Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Hef Eko Plus 25 kw - przewymiarowanie - zmniejszenie do 15 kw

mkaczko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

wszystkim

jak w temacie

na chwilę obecną posiadany kocioł Hef Eko plus o mocy 25 kw pojemność wodna 130 litrów

dom 200 m2 ocieplony dach , ściany, strop w piwnicy w trakcie

kocioł cała zimę pracuje na 56 stopniach 

węgiel wymieszany ekogroszek czeski z polski (noname) 3/2

ostatnia zima 5 ton

temp. non stop powyżej 22 stopni idzie paść, głowice ustawione na 3,5 ale efekt jest taki że po otwarciu wchodzi gorąca woda i w pokojach robi się sauna

od pewnego czasu analizuje różne metody efektywniejszego wykorzystania sprzętu a w zasadzie likwidacja przewymiarowania i zmniejszenie zużycia

od 2009 kiedy kocioł zakupiono nie było na nim wyższej temperatury niż 65 stopni (i to tylko 1 raz przed ociepleniem ścian)

myślałem o zaworze 3 drogowym, jakoś mnie nie przekonuje

więc wymyśliłem coś takiego

w 1 kolejności wymontuje palnik 

wymienię w nim kolano i pierścień palnika zmniejszenie średnicy o 4 centymetry i obudowę bo nowe kolano ma inne wymiary (może uda się nabyć pełen komplet)

pytanie czy to ma sens i czy kocioł będzie dobrze działać bo oryginalnie kocioł o mocy 15 kw ma pojemność wodną około 60 litrów a tu będzie hybryda moc 15 kw a pojemność 130 litrów

(na pewno dłużej się będzie zagrzewać, ale praca będzie na wyższych temperaturach)

pozdrawiam 

michał

korzystam z sterownika ognik plus pid więc nie będzie dużego problemu z 

Automatyczne-podawanie-paliwa_fot_1.png

kolano-zeliwne-palnika-12-15-kw-hef-malejka.jpg

pierscien12kw.jpg

Opublikowano

witam

niestety ze względu na różnice aby palnik miał mniejszą moc konieczna jest wymiana całego kompletu począwszy od palnika aż do rury podajnika

reasumując gra nie warta świeczki

pozdrawiam

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

kocioł 25 kw ma tyle maksymalnie wyprodukować ciepła i tyle. W moim układzie posiadam kocioł 25 kw.,120 grzejników aluminiowych, 250m2 do ogrzania. pompę kotłową do ochrony powrotu i wymiennik ciepła do cwu. W twoim wypadku proponował bym montaż zaworu 4d, który stabilizowałby temperaturę wody na obwodzie co w domu. Elektroniczna pompa "co" odpowiada za ilość wody przy zamykaniu się zaworów termostatycznych przy grzejnikach . Resztę  niech zapracuje regulator kotła. wszystko. Sama zmiana palnika nic nie daje. kocioł ma moc i musi być nagrzany do danej temperatury. Spalisz mnóstwo opału a kłopot z temperaturą zostanie. Proponuję raczej przystosować podłączenie instalacji do istniejącego kotła a nie modernizację kotła. kazimip

Opublikowano

moc kociołka to moc palnika dobrana do wielkości wymiennika odbierającego ciepło .Tak więc z kociołka 25 nie zrobisz 12kw a z 18kw-  38kw. Zakres pracy palnika limituje minimalną i maksymalną  wydajność ciepła. Miałem ten sam dylemat stąd zakup sterownika który zarządza zaworem 4d ( w"porozumieniu " z temperaturą zewnętrzną) . A ten rozporządza ile i kiedy ma być skierowane ciepło do domu.

