talgo Opublikowano 19 Marca 2018 #1 Opublikowano 19 Marca 2018 witajcie zapytam was bo być może ktoś miał podobny problem używam sterownika tech st-37 z kołtem z podajnikiem na ekogroch już od kilku dobrych lat do tej pory wszystko z pokazywaniem temperatury było ok, piec był ustawiony aby utrzymywał temp na bojlerze 55 stopni z histerezą 5 st. sam czujnik jest wkładany w otwór na bojlerze i do tej pory raczej pokazywał bezbłędnie jednakże ostatnie 2 tygodnie czujnik pokazywał 45 stopni pompa cały czas chodziła bo ciężko mu uzyskać wyższą temperaturę a przy kąpieli temperatura spada do 30 stopni i mozolnie powoli pompa od początku dość długo pompuje do uzyskania wyższej temperatury Kupiłem już nowy czujnik ale niestety pokazuje tak samo i zastanawiam się czy to nie problem z samym sterownikiem i być może coś w nim uległo uszkodzeniu sam już nie wiem
pastor Opublikowano 19 Marca 2018 #2 Opublikowano 19 Marca 2018 Masz tam jakiś inny czujnik np powrotu albo mieszacza? Przełóż do bojlera i porównaj wskazania a najlepiej oba wsadź do zagotowanej wody
Gość Oldek Opublikowano 19 Marca 2018 #3 Opublikowano 19 Marca 2018 Jeśli czujnik dobry, to pompa cwu do bani, no chyba że sterownikowi na koniec sezonu odbiło.
talgo Opublikowano 20 Marca 2018 Autor #4 Opublikowano 20 Marca 2018 Masz tam jakiś inny czujnik np powrotu albo mieszacza? Przełóż do bojlera i porównaj wskazania a najlepiej oba wsadź do zagotowanej wody nie mam innego czujnika to jest jedyny który występuje Jeśli czujnik dobry, to pompa cwu do bani, no chyba że sterownikowi na koniec sezonu odbiło. może faktycznie pompa choć wydaje się że działa ok .tzn czuć że kreci wodą co tam mogło by się sknocić
krisgie Opublikowano 20 Marca 2018 #5 Opublikowano 20 Marca 2018 Może zabrudzony filtr przed pompą albo zapowuetrzony układ?
konopka Opublikowano 20 Marca 2018 #6 Opublikowano 20 Marca 2018 Czujnik od cwu włóż tam gdzie masz czujnik co,zobaczysz czy pokazują to samo,jeśli tak to inna przyczyna.Możliwe,że coś ze sterownikiem,możliwe że z pompą a może poprostu powietrze.Spróbuj pompę na najwyższe obroty
talgo Opublikowano 21 Marca 2018 Autor #7 Opublikowano 21 Marca 2018 ostatecznie sprawdziłem pompe cwu czy nie jest zapowietrzona i wydaje się działać ok więc skłaniam się że to wina bojlera a właściwie tego iż po ostatnich 2 odłączeniach wody przez miasto podejrzewam że się zapowietrzył. nie ma na nim jednak odpowietrznika a jedynie taki wkręcony korek od góry a ze nie mam doświadczenia powiedzcie czy odkręcić ten korek i tak go odpowietrzyć czy zlać całą wodę z instalacji wierząc że odpowietrzy sie w ten sposób
konopka Opublikowano 22 Marca 2018 #8 Opublikowano 22 Marca 2018 Woda z wodociągu niema nic wspólnego z wodą w instalacji.Filtr sprawdziłeś?Najlepiej wrzuć zdjęcie bojlera z podłączeniami
talgo Opublikowano 22 Marca 2018 Autor #9 Opublikowano 22 Marca 2018 jeżeli piszesz o filtrze na pompie tym siatkowym to z tego co pamiętam były usuwane przy montażu zdjęcie mogę wrzucić ale jest tam na tyle nisko i ciemno że pewnie mało co będzie na nich widac a i rurki przy bojlerze są gorące a temperatura na czujniku niska
konopka Opublikowano 22 Marca 2018 #10 Opublikowano 22 Marca 2018 Chodzi ci o rury zasilania i powrotu z kotła?A swoją drogą,kto ci wywalił filtr,prosta droga do zajechania pompy.Oczywiście może być problem ze sterownikiem,spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne,zamień na próbę czujnik co z cwu.
