Pankiew Opublikowano 1 Sierpnia 2018 #1 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Skoro pytam to i jeszcze o wodę muszę spytać. Mam zrobioną w domu nowa instalacje co i cwu. Podłączona mam stacje uzdatniania przez duża zawartość żelaza i manganu. Woda że swojej studni głębinowej. Problem taki, że muszę co tydzień dopompowac powietrza i jest to denerwujące już po trochu. Wcześniej problemu takiego nie miałem, bo dom był na wykończeniu i mało było zużywania wody. Teraz już mieszkam i widać, że na tydzień gdzieś to wystarczy. Hydraulik mówi, że przebić żadnych nie ma, powietrze nie ucieka nigdzie i powinno być dobrze. Mówił, że od biedy można założyć hydrofor przeponowy, bo teraz mam bez przepony tylko ten z balonikiem jest gorszy. Normalne to, że tak często trzeba dobijać powietrze?
Hermogenes Opublikowano 1 Sierpnia 2018 #2 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Nie będę robił wykładu to jest normalne zjawisko im większe ciśnienie płynu tym więcej gazu w nim się rozpuszcza i świeża woda zabiera gazy z poduszki powietrznej . Potrzeba zasobnika z membraną ,lecz jeśli taki masz to jest skopany zaworek. poz Hermogenes
sambor Opublikowano 1 Sierpnia 2018 #3 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Przy stacji uzdatniania wody ( mangan i żelazo ) przed uzdatnieniem potrzebny jest kontakt wody z powietrzem, dlatego w takich przypadkach idzie zbiornik ocynkowany w poduszką powietrzną i bezpośrednim kontaktem z wodą. Możliwe też że są źle ustawione progi załączania i wyłączania pompy ( hydroforu)
shogunzlasa Opublikowano 2 Sierpnia 2018 #4 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Dawno nie pisałem - ale jak powyżej. Przy odżelazianiu masz pewnie założoną zwężkę napowietrzającą lub napowietrzanie mechaniczne (kompresor) która pozwala odfiltrować żelazo mechanicznie na dalszych etapach. Do takiego zestawu NIE NADAJE się zbiornik przeponowy - to tak gdyby ktoś Cię namawiał do zmiany.
Pankiew Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Autor #5 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Znaczy ja mam ten hydrofor ale ten bez membrany. Taki zwykły, najprostszy. Hydraulik założył go bo mówił że będzie nie do zajechania. Coś takiego: https://sklephypo.pl/zbiornik-ocynkowany-hydroforowy-pionowy-200l-wimestid880.html To że powietrze się rozpuszcza w wodzie, to ja wiem. I wiem, że muszę dobić co jakiś czas kompresorem. Tylko chodzi o to, że co tydzień to jakoś przy bogato. W internecie czytałem, że zazwyczaj raz na pół roku ludzie pompuja i dlatego pytam. Załączanie mam ustawione na 3,2 bara. Wyłączenie na 5,1.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.