Opublikowano
W dniu 9.06.2018 o 08:35, mkaczko napisał:

niestety ze względu na różnice aby palnik miał mniejszą moc konieczna jest wymiana całego kompletu począwszy od palnika aż do rury podajnika

reasumując gra nie warta świeczki

pozdrawiam

Faktycznie (koszt) 1 tony dobrego ekogroszku..... ciekawy sposób myślenia.....tym bardziej że kocioł będzie jeszcze ładnych parę lat pracował a oszczędność w sprawniejszym spalaniu pewnie 0,5 do 0,75tony rocznie.....więc....gra warta świeczki

Nawet wrzucić cały inny palnik można np.pancerpola kompletny + kosz.......koszt max 2 tony groszku .....https://allegro.pl/podajnik-wegla-groszku-do-pieca-kotla-pancerpol-15-i6696703938.html

Pozdrawiam kolegę .YARO

Opublikowano

witam

sprawa jest dylematyczna

po pierwsze kociol ma 10 lat, w tym roku doklanie go wyczyscilem, pomalowalem, wymienilem
zbiornik
slimak
rura podajnika
w przekladni uszczelnienia
olej
sterownik

niestety byly bardzo duzo rdzy i gleboko

mam cicha nadzieje ze pochodzi jeszcze z 5 lat, ale to marzenie

u moich rodzicow roszczelnil sie kociol po 13 latach

na chwile obecna wymiana palnika jest ryzykowna nigdy mi sie to niezamortyzuje

tona wegla w tym roku to 680 zeta idzie na dobe 25 kg,

na lepszym weglu pewniej spali go mniej ale kosztowo bedzie to podobnie do mojego kosztu

w zeszlym roku spalilem 5 ton gdzie wegiel ma jakies 23 mj do tego odjac wode 10 % bo kupowalem wegiel na jesien

teraz kupilem w czerwcu 5 ton i wody jest 5-6%

pozdrawiam

Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
19 minut temu, mkaczko napisał:

tona wegla w tym roku to 680 zeta idzie na dobe 25 kg

To po co kombinujesz? co chcesz osiągnąć zmianami?

pozdrawiam YARO

Opublikowano

przepraszam że się wcinam.

Kociołek powinien mieć temperaturę co najmniej 55 st na wodzie w całym czasie pracy (grzanie, postój). Wielu tego nie przestrzega stąd puszczają spawy poprzez korozję niskotemperaturową wewnątrz płaszcza wodnego. Gdy zwiększa się zapotrzebowanie spaw puszcza i to tyle. Kociołek 25kw mam 12 lat pracuje od początku na temperaturze nie mniejszej niż 60 st. Na samym początku trochę cierpiał gdy trzeba było dogrzać dom. chciałem wymienić palnik ale instalator mi to odradził i wytłumaczył dlaczego - a dlaczego piec pali ile pali to umieściłem powyżej w jednym z moich postów. O wiele lepiej jest gdy kociołek ma zapas , trzyma się ciepło i czasem dogrzewa niż ma cierpieć i ciągle grzać. Producent musiał przeliczyć wydajność palnika, wielkość wymiennika do mocy więc po co to zmieniać . retorta HEF ECO jest dość elastycznym palnikiem , w miarę zgrabnym i oszczędnym. więc po co zmieniać? Opał 23 MJ -(czeski?) tez ma wpływ na wydajność. ja mam 28 MJ -950zl/tonę ale 25kg na dobę i 250 m2 do ogrzania.

JEŚLI MASZ SIĘ BAWIĆ TO:

1. założyć zawór 4d (przepływ większy o jedno "oczko "od wyjścia z pieca -32)
  2. zakupić pompę elektroniczną np. Grunfos 25/60
  3. siłownik 10Nm do zaworu (np.cały zestaw f-my MOWIX)
  4. czujnik pogodowy do sterowania zaworem 4d
  5. opał nie mniejszy niż 25MJ
  6. pompa kotłowa Leszno 25/40(dobrej jakości)
  7. pompa cwu może być Leszno 25/40
  8. wszystko porządnie połączyć pamiętając że wszystkie powroty (pompa kotłowa, instalacja i cwu wpinamy w tym samym miejscu powrotu wody do kotła , zawór 4d i pompa cwu w dwóch różnych wyjściach!)
  9. podnieść temperaturę na kotle na 60 st. za zaworem instalacja  co to 56 st, a cwu to 54.st
  10. po tych zabiegach ustawić PORZĄDNIE podawanie paliwa, powietrza itd.

