CIHYMUR Opublikowano 18 Sierpnia 2018 #1 Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Najlepiej przez dotyk -ręka prawdę powie. :-) Jeśli trzymasz rurę i jest ciepła to ok 40-45* C Jak gorąca rura ok 50*C Jak parzy to ok 60*C i powyżej. Proponuję obejrzeć film do końca . Pozdrawiam.
CIHYMUR Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Autor #2 Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Chwilę później zmierzyłem jeszcze raz temperaturę powrotu przez papier oczywiście ale i tak parzy . WP_20180818_13_28_37_Pro.mp4
Andrzej_M_ Opublikowano 18 Sierpnia 2018 #3 Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Jak pomiarowiec "***", to takie pomiary wychodzą. Przy pomiarze temperatury miernikiem typu "Pirometr" powierzchni materiału, musimy ustalić współczynnik emisyjności materiału, którego temperaturę chcemy zmierzyć. Na filmie pierwszym jest to szczególnie widoczne 3 min 34 sek. Pozostałe przyrządy pomiarowe pokazane na filmie, mogą jak najbardziej być sprawne. Różnice wyników są raczej wynikiem sposobu pomiaru temperatury.
CIHYMUR Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Autor #4 Opublikowano 18 Sierpnia 2018 15 minut temu, Andrzej_M_ napisał: Na filmie pierwszym jest to szczególnie widoczne 3 min 34 sek. Właśnie dlatego dodałem drugi filmik z poprawą odczytu. Wystarczy odpowiednio długo przytrzymać papier aż uzyska taką samą temperaturę co rura i wtedy odczyt. Kolego Andrzej_M_ proponuje samemu potrzymać ręką rurę o temperaturze 60*C i się wypowiadać na temat 21 minut temu, Andrzej_M_ napisał: Pozostałe przyrządy pomiarowe pokazane na filmie, mogą jak najbardziej być sprawne.
Andrzej_M_ Opublikowano 18 Sierpnia 2018 #5 Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Ten biały papier także prowadza błąd pomiarowy, ponadto krzywizna rur wprowadza dodatkowy błąd pomiarowy. Przyrząd, którego użyłeś do pomiarów przeznaczony jest do pomiaru temperatury ludzkiego ciała, więc ma już w sobie skorelowany współczynnik emisyjności ludzkiego ciała.
CIHYMUR Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Autor #6 Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Biały papier ma błąd pomiarowy około 1*C. Sprawdzałem wcześniej. Trzeba trochę potrzymać. Ponadto przyrząd którego użyłem ma przełącznik do pomiaru ludzkiego ciała i temperatur otoczenia lub badanych materiałów
Andrzej_M_ Opublikowano 18 Sierpnia 2018 #7 Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Jak masz chęci, czas i "duszę pomiarowca", to proponuje przemalować te miejsca w których dokonywałeś punktowego pomiaru temperatury czarną matową farbą. Nie kręć już więcej tych filmików, przecież to wszystko co pokazałeś można było przekazać w formie pisanej. Na koniec sporządź tabelę porównawczą z wynikami pomiarów.
CIHYMUR Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Autor #8 Opublikowano 18 Sierpnia 2018 Wyłączyłem pompę kotłową i po godzinie otrzymałem takie wyniki: Termometr wbudowany w kocioł 66*C Na wyświetlaczu 60*C Zasilanie.termometr bimetalowy przylgowy na zasilaniu 48*C Zasilanie .Pomalowana rura na czarno 45*C- odczyt przez kartkę 44,8*C Zasilanie.Ta sama rura miedziana i ocynk przed malowaniem 29,7*C- wniosek. Nie można mierzyć takim termometrem rur nie malowanych. Powrót. termometr bimetalowy przylgowy 37*C- termometr w odległości 10cm od kotła. Powrót. rura pomalowana na czarno 46*C pomiar przy samym śrubunku. Po uruchomieniu pompy kotłowej i odczekaniu prawie następnej godziny otrzymałem takie wyniki: Termometr wbudowany w kocioł 63*C Na wyświetlaczu 57,4*C Zasilanie.termometr bimetalowy przylgowy na zasilaniu 51*C Zasilanie .Pomalowana rura na czarno 56*C- odczyt przez kartkę 56*C Powrót. termometr bimetalowy przylgowy 49*C- termometr w odległości 10cm od kotła. Powrót. rura pomalowana na czarno 53.5*C pomiar przy samym śrubunku.- odczyt przez kartkę 54,6*C
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.