wojtas85 Opublikowano 20 Marca 2018 #1 Opublikowano 20 Marca 2018 WItam, Czy mogę zastosować połączenie rur miedzianych fi 28 w postaci lutowania miękkiego dla odcinka - około 2-3 m w sieci MPEC ? Maksymalne parametry pracy : 130 st C , 1,6 MPa. Chciałbym wykorzystać rury miedziane , które mi zostały po instalacji. Czy lepiej kupić rurę czarną gwintowaną + kształtki również czarne i poskręcać na pakuły ?
nalest Opublikowano 20 Marca 2018 #2 Opublikowano 20 Marca 2018 Lutowanie to innymi słowy sposób łączenia metali z wykorzystaniem spoiwa, które ma niższą temperaturę topnienia, niż elementy łączone. Czyli nie są topione jak to ma miejsce podczas spawania.Z lutowaniem miękkim mamy do czynienia wtedy kiedy spoiwo ma temperaturę topnienia niższą niż 400 stopni np. Spoiwo cyno-ołowiowe LC60 Spoiwo cynowo-miedziowe Sn97Cu3 W lutowaniu twardym stosujemy spoiwa o temperaturze topnienia powyżej 650 stopni np.: Lut miedziany LM-60 Lut srebrny LS45 Lut fosforowy LCuP6 Więc teoretycznie możesz śmiało wykonać lut miękki.
wojtas85 Opublikowano 20 Marca 2018 Autor #3 Opublikowano 20 Marca 2018 ok, dzięki - a jak z ciśnieniem ? wytrzyma te teoretyczne 16 bar na lucie miekkim ?
sambor Opublikowano 20 Marca 2018 #4 Opublikowano 20 Marca 2018 WItam, Czy mogę zastosować połączenie rur miedzianych fi 28 w postaci lutowania miękkiego dla odcinka - około 2-3 m w sieci MPEC ? Maksymalne parametry pracy : 130 st C , 1,6 MPa. Nie słuchaj złych podpowiedzi wg przepisów nikt ci takiej instalacji nie przyjmie do eksploatacji i nie poda czynnika grzewczego! Tylko lutowanie twarde lub rury stalowe skręcane albo spawane Lutowanie miękkie - polega na łączeniu elementów w temperaturze do 450°C i stosowane jest w: instalacjach ciepłej i zimnej wody instalacjach centralnego ogrzewania o temperaturze pracy do 110°C
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.