Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kołton Duox 17 czy 25 pomóżcie

lumo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Planuję zakup kotła w sumie już został wybrany, jednak waham sie co do jego mocy/rozmiaru, wybór padł na Kołton DUOX 17 z palnikiem Ekoenergii i rusztem wodnym. 

Moc kotła max 19 Kw.... i tak zastanawiam się czy nie ciut za mało, ponizej dane techniczne kotła Kołton DUOX 17 oraz 25

http://www.kolton.pl/kotly-z-podajnikiem-na-ekogroszek/duox#dane-techniczne

Obiekt do ogrzania:

-stary dom bliźniak lata 70, nie ocieplony, okna wymienione, strop na II piętrze jeszcze nie docieplony (plan na ten rok)

-instalacja oczywiście starego typu, komin tradycyjny

-powierzchnia grzewcza ok 155 mkw

-na wyposażeniu bojler 220l 

-grzejniki (blaszane), w tym roku planuje sukcesywnie powymieniać na Purmo (stalowe- płaskie)

Link do wyniku z ciepło właściwe :

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3v16

Mozecie doradzić czy kocioł DUOX 17 moc 12-19 KW będzie wystarczający czy zainwestować w DUOX 25 moc 20-27 kw ??

Będę wdzięczny za opinie i sugestie 

Opublikowano

Minus tego kotła to ruszt wodny będzie czarno od sadzy,szukaj kotła z rusztem żeliwnym.Ja szukał bym kotła 20 KW.

Opublikowano

Skoro w tym roku docieplasz strop to podstaw w kalkulatorże, może wystarczy to co wybrałeś.

Gość jacek61
Opublikowano

Zużycie 3,5 tony węgla na sezon w takim domu to bardzo mało (jak widzisz kalkulator sugeruje zużycie 9 t) i jeżeli miałeś w domu ciepło to wziąłbym ten mniejszy kocioł. Ekoenergia ma palniki o mocach 25 i 35 kw, zapytaj w Kotłonie jaki palnik jest w kotle 17 KW a jaki w 25 KW, jeżeli w obu jest 35 KW to jaki weźmiesz kocioł nie ma takiego dużego znaczenia, ja  wtedy wziąłbym ten większy.

Kocioł z podajnikiem i z rusztem wodnym to bardzo złe rozwiązanie. Do okresowego przepalenia w kotle czy to awaryjnego, czy też spalenia odpadów drewnianych (np. gałęzie) wystarczy ruszt wkładany.

Opublikowano
Cytat

Kocioł z podajnikiem i z rusztem wodnym to bardzo złe rozwiązanie. Do okresowego przepalenia w kotle czy to awaryjnego, czy też spalenia odpadów drewnianych (np. gałęzie) wystarczy ruszt wkładany.

Możecie rozwinąć temat tych rusztów wodnych ?? Znajomi posiadający kotły z tego typu rusztami nie narzekali. Jest coś o czym konkretnie nie wiem ??

Co innego w takim razie ?? Mam bardzo wąską kotłownię to zmusza mnie do zakupu "płytkiego" kotła, czyli musi mieć małą głębokość max 85 cm. Dlatego wybór padł min na Duoxa + oczywiście ruszt dodatkowy.

Rozważałem jeszcze Klimosza DUO EKO, ruszt stalowy, jakiś ICH podajnik, i rozmiary mocy tylko 15 i 25 kw.... cena jak dla mnie identyczna (w moim regionie).

Pozdrawiam

Opublikowano

Ruszta wodne wychładzają spaliny przez co nie pozwalając się im do końca wypalić i osadza się sadza.

Witkowski robi kotły z rusztem wodnym i bez:    http://www.kotly-witkowski.pl/kotly/agrovit-lux#budowa

Gość jacek61
Opublikowano

Ruszt wodny znajduje się nad samym panlikiem i schładza wydobywające się z niego płonące gazy w efekcie sadza i smoła w kotle, nie zawsze tak jest dużo zależy od węgla i prowdzenia palnika . Ruszt wodny miał jedynie jakiś sens w kotłach zasypowych gdzie zwykłe ruszta się przepalały. W kotle z podajnikiem ruszt wodny to rozwiązanie bez sensu, bazujące jedynie na tradycji.

Opublikowano

Wracajac do mocy kotła....

Fakt przyjmowałem brak ocieplenia stropu, przy załozeniu że dołożę 10 cm styropianu, sugeruje kocioł o mocy 17 kW

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3v16

Strasznie duże rozbieżności, w sumie na plus...  

Coś innego możecie polecić... ale płytkiego bo nie wcisnę do kotłowni

Opublikowano

Wtrące się w dyskusję o ruszcie . W kotle Sas efekt też jest coś jak ruszt wodny czyli rury poziome zaraz nad deflektorem obudowane ceramika . Czy to też złe rozwiązanie w przypadku stosowania samego ekogroszek 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.