Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pancerpol Obrotowy Czy Nie Po Czym Poznać

Gość berthold61

Rekomendowane odpowiedzi

Gość berthold61
Opublikowano

Tam na tej ośce nie ma wycięcia tylko taki drobny wieloklin , wiem bo mi ten kapsel objechał na tym wieloklinie i musiałem to potraktować klejem więc ściągnięcie tego to na razie kiepski pomysł . a tak w ogóle jest do tego też jakiś siłownik elektryczny ?  ale jak by na to nie patrzać to to działa dobrze i wszystko grzeje tyle ile ustawię . to wszystko tyczy się obecnego zasypowca bez sterownika ale gdzieś w czerwcu chciałbym wymienić kocioł na podajnikowy który już stoi w piwnicy ,  zrobiłbym to prędzej ale muszę zużyć obecny węgiel bo szkoda go się pozbywać ot tak .

Opublikowano

Skoro jest tak jak piszesz, to najwyrażniej przegroda chodzi w osi poziomej +- 45 stopni i  wtedy rzeczywiście kręcąc w lewo,  będziesz zwiększał temperaturę na podłogę. Oznaczenia na mieszaczu: "C", "H", "R" i "MIX" również wskazują na prawidłowe podłączenie. Robiąc modernizację, wymieniłbym na 3D z siłownikiem i sterował programatorem pogodowym i pokojowym z obniżeniem temperatury za mieszaczem po dogrzaniu pomieszczeń. Pompa mieszacza musiałaby wtedy chodzić non-stop. 

Gość berthold61
Opublikowano

Ale u mnie tak już teraz jest że pompa mieszacza chodzi cały czas i jak na jesień ustawię na zaworze powiedzmy 30 stopni to lata to aż do wiosny i tu bym to zostawił tak jak jest bo po co wyważać otwarte drzwi , dom mam docieplony i czy jest minus 15 czy plus 5 ja tym zaworem nie muszę kręcić bo i tak jest stale ok 23-4 w domu , bardziej iteresuje mnie ta strona bojler-zawór różnicowy czy to trzeba przekładać ze starego kotła czy przy podajniku to konieczne skoro nic na grawitacji nie będzie chodzić ze względów oczywistych

Opublikowano

Zawór róznicowy jest moim zdaniem zbędny, o ile nie chcesz grzać cwu latem grawitacyjnie - ma to sens tylko z zasilaniem awaryjnym.

Gość berthold61
Opublikowano

No właśnie , a zasilanie awaryjne bo ja wiem czy warto to robić chyba aż tak nie bardzo .więc różnicowego nie potrzeba pompa podłogówki pod sterownik a pompa bojlera do wtyczki i chodzi jako ochrona kotła .

Opublikowano

Zasilanie awaryjne warto zrobić jak są dłuższe przerwy w prądzie kilku godzinne ja mam zabudowany UPS 1000 W zasila miedzy innymi pompy kotła solar  sterowniki dmuchawa podajnik itp :D

Gość berthold61
Opublikowano

Ale zastanawiam się dlaczego ten mój prototyp kotła zębiec saturn 10kw nie przeszedł testów na 5 klasę natomiast ten sam kocioł czyli skorupa ale z palnikiem peletowym dostał  5 klasę czyżby była to wina mojego palnika pancerpol czy sterownika elster z pid ?  skorupa ta sama kocioł zebiec agat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.