MistrzMasarski Opublikowano 26 Marca 2018 #1 Opublikowano 26 Marca 2018 Spotkał się ktoś z czymś takim? Warto? Mam z tartaku zrzyny od wielopiły i chciałbym to ciąć na kawałki. Jednak jest tego duzo i chcialbym ciąć to na kawałki a potem sprzedawac workowane. Cytuj
Hermogenes Opublikowano 26 Marca 2018 #2 Opublikowano 26 Marca 2018 (edytowane) Ale żeś mnie zrobił w balona cały czas myślałem że Ty jesteś rzeźnik z profesji. Widziałem kiedyś na Ytubie film z taką wielopiłą tarczową a między tarczami chodziły przeciw prądowo podajniki gość donosił tyko gałęzie . Są też filmy z tartaków gdzie mają do tego wielkie kombajny. poz Hermogenes Edytowane 26 Marca 2018 przez Hermogenes Cytuj
MistrzMasarski Opublikowano 26 Marca 2018 Autor #3 Opublikowano 26 Marca 2018 Co do tego balona, to nie mam tartaku. Mam szwagra, który ma tartak. Ale jak chcesz zapytać o jakąś kielbase, to wal do mnie nie do szwagra. ;) widzialem takie piły, ale koszt 35 tysiecy.. Cytuj
Hermogenes Opublikowano 26 Marca 2018 #4 Opublikowano 26 Marca 2018 Nie ma biznesu bez inwestycji chciał byś zostać taxi wozem musisz zainwestować 3-4 razy więcej o innych bardziej technicznych profesjach nie wspomnę. poz Hermogenes Cytuj
jurgonka Opublikowano 26 Marca 2018 #5 Opublikowano 26 Marca 2018 (edytowane) Tylko rębak, niestety żadnego taniego nie ma. Edytowane 26 Marca 2018 przez jurgonka Cytuj
MistrzMasarski Opublikowano 26 Marca 2018 Autor #6 Opublikowano 26 Marca 2018 Taka maszyna wydaje się super Cytuj
Adam543 Opublikowano 2 Maja 2018 #7 Opublikowano 2 Maja 2018 Myślę, że taka inwestycja i tak może się zwrócić, a jak nie masz kasy to zawsze zostaje zwykła piłka "koło" stołowa. Cytuj
MistrzMasarski Opublikowano 21 Lutego 2019 Autor #8 Opublikowano 21 Lutego 2019 Patrzcie. Znalazłem takie coś. Wydaje mi się, że jakbym zbudował to sam, to wyszłoby dużo taniej. Konstrukcja wydaje się prosta. Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 19 Lipca 2020 #9 Opublikowano 19 Lipca 2020 Zrzyny tartaczne najtaniej i bezinwestycyjnie tnie się zwykłą piłą spalinową. Należy wcześniej dobrze spiąć pasem transportowym na końcu wiązki. Potem uciąć całą wiązkę zrzyn na odpowiedni wymiar i zanieść taką porcję spiętą pasem do kotłowni. Po rozpięciu pasa wszystko się rozsypuje w kotłowni. Ważne by kupować wiązki zrzyn tartacznych związane ( nie luzem) bo potem mniej jest roboty z cięciem. Dobrze też jest mieć kilka pasów transportowych bo z jednym to trochę zabawa jest ( 1 pas = 1porcja). Wiązka powinna być złożona na belkach ( nie bezpośrednio na ziemi) bo łatwiej ciąć, lepiej schnie i pas transportowy do spięcia 1 porcji łatwo założyć. Wtedy z cięciem piłą spalinową całej wiązki zrzyn można się godzinę uporać bez żadnych drogich maszyn tnących po kawałku (przecież potem trzeba te kawałki jeszcze pozbierać). Cytuj
Hermogenes Opublikowano 20 Lipca 2020 #10 Opublikowano 20 Lipca 2020 Dla siebie, wyłącznie dla siebie. Żeby na tym biznesie zarabiać proces powinien być zautomatyzowany. Maszyna ma być adekwatna do przerobu; w innym wypadku firma będzie zaliczała przestoje albo obsuwy terminów. Ps Mistrzu Masarski jak idzie biznes. Pozdrawiam Hermogenes Cytuj
MistrzMasarski Opublikowano 20 Lipca 2020 Autor #11 Opublikowano 20 Lipca 2020 Piecuch, takie coś może i się sprawdzi. Przy mokrej sośnie. Ale nie przy buku, który ma 8%. Hermogenes Do tej pory bardzo dobrze. Kwiecień, maj-roboty na 24h. Czerwiec dużo słabszy. W zeszłym roku 12 miesięcy można było robić po 24h, aż się zamówień odmawiało, bo brakło towaru. Niedługo i tak trzeba będzie interes zwinąć, jeśli będzie się chciało na wszystko faktury wystawiać, bo 23% to zdecydowanie za dużo. Ludzie nie chcą dokładać ćwierć ceny do opału, a patykarze, bez zarejestrowanej działalności wożą opał codziennie. Póki się za takich nie wezmą przy obecnej stawce VAT, to nie ma sensu się w to bawić. Cytuj
Hermogenes Opublikowano 20 Lipca 2020 #12 Opublikowano 20 Lipca 2020 Ja też tego posunięcia nie kapuję, czy w tym kraju jest tak dobrze że trzeba obniżać podatki zgodnie z obietnicami programowymi ? Pozdrawiam Hermogenes Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi