Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem - Sadza Na Dachu

aikon91

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czy w dobrym miejscu pisze o moim problemie. Otóż od jakiegoś czasu zauważyłem na dachu sadzę. Oprócz tego przez całą wysokość dachu mam rudy zaciek. nie wiem czym to jest spowodowane. palę ekogroszkiem z podajnikiem ślimakowym, zadana co 50 czasami zmieniam na 55. Czopuch przysłonięty. dodaję wapna aby popiół był lepszy i węgiel suchszy. W wyczystce mam czarną sadzę w formie proszku z domieszka rudej. Czy to wina węgla czy ustawień? Ma ktoś coś do powiedzenia w  tym temacie?

Opublikowano

Proponuje rozgrzanie kotla do 65 - 70 c w celu wygonienia smolistych substancji. Ja nawet nie zauwazam negatywnych efektów na ilości zużytego ekogrodzkh :) a kociol i komin czysciutki, taki zabieg obniża temperature spalin i wydłuża żywotność komina

Opublikowano

To mój pierwszy sezon palenia i nowy dach. Raz na jakiś czas przegonić kocioł na wyższych temp czy cały czas utrzymywać 60. Gdy mam wyższą temp na kotle zauważam wyższe spalanie a wiadomo chciałbym jak najmniej a najlepiej ....wiem tak się nie da chyba

Opublikowano

Co za kocioł? Nie wszystkie zasługują na miano bycia kotłem. Niektóre są głównie producentem sądzy a ciepło to efekt uboczny z produkcji.

Edit.

Co do sądzę na dachu. Cześć po wiekszym deszczu spłynie a część zostanie okropnie go zdobiąc. Na zacieki nie wiele poradzisz.

Możesz efekt ograniczyć odpowiednio ustawiając kocioł o ile da radę to zrobić.

Na początek na stałe podnieś temp co do 60-65.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Kocioł to Kamen Multi 14kw . Zaciekiów nie da się usunąć, nie ma jakiejś metody? Czy to wina zbyt niskiej temp CO?? Oprócz temp co moge jeszcze ustawic, podniosłem siłę nadmuchu do 35% ale robia sie spieki. Przy nawiewie 30% spieków bardzo mało. Powrócić do 30%??

Opublikowano

Kocioł to Kamen Multi 14kw . Zaciekiów nie da się usunąć, nie ma jakiejś metody? 

Ja zacieki dachowe nie kominowe zakryłem na dobre tzw farbą olejną przymatowioną papierem ściernym

a na to już taka farba jak reszta pokoju. Minęło ze 20 lat, i po zaciekach ani śladu.

Opublikowano

Wydaje mi się, że znam przyczynę sadzy oraz rudego zacieku na dachu. Wyczytałem, ze te objawy może powodować sadpal. Stosowanie jego powoduje wyrzucanie drobinek sadzy oraz niespalonego proszku. Sadpal źle wpływa na dachy z blachy. Chyba trzeba zaprzestać stosowania.

Opublikowano

Chemia.... chemia....  Nie używam żadnych sadpali i innych wynalazków. :P 

Co kilka dni wrzucam na palnik garść obierek z ziemniaków - sposób stary jak kominy  :rolleyes:

Opublikowano

ab766f1b9e82cb91aee06e5a0662f4dc.jpg

Moj komin przez 4 lata nieczyszczenia wyglada tak. Wszystko zalezy od kotlowego ;) . Komin przezyl piec gs, ds, hg, teraz pellet, lecz wraca do hg bo z dostepnoscia pelletu i cenami w okolicy Bialej "cebula" zeswirowala. Nie traktowany zadnymi wynalazkami typu sadpal czy inne obierki, najwieksza temp jaka utrzymywalem na czopuchu to okolo 250 jak palilem ds i gs

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam. Czy udało się komuś rozwiązać problem rudego zacieku na dachu? Mam nowy dach, nowy komin, nowy piec na ekogroszek i po 5 miesiącach palenia mam właśnie rudy zaciek od komina w dół dachu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.