tomtomek Opublikowano 11 Kwietnia 2018 #1 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Witam.Planuje zamontować sobie w mieszkaniu klimatyzację do chłodzenia w lecie i grzania w okresach przejściowych i cieplejszych dniach zimy. Jako, że mieszkam na poddaszu, to jednostkę zewnętrzną chciałbym zamontować na dachu od strony północnej (rysunek poglądowy poniżej). Dach kryty jest aluminiową blachą falistą. Pomyślałem, aby w dwie sąsiadujące krokwie 10 x 16 cm (rozstaw około 100 cm) wkręcić przez grzbiet fali (od spodu nie mam dostępu) 4 wkręty do drewna fi16mm zakończone gwintem. Na końce nałożyć i przykręcić poprzecznie do krokwi dwa profile grubościenne powiedzmy 50 x 50 mm, a do nich przykręcić jednostkę zewnętrzną. Rury poprowadzić do środka przez ściany do mieszkania.Pomyślałem o klimatyzatorze LG model DM12RP DELUXE SIRIUS z wbudowanym modułem WiFi.Teraz kilka pytań:Czy taka jednostka zewnętrzna powoduje duże drgania? Czy będzie słyszalna podczas pracy w mieszkaniu?Co sądzicie w ogóle o tym klimatyzatorze? Może jakiś inny model/firma?Całe mieszkanie ma około 80m2 na jednym poziomie. Pokój środkowy w którym byłaby klima ma 25 m2. Z niego są drzwi do 2 sypialni, kuchni, korytarz i łazienka. Najbardziej zależy mi na schłodzeniu/grzaniu tego pokoju jednak drzwi do pozostałych pomieszczeń są z reguły otwarte, więc pewnie trochę będzie się rozchodzić. Wentylacje mam grawitacyjną, jednak założę w kuchni wentylator który będzie w lecie podczas pracy klimatyzatora wymieniał pomału powietrze w mieszkaniu.Proszę o porady. Co o tym sądzicie?
dorecho Opublikowano 12 Kwietnia 2018 #2 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Hallo. żeby nie dziurawić dachu, to może zamontuj na ścianie pom. gospodarczego. /jeśli jest murowana/. Wibracje dla wrażliwych osób mogą być słyszalne /zwłaszcza nocą/, chociaż odległość przez pom.gospodarcze znacznie zmniejszy uciążliwość. Moja osobista żona nie włączała w nocy klimy w sypialni. Dopiero w 3 roku eksploatacji była też włączana na noc i jakoś się przyzwyczaiła... woli mieć jednak chłodniej niż 35 stopni latem , i ździebko szumu wentylatora. Pilnować trzeba filtrów; zobaczysz ile syfu będzie z powietrza... Jako ogrzewanie tej powierzchni też na pewno się sprawdzi. Powodzenia. a propos czemu nie używasz bufora? wejdź w taryfę eco i w nocy grzej tanim prądem; koszty powinny być porównywalne do kotła ale zero roboty,pyłu itd.itp. luxus.
tomtomek Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Autor #3 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Ta pionowa nie jest murowana, jednak po konsultacji doszedłem do wniosku, że jednak na tej pionowej zamontuje. Co do bufora, to używam (taryfa G13) i ten sezon grzałem prądem, jednak chłodzić się tym nie da ;), a skoro już zamontuje klimatyzator, to niech też grzeje - zawsze trochę taniej będzie :)
dorecho Opublikowano 14 Kwietnia 2018 #4 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 aha....czyli buderus nie używany...super. A jak wyglądało zużycie prądu w sezonie ?? możesz coś napisać? Pozdro
tomtomek Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Autor #5 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Na prąd od 27 listopada. W tabelce koszt za kolejne miesiace: grudnień, styczeń...
dorecho Opublikowano 14 Kwietnia 2018 #6 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Chyba super. Poszłoby z 1 t węgla, a tak wygoda jak talala. A 6 kW starczyło zawsze nawet w chłody? czy trzeba było korzystać z drogiej taryfy? Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.