Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sens Stosowania Sprzęgła Hydraulicznego

Emirek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich uczestników forum.

Jestem na etapie przygotowania do wykonania instalacji c.o. + c.w.u. Mój wybór padł na Buderusa gb072-20kW i zasobnik c.w.u. tego samego producenta o poj. 120l. Czy w układzie, w którym będą występowały wyłącznie grzejniki płytowe (10 szt.) oraz wspomniany zasobnik c.w.u. ma sens stosowanie sprzęgła hydraulicznego? Mój instalator twierdzi, że dla przedłużenia żywotności pompy cyrkulacyjnej pieca warto zastosować ww sprzęgło.

Opublikowano

Witaj na forum

twój hydraulik się myli, stosowanie sprzęgła przy 1 obiegu grzewczym mija się z celem.

Przy sprzęgle pompa w kotle i tak musiałaby chodzić tak jak pompa za sprzęgłem .

Dodatkowo doszedłby problem ze sterowaniem ta drugą pompą.

Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedź. Po lekturze wielu źródeł również nie widziałem sensu takiego rozwiązania. Co innego gdyby w instalcji grzejniki płytowe występowały w połączeniu z ogrzewaniem podłogowym.

Opublikowano

Witaj na forum

twój hydraulik się myli, stosowanie sprzęgła przy 1 obiegu grzewczym mija się z celem.

Przy sprzęgle pompa w kotle i tak musiałaby chodzić tak jak pompa za sprzęgłem .

Dodatkowo doszedłby problem ze sterowaniem ta drugą pompą.

Opublikowano

Intalator zaproponował dołożenie do sterownika RC310 modułu MM100 do sterowania pompą. Ale skoro takie rozwiązanie nie ma sensu a jedynie winduje koszty to będę się trzymał Waszych opinii.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.