jedlica Opublikowano 26 Kwietnia 2018 #1 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Witam serdecznie, Jaką pc polecicie do zasobnika 500l do ogrzewania tylko CWU. Szukałem splitów i monobloków i nic takiego nie znalazłem. Karol
dorecho Opublikowano 26 Kwietnia 2018 #2 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Hallo ! A to co masz z klimatyzatorów już nie działa? Chcesz iść w pompę fabryczną? Jak to nic nie znalazłeś? Pasuje w zasadzie każda, będzie pracować dłużej , inna krócej - aby nagrzać te 500l. Pozdro
Gość berthold61 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 #3 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Ale czy pompa ciepła do CWU jest opłacalna ? śmiem wątpić i to bardzo bo koszt nowej to ok 5-8 tys zł a to tylko wodę podgrzeje nic więcej , jak to policzyć np na 10 lat to taniej wychodzi grzać grzałką , co innego używana i w ce nie ok 2 tys można już dostać z zasobnikiem 300l i czasami zasobnik jest z stali szlachetnej więc cena zasobnika już warta tej ceny ale kupno nowej PC do CWU jest pozbawione sensu $$$$.
jedlica Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Autor #4 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Moja z klimy działa idealnie ale znajomy modernizuje kotłownię i chciałby pc ale tylko do grzania cwu w okresie kiedy nie pali w CO. W domu ma 5 dorosłych osób + dziecko. Nie będę mu robił z klimy bo wiadomo, coś padnie i co na to poradzę? dla tego szukam gotowca ale monoblok lub split tak z 5kw na grzaniu, bo te co są dostępne mają sprężarki 700W. i trzeba rurami czerpnię i wyrzutnię wyprowadzać. Teraz rozpala w śmieciuchu na wodę ale chce zmienić kocioł na HG więc palenie na wodę będzie chyba uciążliwe? Może kol. Automatyk coś zaproponuje? od razu zamówimy montaż Karol
Rekomendowane odpowiedzi
🌡 Szukasz instalatora pompy ciepła?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj ofertyZarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.