marcin8226 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 #1 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Witam chciałbym zapytać który zawór powinien być otwarty podczas grzania w kotle tylko na bojler ten pod bojlerem czy ten nad bojlerem? oraz czy pompa powinna być załączona? oraz co robic gdyby sie zagotowała woda
marcin8226 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Autor #2 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 wypowie się ktos? chcialbym jeszcze zapytac czy jezeli woda zacznie sie gotowac mozna otworzyc zawory i puscic wode na grzejniki?
drewniak Opublikowano 17 Kwietnia 2018 #3 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Zamykasz zawór, który odcina wodę na grzejniki , czyli za odejściem do bojlera. Jak woda będzie blisko gotowania to puszczasz trochę na grzejniki i z pompką. Oczywiście zawór odcinający grzanie domu musi być za rurą bezpieczeństwa idącą prosto do naczynia przelewowego. Ze zdjęć nie widzę gdzie jest ten zawór. Jeśli brak takiego zaworu na głównym zasilaniu to trzeba zakręcić grzejniki.
marcin8226 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Autor #4 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Nie wiem czy dobrze robie ale jak grzeje tylko na bojler zamykam wszyskie zawory tylko zostawiam otwarty ten co idzie do bojlera.? dodaje wiecej zdjec ponizej bo nie wiem czy posiadam taki zawór ? a jezeli go nie posiadam a woda zacznie sie gotowac to nie moge otworzyc zaworów zeby woda poszla na grzejniki?
drewniak Opublikowano 17 Kwietnia 2018 #5 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Nie tylko czy można ,ale trzeba otworzyć na grzejniki jak jest bliske gotowania. Sory ale ja z tych zdjęć to nie pomogę. Najbezpieczniej zamykać grzejniki i pilnować przed zagotowaniem.
marcus312 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 #6 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Zamykasz zwory zasilające piony i zostawiasz tylko otwarte na bojler ,ale tak jak pisze @drewniak rura wznośna bezpieczeństwa musi być drożna do naczynia wyrównawczego .Nie należy doprowadzac do zagotowania wody w kotle należy tak dobrać porcję opału żeby nie dochodziło do takiej niebezpiecznej sytuacji ,można też zmniejszyć szamotem palenisko na czas letni grzania na samo CWU :D
marcin8226 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Autor #7 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Czy to prawda ze jak grzeje wode na bojler i zostawie pompe caly czas właczona to woda sie szybciej wystudzi?
drewniak Opublikowano 22 Kwietnia 2018 #8 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Tak, bo jak kocioł zakończy pracę to krążąca woda będzie ogrzewała kocioł kosztem bojlera.
marcin8226 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Autor #9 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 ok czyli jak wszystko się w piecu wypali wyłaczyc pompe? Chcialbym sie jeszcze zapytac tak na przyszlosc jak by sie kiedys zagotowała woda i puscilbym wode na grzejniki nie uszkodze instalacji ?
drewniak Opublikowano 22 Kwietnia 2018 #10 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Nic się nie stanie. Lepiej jednak nie dopuszczać do zagotowania i jak np przekracza 90* to puścić trochę na instalację i ponownie zakręcić. Ja mam termometr elektroniczny z 10m przewodem i alarmem przekroczenia temper., który umieszczony jest w domu.
marcin8226 Opublikowano 5 Maja 2018 Autor #11 Opublikowano 5 Maja 2018 Panowie chcałbym jeszcze zapytac czy jak grzeje na wode to ten gorny zawor powinien byc zamkniety czy otwarty bo jak jest zamkniety to chyba pompa nie dziala i bardzo szybko rosnie temparatura na piecu? i jak go zakrece to cisnienie na zegarze spada na 0
marcin8226 Opublikowano 6 Maja 2018 Autor #12 Opublikowano 6 Maja 2018 chodzi mi dokladnie o to czy ta rurka ktora wychodzi z gory bojlera i wchodzi do tej pionowej grubej rury na piecu gdzie jest pompa czy ten zawor tez powinien byc odkrecony?
drewniak Opublikowano 6 Maja 2018 #13 Opublikowano 6 Maja 2018 Jeśli to jest zasilanie grzania bojlera to powinien być otwarty.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.