lukio Opublikowano 24 Maja 2018 #1 Opublikowano 24 Maja 2018 Witam Przerabiam starą instalację grawitacyjną na obieg wymuszony z zaworem 4 drożnym. Tak wygląda schemat u większości producentów, niestety nie mam możliwości podłączenia zbiornika wyrównawczego w dedykowanym miejscu. Czy zbiornik wyrównawczy w obiegu grzejnikowym może spowodować jakieś problemy ?
sambor Opublikowano 24 Maja 2018 #2 Opublikowano 24 Maja 2018 Podłączenie które chcesz zastosować jest całkowicie niezgodne z przepisami i zdrowym rozsądkiem . Jest nie bezpieczne - tworzysz bombę, Naczynie musi być podłączone wprost do kotła, jak pokazałeś na pierwszym rysunku
lukio Opublikowano 24 Maja 2018 Autor #3 Opublikowano 24 Maja 2018 Tak też niestety myślałem, chciałem uniknąć niszczenia dwóch ścian i przebijania dwóch stropów. Dziękuję za odpowiedź !
henryk1953 Opublikowano 25 Maja 2018 #4 Opublikowano 25 Maja 2018 Zastosuj wymiennik .kocioł w układzie otwartym a reszta w zamkniętym.Wtedy nic nie musisz kuć .Wszystko zrobisz w kotłowni. Albo pompka na powrocie i głowice termostatyczne przy grzejnikach.Wtedy naczynia nie musisz przenosić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.