Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro problem z rosnącą temp i zamkniętym zaworem

Rekin123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich palaczy :)

Jestem nowy na forum i świeżym użytkownikiem pieca Defro Komforteko 12Kw, więc proszę o wyrozumiałość

Temperatura na zewnątrz 9 stopni, bieżąca temperatura zaworu ustalona przez pogodynkę 38 stopni. Proszę o pomoc w ustawieniu parametrów zaworu Afriso ARM343. Sytuacja wygląda tak ze po włączeniu ogrzewania na kaloryfery siłownik automatycznie otwiera na 100% i jak wyrówna temp.zaworu to zaczyna przymykać. Zamyka do 5% temperatura zaworu bieżąca robi się wyższa od zadanej, temperatura pieca tez powoli rośnie z braku odbioru ciepła a zawór jest na 5% uchylony. Temperatura powrotu 26 stopni a grzejniki prawie zimne.  Sytuacja patowa ponieważ temp zaworu bieżąca jest wyższa od zadanej i on już chyba nie puści. Całość działa z czujnikiem zewnętrznym. Jestem laikiem ale po 5 dniach walki już nie mam siły. Boje się zostawić włączone ogrzewanie bo nie wiem co się stanie jak temperatura będzie tak wzrastać a na grzejniki nie otworzy zaworu. Chyba że jest jakiś parametr skrajny do otwarcia przed przegrzaniem. Proszę o pomoc jakie ustawienia ma mieć zaworu. Chyba że jestem tak zielony i to normalne a co za tym idzie niczym nie grozi.
Moje ustawienia:
praca-5s
przerwa-60s
wentylator-27%
podawanie w podtrzymaniu-8s
przerwa-15min
praca wentylatora 30s co 15 minut
Zadana temp. kotła 55, wody 45, histereza po 2 stopnie
Opublikowano

Po pierwsze jaki masz sterownik i co on moze w kwestii zaworu. Dwa to zalacz stala prace pompki. Nie wazne czy na dworzu jest 8, 3 czy 12 stopni. Czy temperatura w domu uzyskana czy nie. Pompa ma pracowac. To ustabilizuje czesciowo prace zaworu. Napisz jaki masz sterownik to sie cos wymysli. Na chwile obecna zapewne skok zaworu jest za duzy. Parametry calkowania, albo pomiaru temperatury tez trzeba "opoznic" w zaleznosci do tego jak sterownik nim steruje. Teraz zapewne zawor lata od prawej do lewej przesterowujac temperatury

Albo podrzuc linka do instrukcji sterownika. Polecem samemu tez przeczytac. Ustawienie zaworu wzgledem pogodowki, pokojowki a tym bardziej z dwoma sterowaniami naraz  to zadanie niebnajlatwiejsze. Potrzeba na to czasu, cierpliwosci i zrozumienia jak to dziala.

Opublikowano

Nie masz przypadkiem ochrony powrotu włączone? U mnie tak się dzieje jak zadziała ochrona.Ja mam temperaturę min. powrotu na 40 stopni ustawioną jak zostanie to przekroczone tzn będzie mniej zawór się zamyka do ustalonej w ustawieniach procentowej wartości otwarcia zaworu. U ciebie jest to pewnie jak opisujesz 5%. I teraz będzie przymkniete do momentu osiągnięcia temp. powrotu powyżej zadanej plus histereza. I tak w kółko aż temperatura powrotu się ustabilizuje. Musisz poczytać w dokumentacji jak ustawić ochronę powrotu. 

Opublikowano

Ja widzę tu dwie rzeczy ale tego stera nie znam wiec może ew ktoś poprawi.

- czujnik zaworu możesz mieć w złym miejscu (np za blisko zaworu) 

- ochrona powrotu pewnie przymyka Ci od razu zawór po puszczeniu wody w instalację, wyłącz na chwilę ochronę powrotu. Jeśli tak jest to pewnie trzeba będzie przerobić instalację jeśli się nie ustabilizuje.

Edit.

Widzę że już koledzy napisali

Opublikowano

Sterownik. k1v2. Ochrona powrotu zalaczona i ustawiona temp minimalna 35 a maksymalna 80. Pompka pracuje caly czas na polowe wydajnosci. Sprawdze co sie stanie jak wylacze ochrone powrotu czy ruszy z tych 5% czy nie bo w tej chwili jak zaklety w miejscu

Opublikowano

Sprawdź ten czujnik jeszcze. Powinien być za zaworem ale odsunięty na tyle by pokazywał temp wody za zaworem a nie temperaturę samego zaworu gdy jest on zamknięty i grzeje go woda płynąca w krótkim obiegu.

Opublikowano

Z tego co napisano na tym forum to czujnik zaworu powinien być za pompą a nie bezpośrednio za samym zaworem. czyli zawór-pompa obiegowa-czujnik zaworu, wtedy masz realny odczyt temperatury jaka jest podana na grzejniki. Defro montuje sterowniki TECH w których jest "wgrany" jeden zawór. Musisz wejść do menu instalatora potem do zawór, typ zaworu=CO, wpisać czas otwarcia zaworu(odczytasz go z tabliczki na zaworze), potem ustaw minimalne otwarcie np. 30%, ochrona powrotu włączona, minimalna temp powrotu zgodnie z instrukcją kotła, temperatura zadana zaworu np. 45 stopni i powinno zadziałać. Co do temp. kotła to na początek zadaj  60 stopni a jak zadziała grzanie to wtedy zmienisz jak Ci odpowiada.  

