Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Hydrofor - częsty brak powietrza

Pankiew

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skoro pytam to i jeszcze o wodę muszę spytać. 

Mam zrobioną w domu nowa instalacje co i cwu. 

Podłączona mam stacje uzdatniania przez duża zawartość żelaza i manganu. Woda że swojej studni głębinowej. 

Problem taki, że muszę co tydzień dopompowac powietrza i jest to denerwujące już po trochu. Wcześniej problemu takiego nie miałem, bo dom był na wykończeniu i mało było zużywania wody. Teraz już mieszkam i widać, że na tydzień gdzieś to wystarczy. Hydraulik mówi, że przebić żadnych nie ma, powietrze nie ucieka nigdzie i powinno być dobrze. 

Mówił, że od biedy można założyć hydrofor przeponowy, bo teraz mam bez przepony tylko ten z balonikiem jest gorszy. 

Normalne to, że tak często trzeba dobijać powietrze? 

Opublikowano

Nie będę robił wykładu to jest normalne zjawisko im większe ciśnienie płynu tym więcej gazu w nim się rozpuszcza i świeża woda zabiera gazy z poduszki powietrznej . Potrzeba zasobnika z membraną ,lecz jeśli taki masz to jest skopany zaworek. poz Hermogenes

Opublikowano

Przy stacji uzdatniania wody ( mangan i żelazo ) przed uzdatnieniem potrzebny jest kontakt wody z powietrzem, dlatego w takich przypadkach idzie zbiornik ocynkowany w poduszką powietrzną i bezpośrednim kontaktem z wodą.

Możliwe też że są źle ustawione progi załączania i wyłączania pompy ( hydroforu)

Opublikowano

Dawno nie pisałem - ale jak powyżej. Przy odżelazianiu masz pewnie założoną zwężkę napowietrzającą lub napowietrzanie mechaniczne (kompresor) która pozwala odfiltrować żelazo mechanicznie na dalszych etapach. Do takiego zestawu NIE NADAJE się zbiornik przeponowy - to tak gdyby ktoś Cię namawiał do zmiany.

Opublikowano

Znaczy ja mam ten hydrofor ale ten bez membrany. Taki zwykły, najprostszy. Hydraulik założył go bo mówił że będzie nie do zajechania. 

Coś takiego:

https://sklephypo.pl/zbiornik-ocynkowany-hydroforowy-pionowy-200l-wimestid880.html

To że powietrze się rozpuszcza w wodzie, to ja wiem. I wiem, że muszę dobić co jakiś czas kompresorem. 

Tylko chodzi o to, że co tydzień to jakoś przy bogato. W internecie czytałem, że zazwyczaj raz na pół roku ludzie pompuja i dlatego pytam. 

Załączanie mam ustawione na 3,2 bara. Wyłączenie na 5,1.

IMG_20180802_085301_AO_HDR.jpg

IMG_20180802_085325_AO_HDR.jpg

IMG_20180802_085330_AO_HDR.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.