Emirek Opublikowano 11 Kwietnia 2018 #1 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Witam wszystkich uczestników forum. Jestem na etapie przygotowania do wykonania instalacji c.o. + c.w.u. Mój wybór padł na Buderusa gb072-20kW i zasobnik c.w.u. tego samego producenta o poj. 120l. Czy w układzie, w którym będą występowały wyłącznie grzejniki płytowe (10 szt.) oraz wspomniany zasobnik c.w.u. ma sens stosowanie sprzęgła hydraulicznego? Mój instalator twierdzi, że dla przedłużenia żywotności pompy cyrkulacyjnej pieca warto zastosować ww sprzęgło.
teres Opublikowano 11 Kwietnia 2018 #2 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 W życiu żadnego sprzęgła w takiej instalacji. Instalator troszkę naciąga na koszty :rolleyes:
sambor Opublikowano 11 Kwietnia 2018 #3 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Witaj na forum twój hydraulik się myli, stosowanie sprzęgła przy 1 obiegu grzewczym mija się z celem. Przy sprzęgle pompa w kotle i tak musiałaby chodzić tak jak pompa za sprzęgłem . Dodatkowo doszedłby problem ze sterowaniem ta drugą pompą.
Emirek Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Autor #4 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 W dniu 11.04.2018 o 21:45, teres napisał(a): W życiu żadnego sprzęgła w takiej instalacji. Instalator troszkę naciąga na koszty :rolleyes:
Emirek Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Autor #5 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Dzięki za szybką odpowiedź. Po lekturze wielu źródeł również nie widziałem sensu takiego rozwiązania. Co innego gdyby w instalcji grzejniki płytowe występowały w połączeniu z ogrzewaniem podłogowym.
Emirek Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Autor #6 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 W dniu 11.04.2018 o 21:46, sambor napisał(a): Witaj na forum twój hydraulik się myli, stosowanie sprzęgła przy 1 obiegu grzewczym mija się z celem. Przy sprzęgle pompa w kotle i tak musiałaby chodzić tak jak pompa za sprzęgłem . Dodatkowo doszedłby problem ze sterowaniem ta drugą pompą.
Emirek Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Autor #7 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Intalator zaproponował dołożenie do sterownika RC310 modułu MM100 do sterowania pompą. Ale skoro takie rozwiązanie nie ma sensu a jedynie winduje koszty to będę się trzymał Waszych opinii.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.