Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Metal-Fach Smart Eco Carbon 16Kw.

Meon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj 

Taki piec posiadam od 20.10.2017 spaiłem już w nim ponad 5 ton. Uczucia mieszane mam sterownik PLATINUM ale chyba bede zmieniał na SKZP 02. Sam sterownik mało opcji do regulacji ciężko w nim wyregulować pracę na Fuzzy Logic (PID) sporo rzeczy instalatorzy mi popsuli ale każdy mądry po szkodzie. Osobiscie do pieca nie mam zastrzeżeń tylko nie było warto dopłacać do sterownika a odrazu dokupić lepszy. Może ktoś jeszcze się wypowie kto ma taki piec. Ogólnie instalatorów trzeba pilnować mi nie uszczelnili retorty na palniku i nie umiałem go ustawić.

Opublikowano

Malo ustawien w wersji platinium? Z tego co widzialem na youtube to ustawien jest mmostwo.

Jakich Ci dokladnie brakuje?

Co do wersji sterownika to ile doplacales? Mi platinium zaoferowal bez doplaty, bez innej opcji.

Opublikowano

Malo opcji jeśli chodzi o palenie (co jest najważniejsze) o to według mnie wady sterownika :

1 Czas cyklu w trybie Praca max 25 sek. (jest to podawanie + postój) zmiana tego mały zakres i mało co wnosi.

2 3 zakresy ustawienia dmuchawy przy 100 % 50 % 30 % mocy ustawiasz dmuchawe(dziwnie moduluje w SKZP sterownik sam dobiera       modulacje mocy i dmuchawy a tutaj już nie jest tak słodko) 

3 brak  wykresów które by pomogły ustawić piec 

odnośnie punktu 2 rozwine temat moce można je modulować i zmieniać ale ciężko ustawić żeby ładnie dopalało (a o to chodzi) nie ma wykresu na którym byś zobaczył kiedy cos było nie tak na palenisku.

4 sterownik nie sugeruje się temperaturą spalin a szkoda wtedy napewno by lepiej spalał

5 sterownik się uczy jak mi to mówili na infolini Metal Fach i tak jest przestawisz mu coś schodzisz po 4 godzinach jest super(otwierasz    piwo i cieszysz się że Ci się udało) a na drugi dzień po już miniętych 24 h znowu kicha i co na początku umiał a później znowu się          stracił.

Ogólnie sam sterownik w sobie nie jest zły bo reszta opcji jest fajna. U mnie instalacja jest zmaszczona więc też jest ciężko ale teraz inna gadka by była z instalatorem. Jeszcze mam regulator pokojowy Tech ST-290 V2 bezużyteczny w mojej instalacji termometr w pokoju za 300 zł :) ale instalator wiedział co robi hehe.

Nie dopłacałem nic do sterownika chyba był odrazu w kotle ale można było bez PLATINUM kupić ale ile taniej nie wiem.

Opublikowano
Witkowski Carbon 5 16Kw Platinium Plum Ecomax920P1 

Piec identyczny może ktoś się wypowie ??? i sterownik ten sam.

Ale na Youtube nie widziałem za bardzo filmików oprócz producenta o tym piecu i sterowniku jedynie jak pelletem palili to coś tam pokazywali.

Opublikowano

Jeśli chodzi o sterownik to znaleźć pomoc w ustawieniach to na internecie jest ciężko na forum nie widziałem żadnych

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/25503-witkowski-carbon-5-16kw-platinium-plum-ecomax920p1/

Jedynie ten temat który jest od niedawna.

Opublikowano

Malo opcji jeśli chodzi o palenie (co jest najważniejsze) o to według mnie wady sterownika :

1 Czas cyklu w trybie Praca max 25 sek. (jest to podawanie + postój) zmiana tego mały zakres i mało co wnosi.

2 3 zakresy ustawienia dmuchawy przy 100 % 50 % 30 % mocy ustawiasz dmuchawe(dziwnie moduluje w SKZP sterownik sam dobiera modulacje mocy i dmuchawy a tutaj już nie jest tak słodko)

3 brak wykresów które by pomogły ustawić piec

odnośnie punktu 2 rozwine temat moce można je modulować i zmieniać ale ciężko ustawić żeby ładnie dopalało (a o to chodzi) nie ma wykresu na którym byś zobaczył kiedy cos było nie tak na palenisku.

4 sterownik nie sugeruje się temperaturą spalin a szkoda wtedy napewno by lepiej spalał

5 sterownik się uczy jak mi to mówili na infolini Metal Fach i tak jest przestawisz mu coś schodzisz po 4 godzinach jest super(otwierasz piwo i cieszysz się że Ci się udało) a na drugi dzień po już miniętych 24 h znowu kicha i co na początku umiał a później znowu się stracił.

