Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Gazowy + Zasobnik 100L + Pompa Ciepła Z Zasobnikiem 270L - Czy To Ma Sens

kulek123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może zacznę od przywitania, cześć.

Modernizuję instalację CO wraz z wymianą kotła zasypowego na kocioł gazowy, do tego będzie pompa ciepła dla cwu. Mój hydraulik stwierdził że skoro pompa ciepła będzie miał zasobnik duży bo 270l to kocioł będzie "strasznie intensywnie pracował" aby nagrzać wodę. Zaproponował zakup do kotła zasobnika 100l który będzie zasilany wodą z zasobnika pompy ciepła wstępnie juz podgrzaną przez tą pompę. Proszę o opinię czy to ma sens i uzasadnienie ekonomiczne?

Drugą kwestią jest zastosowanie na powrocie przed kotłem filtra strumieniowego z separatorem powietrza. Gdy to zaproponowałem stwierdził że nigdy tego nie montował i raczej nie ma to sensu a poleca tylko zwykły filtr przed pompką. Czy moja propozycja nie ma sensu?

Instalacja ma już 16 lat częściowo miedź a częściowo niestety ocynk. grzejniki panelowe 

Pozdrawiam

Opublikowano

Czy ktoś spotkał się z takimi rozwiązaniami? Proszę o pomoc bo muszę podjąć decyzję i przedstawić argumenty za lub przeciw.

Pozdrawiam

Opublikowano

Po pierwsze podaj jaka moc kotła gazowego?

Separator powietrza i filtr strumieniowy - są zbędne , ba nawet szkodliwe w tym miejscu.

Tam idzie tylko zwykły filtr skośny.

Opublikowano

Kocioł będzie mieć moc 24kW.

dziękuję za odpowiedź odnośnie filtra

pozdrawiam

Opublikowano

Przy 24kW zasobnik ok 300l jest optymalny, będzie się nagrzewał do 20-25 minut czyli nie trzeba innych zasobników.

Więc nic nie zmieniaj - tylko obecny zasobnik musi mieć wężownicę na podłączenie grzania z kotła.

Opublikowano

Dziękuję za podpowiedź

Podzielę się efektami jak już zmodernizuję instalację :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Po pierwsze podaj jaka moc kotła gazowego?

Separator powietrza i filtr strumieniowy - są zbędne , ba nawet szkodliwe w tym miejscu.

Tam idzie tylko zwykły filtr skośny.

@sambor

Mógłbyś powiedzieć dlaczego? Ja do tej pory spotkałem się raczej z polecaniem separatorów powietrza. Z filtrem strumieniowym spotykam się po raz pierwszy.

Opublikowano

Oba te elementy mają duże opory hydrauliczne a pompa w kotle jest na powrocie, więc może powstawać kawitacja na pompie

Jak separator to już na zasilaniu instalacji.

Ale tam znowu są odpowietrzniki i separator jest zbędny

Dodatkowo kocioł pracuje w obiegu zamkniętym więc skąd to powietrze?

Opublikowano

@sambor

Dzięki za rzeczową odpowiedź. Teraz właśnie sprawdziłem jakie opory powoduje ten filtr... dość duże 15kPa przy 1000L/h. To może prędzej odmulacz by się sprawdził w takiej starej instalacji? Albo przynajmniej dobrze ją przepłukać przed założeniem nowego sprzętu.

@kulek123

Ciekawe w jakim stanie ta miedź, skoro pomieszana z ocynkiem.

Opublikowano

Cześć

Jestem teraz poza domem (majówka :) ale jak wrócę przyjrzę sie elementą instalacji i dam znać. Woda podczas spuszczania miała słomkowy kolor byłem zaskoczony jej "czystością",tylko w piecu ewidentnie szlam i bród. Wewnątrz rur delikatny nalot na ściankach.

Pozdrawiam

Opublikowano

Cześć

Sprawdziłem rury stalowe i miedziane na obu jest tylko delikatny nalot. jeżeli chodzi o ocynk to najprawdopodobniej już go nie ma, tak to wygląda po przetarciu nalotu ale 100% pewności nie mam. Miedź po oczyszczeniu z nalotu wygląda ok, żadnych wżerów i przetarć (gładziutka). Wszystko wygląda ładnie.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.