Opublikowano

Dodatkowo z opisu by wynikało że instalacja jest błędnie zrobiona lub nie wszystko podłączone - ale schematu brak...

Kolega pisze że zawór przymknięty na 5%  a powrót 26C i temp kotła rośnie, czyli brak obiegu kotłowego (pompa krótkiego obiegu, średnice rur/zaworu itp).

@Rekin123, jak masz osobną pompkę do CWU to  spróbuj załączyć na stałe jako wymuszoną ochronę powrotu, jak dalej coś nie będzie działać to pytaj kolegów w dziale Instalacje.

Opublikowano

Czujnik zaworu zmontowany za pompa czyli z tego co pisze kolega Lorlen jest ok.Powrot jest zrobiony rura fi 28. Jak wylaczylem zabezpieczenie powrotu to zawor stal bez ruchu.  A czy zawor moze byc ustawiony na stale na 30% minimalnego otwarcia czy to tylko ma byc na chwile? Na noc Zostawilem otwarcie 25% i temp powrotu wzrosla a colosc troche sie ustabilizowala. Tylko pytanie czy tak moze byc zawor ustawiony.?

Opublikowano

Powrót powinieneś trzymać taki jak w książce pisze, dla zdrowia kotła, gwarancji i świętego spokoju. Stałe otwarcie zaworu nie gwarantuje odpowiedniego powrotu przy różnych odbiorach ciepła.
Z tej pogodówki bym nie rezygnował, tylko trzeba by trochę przerobić instalację albo wykorzystać to co już masz.

W tej chwili (brak schematu) prawdopodobnie masz pompę za zaworem a w krótkim obiegu jej brak. Przy załączonej ochronie powrotu zawór się przymknie ale średnice rur i zaworu lub ich montaż nie pozwalają na grawitacyjne podgrzanie powrotu więc zawór będzie stał w miejscu bo na powrocie będzie mało. Więc aby sterownik nie zblokował zaworu, trzeba wyłączyć ochronę a zrealizować ją w inny sposób (dodatkowa pompa w krótkim obiegu, pompa CWU na stałe lub inne rozwiązanie) a zawór z siłownikiem wykorzystać do sterowania pogodowego.

Jak masz jakieś wątpliwości to najlepiej wyrysuj schemat i zapytaj kolegów w dziale "Instalacje CO/CWU".

Opublikowano

Teraz jeszcze mnie olsnilo. Czujnik zaworu zamontowany za zaworem i pompa do zimnej rury w tym momencie a temp zaworu 50. Cos moze pomylone odwrotnie z czujnikami. Po pracy zobacze jak sa wpiete w sterownik bo cos tu nie pasuje. Jesli sa dobrze wzywam hydraulika i dam znac co wyszlo.

Opublikowano

Powiem tak: jak słyszę że powrót ma średnice 28 mm to  ***  mnie bierze. Do tego jeszcze czterodrogowy 3/4 cala bo tańszy. Po co w takim razie w kotłach montuje się króćce na zasilaniu i powrocie o średnicy 2 cale? Żeby dobrze działało i grzanie i ochrona powrotu, to czterodrogowy powinien być 6/4 cala i nie trzeba będzie żadnych dodatkowych pomp montować, które też trzeba kupić.

Opublikowano

Powrot 32mm pomylilem. Przyszedl fachowiec i mial zrobic a ja zaplacic takie byly role. Przechodzac do tematu. Nastapil przelom w sprawie. Zadzwonilem do hydraulika i pow mu jak wyglada temat. Powiedział zebym sprawdził podloczenie do sterownika czujnikow bo sa raczej odwrotnie podpiete. Jak mowil tak bylo. Czujnik zaworu podpiety pod powrot i odwrotnie. Zamienilem i zawor pracuje w dwie strony. Powrot utrzymany w zadanej temp. wiec mam temat chyba rozwiazany.;) Teraz tylko dograc dokladne nastawy co jak czytam tez jest wyczynem.Teraz moge spokojnie przy piecu wypic piwko i sie odstresowac bo mialem dosc. Jaki macie czas kontroli dla zaworu i minimalne otwarcie?

Ps. Sorki za brak polskich znakow

Opublikowano

Umnie w sterowniku TECH ST-580 z PID fabrycznie dla zaworu ustawiono czas kontroli temperatury co 20 sek. Nie ruszałem tego. Minimalne otwarcie ustawiłem na 30%. Zadana kotła 65 stopni, zadana zaworu 45 stopni, minimalna powrotu 54 stopnie, CWU 50 stopni histereza 5 stopni. Wszystko działa dobrze, w domu ciepło, tylko dom niedocieplony i kilka ton trzeba spalić. Palę w PID i temperatura kotła czasem przebija w górę o 3-5 stopni ale to i dobrze bo kocioł albo przechodzi w tryb nadzoru albo pracuje spokojnie na 1-5% mocy utrzymując stałą temperaturę na grzejnikach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.