całość bez sterownika to ok 1500 zł nie licząc robocizny własnej. ale satysfakcja gwarantowana

Powyższy opis zmiany które wprowadziłem wraz z wymianą sterownika.Po pierwszym sezonie zarobiłem na sterownik (1 tona węgla oszczędności-900 zł). Cały opis to nie bajka to fakty .Zmieniłem sterownik na Ecoal trochę przeróbek stąd moja wiedza w temacie 

powodzenia kazimip

ps. zamiast eksperymentować proponuje posłuchać troszeczkę praktyka który już to przerabiał..

wybór należy do CIEBIE

Opublikowano

gdy zaczynałem palić w swoim kociołku wszyscy ostrzegali przed "korozją niskotemperaturową". problem to temperatura poniżej 45 st (tyle nakazywali teoretycy) na powrocie pieca w trakcie całego procesu grzania ( w praktyce powinno być trochę wyżej  bo większość grzejników ma liczoną sprawność dla zakresu 60-40st. a więc do kotła dotarło by ok 30 st na powrocie). Obecnie temat jakby zanikł. - wszyscy którzy nie wzięli sobie na starcie tego problemu do serca po ok 10 latach muszą wymieniać lub łatać wymienniki, gdyż skorodowały od wewnątrz. Masz szczęście bo HEF EKO 25 kw to 130 l wody i nie tak łatwo ją schłodzić przy dużym odbiorze -to duży PLUS tej konstrukcji. W układach przemysłowych stosuje się najczęściej pompy kotłowe do "ochrony "powrotu, zawory 4d do stabilizacji temperatury wody odbieranej z pieca przez instalację(regulacja temperatury poprzez mieszanie z wodą powrotową ). Zawory 3d stosujemy do regulacji przepływu w poszczególnych odbiorach instalacji. Stąd zasilanie przez 3d kilku obwodów z tego samego źródła ciepła(reguluje przepływ nie temperaturę). Opis powyżej wyjaśni co zrobić i dlaczego. 

to na tyla   kazimip

Opublikowano

witam

w mojej instalacji jest wymiennik plytowy,
kociol jest w ukladzie otwartym a kaloryfery i bojler zamknientym

mam 3 pompy wszystkie elektroniczne
kociol ustawiony na 60
paliwo mieszanina 3/2 czeski/czarna perla w zeszlym roku kupowalem polski po nie cale 700 zeta za 28 mj, ale w tym roku cena 820 i se darowalem,
gdy palilem samym weglem 28 mj to non stop sie nie dopalal, pewnie tez kwestia ustawienia, uzywalem tylko pida nic nie korygowalem teraz jestem troszke madrzejszy,
teraz wszystko ladnie sie dopala popi to maka
jesli chodzi o temperatory
kociol 60 stopni na wyjsciu, stary czujnik pokazuje 63, mierzy temp na czole kotla
powrot wody do kotla za wymiennikiem 50-53 stopnie

wiem ze bojler powinien byc w ukladzie pierwotnym ale instalator tak zrobil a wtedy to nie mialem o tym zielonego pojecia wiec wydawalo mi sie ze jest dobrze,

jak pisalem zmienilem sterowanie z ognika pid na boleckiego, jak na razie jest gita, aczkolwiek w sterowniku do techa modul wi fi daje opcje scenariuszy dla stref i tego mi brakuje,

wszystkie rurki w piwnicy zaizolowalwm do konca,

prog przy glownym wejsciu do domu przrobiony, drzwi uszczelnione, jeszcE cos nie tak jest z osadzeniem cos zawiewa zimnem

no i wegiel w tym roku kupilem suchy jak pieprz, wiec w zbiorniku nie zbiera mi sie woda, zamontowalem w nin tez pochlaniacz wilgoci, na 120 kg jest jakies 100-200 ml wody

mniejsze zuzycie wegla, na chwile obecna okolo 5 kg na dobe w stosunku do roku poprzedbiego jest suma wszystkich zmian ktore zrobilen,

pozdrawiam

Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

węgiel trzymam w workach po 25 kg  pod wiatą na podwórku. Przed spaleniem przynoszę worki aby się ogrzały ok 2 dni. i dopiero takie wędrują do pieca. Węgiel 27MJ potrzebuje dożo powietrza aby się dopalił. Jest energetyczny szczególnie na mrozy. W czasie przejściowym-+2- -3  kiepsko się spala. Stabilnośc się zaczyna od 4-5 poniżej 0.