Ogólnie sam sterownik w sobie nie jest zły bo reszta opcji jest fajna. U mnie instalacja jest zmaszczona więc też jest ciężko ale teraz inna gadka by była z instalatorem. Jeszcze mam regulator pokojowy Tech ST-290 V2 bezużyteczny w mojej instalacji termometr w pokoju za 300 zł :) ale instalator wiedział co robi hehe.

Nie dopłacałem nic do sterownika chyba był odrazu w kotle ale można było bez PLATINUM kupić ale ile taniej nie wiem.

1 czas cyklu podawanie + praca praktycznie nie użyteczna opcja tyczy się pieców o bardzo dużych mocach , długość posuwu i czas przy małych kotłach uszkadza kondensator a motoredutkor wariuje

2 tu się nie zgodzę na FL fuzzylogic piec sam moduluje( sterownik moduluje) moc kotła względem nadmuchu oraz strumienia paliwa kg/h

3 nie tylko samymi mocami w modulacji się steruje by ładnie się spalał paliwo jest dużo innych opcji by to ustawić .

4 temp spalin bardzo ważna sprawa wiesz wtedy ile ci idzie w komin , ale sterownik używa jej wtedy gdy piec sam się rozpala lub wygasza wtedy jest brana pod uwagę.Po 4 godzinach to za mało by zobaczyć różnicę po zmianach zanim sterownik przeliczy i nastąpi modulacja trochę czasu minie u mnie widoczne zmiany były dopiero po 12 h.

5 wykresy są tylko trzeba je zrozumieć i co najważniejsze zaglądać często do paleniska .Ja przy swoim kotłe spędziłem z ręką na sercu 1,5 roku zanim zrozumiałem jego prace i zależności każdej opcji wież mi miałem dni że wychodziłem z siebie sfrustrowany chciałem go wysadzić w powietrze , ponadto instalator spapral robotę i poprawki , obecnie jestem bardzo zadowolony z metalfachu w końcu pali się tak jak powinno ale dalej ciągne temat i staram się opanować do ideału a do tego daleka droga .

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

382319752cbc598fd600c554a8d6eacd.jpg

Opublikowano

2 tu się nie zgodzę na FL fuzzylogic piec sam moduluje( sterownik moduluje) moc kotła względem nadmuchu oraz strumienia paliwa kg/h

Moduluje to Wiem. Chodzi o to że ta modulacja jest uboga (porównując do SKZP gdzie prawie każdą moc morzeż modulować pod względem nadmuchu)

4 temp spalin bardzo ważna sprawa wiesz wtedy ile ci idzie w komin , ale sterownik używa jej wtedy gdy piec sam się rozpala lub wygasza wtedy jest brana pod uwagę.Po 4 godzinach to za mało by zobaczyć różnicę po zmianach zanim sterownik przeliczy i nastąpi modulacja trochę czasu minie u mnie widoczne zmiany były dopiero po 12 h.

Tak ale jak napisałem jak się doucza to mu dobrze idzie a jak już się nauczył no to znowu zmiany:].

5 wykresy są tylko trzeba je zrozumieć i co najważniejsze zaglądać często do paleniska .Ja przy swoim kotłe spędziłem z ręką na sercu 1,5 roku zanim zrozumiałem jego prace i zależności każdej opcji wież mi miałem dni że wychodziłem z siebie sfrustrowany chciałem go wysadzić w powietrze , ponadto instalator spapral robotę i poprawki , obecnie jestem bardzo zadowolony z metalfachu w końcu pali się tak jak powinno ale dalej ciągne temat i staram się opanować do ideału a do tego daleka droga .

Podejrzewam do wykresów musisz mieć moduł do internetu  ??. Z siedzeniem przy kotle to mi nawet nie Mów bo jak miałem śmieciucha to mniej czasu siedziałem w kotłowni co teraz.

Ja w Moim poście nie napisałem nic złego o Piecu tylko sam sterownik Skrytykowałem.

Opublikowano

No rozumiem nie mam porównania do SKZP I jakie opcje ma , zdążyłem się już oswoić ze sterownikiem jak dla mnie jest ok , jaki masz problem z kotłem .

Tak do wykresów mam moduł

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Z kotłem nie mam problemów. Tylko sterownik moim zdaniem jest kiepski. Ale każdy widzi to inaczej sam Wiesz ile czasu Spędziłeś w kotłowni na ustawieniach sterownika :D, a nawet żeby mieć wykres musisz zainwestować spore pieniądze na kolejny dodatek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.