Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam taki kocioł. Pale w zasadzie tylko drewnem więc kocioł górnego spalania sprawuje się dobrze. Rodzice mają Enka (dolne spalanie i spaliny wychodzą od razu do komina) i też pali się ok tylko jest bardzo duży problem ze smołowaniem i często trzeba go czyścić. Jeśli planujesz kupić to trochę się wstrzymaj bo wkrótce ma wyjść nowy z dolnym spalaniem trzykomorowy (taka wiadomość widnieje na stronie producenta). Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. U mnie jest to kocioł o pow. grzewczej 2,5 m i mocy 22KW. Pozdrawaim

post-406-1243094766_thumb.jpg

Opublikowano

Na stronie Enki nie ma kotła Enka P - 22 KW. Pojemność komory zasypowej wskazywałaby,że przedstawiony kocioł to 26 KW. Pytanie do Piotrka- ile kanałów ma wymiennik twojego kotła?

Na stronie Enki przedstawiono kocioł z czterema kanałami i dwiema wyczystkami.

Mile widziane zdjęcia Twojego kotła, w tym wymiennik i komora spalania.

Pozdrawiam

Opublikowano

@Kazik nie sugeruj się tą instrukcją obsługi w pdf-ie, jest stara i nie aktualna. Kocioł ma 3 kanały i jedną wyczystkę. Zdjęcia jeśli chcesz to mogę zrobić dopiero w tygodniu.

Pozdrawiam

post-406-1243174121_thumb.jpg

• 4 miesiące temu...
  • 4 lata później...
Opublikowano

Cześć,

Stoję teraz przed wymianą swojego starego kotła GS na nowy.

Nastawiłem się na DS z Enki. Szefowie firmy bardzo mili i wyjaśniają wszystko co potrzeba, ale chodzi mi o opinie użytkowników. Jak to się sprawuje po kilku latach użytkowania?

Opublikowano

Kocioł Enka-P nie jest kotłem dolnego spalania (DS).
http://czysteogrzewanie.pl/ranking-kotlow/enka-p/

Prawdopodobnie ta firma nie produkuje żadnego kotła DS.

Opublikowano

według mojej wiedzy nie posiadają w ofercie żadnego kotła ds. Kiedyś była informacja, że miał być ale do dzisiaj się nie pojawił(przynajmniej oficjalnie).

Opublikowano

Doładnie , nie mają zadnego dolnika, kiedyś zanim kupiłem zebca KWKD dzwoniłem do nich i pytałem o dolniaka, to odpowiedź była że nie robią, choć gosc mówił że kiedyś robili, o konstrukcji podabnej do HEFA czyli z wymiennikiem pionowym, ale to było dawno i nie prawda.

Duzo znajomych ma ich piece bo to producent z okolicy i kazdy chwali, a i z gwarancją nie robią ludziom wstrętów. Szczególnie chwalone są miałowce. Co do miałowców to kanały są w płaszczu wodnym, a nie tak jak większośc, pospawane i nawiercone profile w komorze zasypowej. W piecach Enka jakie widziałem ścianki komory zasypowej sa gładkie i w tych ściankach są otwory do nawiewów, a profil jest wspawany wewnątrz płaszcza.

Edytowane przez jameess

Opublikowano

Kiedyś widziałem ulotkę mieli kociołek dolnego spalania budową przypominał Sds ceramik Kostrzewa

Opublikowano

Cześć,

Stoję teraz przed wymianą swojego starego kotła GS na nowy.

Nastawiłem się na DS z Enki. Szefowie firmy bardzo mili i wyjaśniają wszystko co potrzeba, ale chodzi mi o opinie użytkowników. Jak to się sprawuje po kilku latach użytkowania?

A może mogą zrobić dolniaka na indywidualne zamówienie (skoro kiedyś robili). Firma jest elastyczna, ja jak kupowałem to w ciągu kilku dni dorobili mi czopuch u góry. Szkoda, że nie robią ds bo górnospalające są wykonane bardzo solidnie więc podejrzewam, że jakby zrobili ds w tej samej jakośći to szły by jak ciepłe bułeczki.