tyle moich spostrzeżeń. 

powodzenia

kazimip

Opublikowano

witam

w poprzednim sezonie robiłem dokładnie tak samo

węgiel w workach leżał w piwnicy, tydzień przed załadunkiem wysypywałem zęby odparowała woda

niestety po załadunku i spaleniu połowy zbiornika, dalej zbierała się woda na ściankach, po sezonie środek kotła wyglądał niezbyt ciekawie

dopiero w tym roku definitywnie pozbyłem się tego problemu

pozdrawiam

Opublikowano

Kociołek się poci gdy dostaje zbyt dużo zimnej wody na powrocie. Miałem podobny objaw aż do momentu zamontowania pompy kotłowej. Całą tajemnica to temperatura powrotu nie mniej niż 45 st C. Kociołek pracuje "lżej" , nie załącza się tak często, popiół z niego jest sypki. Za względu na opał 27 kJ dostał trochę więcej powietrza aby się dopalać. Wymiennik łatwiej się "czyści". z rur pionowych podczas czyszczenia szczotką nie "pryska" kamień powstały ze zgrzanej smoły pogazowej na ścianie kotła. Poprzednio by porządnie go wyczyścić musiałem szpachelką porządnie zeskrobać smołę ze ścianek pionowych.Przy dogrzaniu kociołka temat zniknął. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Koledzy prosba o analize moich wnioskow

Tak jak wczesniej pisalem
Kociol 25 kw
Sterownik sppv2
Paliwo mieszanka czarna perla 1 jedn. Czeski ekogroszek 2 jedn.(pellet mi sie juz skonczyl) - 1x24 mj+2x21mj = 22mj
Maksymalne spalanie dobowe 36 kg dla temperatury ponizej (-) 10 stopni
Minimalne spalanie dobowe 25 kg dla temp. (+) 4,5
Maksymalne spalanie 96 kg na dobe
Moc maksymalna dla wegla 26 mj = 25 kw

I teraz

Spalanie
25 /96 = 0,26
36/96 = 0,375

25 kw x 0,26 = 6,5 kw
25 kw x 0,375 = 9,375 kw

Korekta o paliwo
22mj/26mj = 0,84

6,5 kw x 0,84 = 5,5 kw
9,375 kw x 0,84 = 7,875 kw

I teraz czy te bardzo proste wyliczenia maja sens

A druga sprawa

Czy do kotla hefa ktory ma 130 litrow moc 25 kw, palnik ma zakres mocy 25 kw mocy nie wiem jaka ma moc minimalna

Mozna zalozyc palink o mocy maksymalnej 15 kw

Cele:
Podniesienie sprawnosci
Zmniejszenie ilosci spalanego paliwa

Pozdrawiam

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Koszt dobowego grzania to dzis ponizej 19 zeta

Cel

Ponizej 15 zeta

Szukam roznych opcji

Jeden bedzie siedzial i bedzie zadowolny z tego co jest

Ja szukam rozwiazania mojej lamiglowki

Wiem najprosciej wymienic kociol na 15 kw ale to koszt z montazem jakies 8 tys wzwyz

Dlatego moze twoim zdaniem to fikcje, ale ja zawodowo zajmijes sie czyms innym

Dlatego pytam madrzejszych

Gość Visitor1230
Opublikowano
W dniu 1.12.2018 o 20:32, mkaczko napisał:

