tomek3216 Opublikowano 8 Lipca 2018 #1 Opublikowano 8 Lipca 2018 Witam, Mam pytanko czy macie jakąś poradę odnośnie termostatu dwustanowego do podłączenia z regulatorem ecotouch 850P. Chodzi o to, że w domu mam i podłogówkę i grzejniki, gdzie grzejniki są używane przez większy czas, podłogówka tylko przy dużych mrozach i wtedy zamykam głowice na grzejnikach (tak robiłem poprzednio przy piecu węglowym). Teraz zmieniłem kocioł na pellet z palnikiem Kipi + założony 3D z siłownikiem na obieg grzejnikowy. Jako obieg kotłowy (PB w schemacie) hydraulik zrobił mi pompę na powrocie (jako ochrona powrotu kotła). Obieg grzejnikowy jest z mieszaczem (PM w schemacie), a póki co podłogówka jest sterowana manualnie-pózniej dokupię moduł B z mieszaczem, bo mój sterownik nie obsłuży więcej obiegów. Chcę kupić termostat dwustanowy i zamontować go w części mieszkalnej by kontrolował temperaturę na parterze: https://www.techsterowniki.pl/p/st-294-v2 Generalnie wolałbym ecostera, ale cena gra rolę i prowadzenie kabli - nie mam jak poprowadzić wszystko po remoncie a nie chcę kuć. Niestety Plum jeszcze nie wprowadził bezprzewodowego panelu pokojowego. Oto schemat sterownika, w nim jest pokazane iż pod zaciski 28,29 można podłączyć termostat dwustanowy, który kontroluje temperaturę kotła, lub 29,30 do kontroli obiegu mieszacza, którym u mnie są grzejniki. Chciałbym tylko wiedzieć czy to wszystko zadziała i w jakim miejscu najlepiej zamontować termostat. Parter generalnie jest u mnie najcieplejszą strefą, a za nim jest klatka schodowa i piętro. Na klatce schodowej i w sypialni jest już chłodniej niż na parterze.
Markus62 Opublikowano 13 Lipca 2018 #2 Opublikowano 13 Lipca 2018 Witam Mam taki termostat wpięty do regulatora PLUMa. Serwisanci odradzili mi włączanie go w sterowanie kotła, tylko w obieg mieszacza. I tu są (przynajmniej w moim regulatorze 852P) dwie możliwości albo zatrzymanie pracy pompy w obiegu mieszacza albo obniżenie o zadana ilość stopni temperaturę na mieszaczu. Ja mam na razie starą instalację z dużą ilością wody, więc nie zatrzymuje pompy tylko obniżam temperaturę na mieszaczu. Oczywiście nakłada się to na ustawienia temperatury wynikające z pogodówki i obniżeń nocnych . Sam termostat ma swoje ustawienia temperatury komfortowej i ekonomicznej (dziennej/nocnej) więc można pokombinować. Jeżeli masz nową instalacje o małej ilości zładu i dobrze ocieplony dom, to możesz spróbować zatrzymywać pompę mieszacza. Termostat ustawiłem w najchłodniejszej części domu, w innych pomieszczeniach termostaty grzejnikowe odcinają ewentualnie grzejniki jak jest za ciepło. Natomiast w tym pokoju gdzie będzie położony termostat dwustanowy na grzejniku ustawiam prawie maxa. Temperaturę ma w nim ustalić ten nowo montowany . I na koniec styki do pompy mieszacza to wg schematu 28,30 Pozdrawiam Markus
tedi90 Opublikowano 13 Lipca 2018 #3 Opublikowano 13 Lipca 2018 Ja do KIPI stosuje taki termostat , wyłącza i włącza palnik ,działa super.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.