niestety byly bardzo duzo rdzy i gleboko

mam cicha nadzieje ze pochodzi jeszcze z 5 lat, ale to marzenie

Nic dziwnego. I tak cud, ze jeszcze nie umarl. Przy zadanej 56 stopni i bez mieszcza. Gdybys kociol uzytkowal na zadanej 70 stopni rdzy by w nim nie bylo. U siebie palilem na zadanej zawsze powyzej 70 stopni. Po 11 ( slownie: jedenastu ) latach rdzy w kotle prawie nie bylo. Gdybym nie zmienil na pellet wymienilbym w nim zespol podajacy i palil nastepne 11 lat. Nie rozumiem ludzkiej mentalnosci. Zaoszczedze 150 kg wegla na sezon, a ze kociol dogorywa niewazne. Jest git. Gdzis na necie spotkalem sie relacja wazniakow z jakiejs konferencji, ze ekogroszkowiec z tych co jako pierwsze pojawily sie na rynku po ponad dwudziestu latach byl w wysmienitej kondycji. 

Opublikowano

Ja to te moce widzę inaczej

36kg x 22MJ/kg = 792MJx sprawność ok 0,6 = 475,2MJ /3,6 = 132kWh /24h = 5,5kW- średnia moc

25kg x 22MJ/kg = 550MJx sprawność ok 0,6 = 330 MJ /3,6 = 91,7kWh /24h = 3,8kW- średnia moc

96kg x 22MJ/kg = 2112MJx sprawność ok 0,7 = 1478,4MJ /3,6 = 410,7kWh /24h = 17,1kW- średnia moc

PS

Jaką sprawność obecnie osiągasz?

Opublikowano

Nie mam pojecia

Jak to sprawdzic ???

Opublikowano

Wlasnie sie troszke nad tym zastanawiamKoszt samego cieplomierze 250 zeta

Plus montaz

Wiec kosmiczne pieniadze to to nie sa a pozwola mi odpowiedziec na wiele pytan

Temp. Zasilania 62

Temp. Powrotu 56

Pompa przy kotle 55 litrow /minutę

Rura od kotla do wymiennika 1,5 cala

Zastanawiam sie jeszcze czy przeplyw przed wymiennikiem czy za wymiennikiem ??

Pozdrawiam

Opublikowano

Pomiar musi być na 1 obiegu - albo przed albo za wymiennikiem

Z tych danych - deltaT 6C i przepływu 330l/h wychodzi moc 2,3kW

Moce przed i za wymiennikiem powinny być praktycznie takie same.

Opublikowano
1 godzinę temu, sambor napisał:

Z tych danych - deltaT 6C i przepływu 330l/h wychodzi moc 2,3kW

Korekta

Oczywiście przepływ powinien być 55x 60 = 3300l/h co daje moc 21kW a nie 10x mniej!

Opublikowano

Przeplyw podalem maksymalny dla 3 biegu, 

Mam taka watpliwosc

Ustawilem w sterowniku moc maksymalna 14 kw

Zuzycie wegla, wczoraj 25 kg jest to 1/4 maksymalnego zuzycia

Czy jest mozliwe ze moc wyliczona to 21 kw ???

Dodalem instrukcje bo za .....nie moge z tego wykresu odczytac jaki jest przeplyw na 1 biegu, mogliby dodawac jakas legende do tych wykresow dla nie fachowcow

Teraz jestem poza domem jak wroce sprawdze roznice temperatur dla 1 biegu

Pozdrawiam

http://cloud.tapatalk.com/s/5c62652078a82/beta-instrukcja-obslugi-pompy-beta_e12.pdf

Opublikowano
Godzinę temu, mkaczko napisał:

Przeplyw podalem maksymalny dla 3 biegu, 

Czy jest mozliwe ze moc wyliczona to 21 kw ???

Tak tworzy się fikcje  !

Wzór na moc / przepływ masz poniżej 

image.jpeg.a6eaf81fe8120db2fe17816000e48678.jpeg

Dodalem instrukcje bo za .....nie moge z tego wykresu odczytac jaki jest przeplyw na 1 biegu, mogliby dodawac jakas legende do tych wykresow dla nie fachowcow

Doskonale można odczytać przepływ dla każdego z tych biegów - rys jest czytelny - jak odczytałeś dla III biegu to i dla I też odczytasz.

Ważne są opory instalacji, gdyż od nich zależy przepływ,  a tych nie podałeś, więc jakiekolwiek odczyty przepływu z wykresu są BZDURĄ!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.