Gość Oldek Opublikowano 22 Marca 2018 #11 Opublikowano 22 Marca 2018 Jeśli sprawdziłeś czujnik cwu w ten sposób jak proponował kol. @konopka tz. podłączyłeś go pod zasilanie kotła i temperaturę na czujniku cwu miałeś podobną jak temperatura na kotle, jak również masz gorące rury zasilające boljer a nie ma na nim temperatury, to dla mnie jest tylko jedno rozwiązanie. Z ktoś ciągle bierze ciepły prysznic !
talgo Opublikowano 22 Marca 2018 Autor #12 Opublikowano 22 Marca 2018 Z ktoś ciągle bierze ciepły prysznic ! sąsiad chyba :D
talgo Opublikowano 22 Marca 2018 Autor #13 Opublikowano 22 Marca 2018 czujnika co nie zamieniałem bo nie mogę go za cholerę namierzyć
konopka Opublikowano 22 Marca 2018 #14 Opublikowano 22 Marca 2018 Może być schowany pod obudową,daj mu spokój,podłączyłeś nowy i nic się nie zmieniło to może być coś ze sterem.Spróbuj jeszcze ustawień fabrycznych
Gość Oldek Opublikowano 22 Marca 2018 #15 Opublikowano 22 Marca 2018 Dla sprawdzenia poprawności działania czujnika cwu nie ma konieczności wkładania go w miejsce czujnika CO, wystarczy że czujnik cwu podłączysz gdzieś przy zasilaniu kotła. To jest 5 minut lub mniej żeby wykluczyć lub nie wykluczyć czujnik i sterownik.
konopka Opublikowano 22 Marca 2018 #16 Opublikowano 22 Marca 2018 A próbowałeś pompę na max. obrotach?
pastor Opublikowano 22 Marca 2018 #17 Opublikowano 22 Marca 2018 Kolega uparty jest. Wsadziły ten czujnik w szklankę z woda o znanej temp i by wiedzial
konopka Opublikowano 23 Marca 2018 #18 Opublikowano 23 Marca 2018 nie mam innego czujnika to jest jedyny który występuje może faktycznie pompa choć wydaje się że działa ok .tzn czuć że kreci wodą co tam mogło by się sknocić Czasem tu może być problem,pompa niby kręci,tylko jak kręci.Właśnie przez brak filtra mogły ulec uszkodzeniu łożyska,są tam ślizgowe,chyba ceramiczne.Jeżeli są mocno wytarte przez syf z wody to wirnik będzie się klinował i pompa nie osiągnie obrotów /podobnie jak rozrusznik /.Ewentualnie sprawdziłbym jeszcze kondensator
talgo Opublikowano 23 Marca 2018 Autor #19 Opublikowano 23 Marca 2018 sprawdzę w weekend na spokojnie jeszcze raz ten czujnik a o którym kondensatorze mówisz ?
talgo Opublikowano 25 Marca 2018 Autor #21 Opublikowano 25 Marca 2018 ok tak więc na tą chwilę sprawdziłem czujnik pokazuje niemal idealnie wrzuciłem do kubka z wodą z termometrem cyfrowym temperatura wody 38 ,8 wg termometru temperatura według czujnika cwu 38 kolejnym etapem była wymiana kondensatora jako że nie potrafiłem wyciągnąć starego podmieniłem całą puszkę z innej takiej samej pompy i co prawda faktycznie pompa jakby żwawiej chodziła to problem z temperaturą bojlera nadal pozostał odkręciłem wszystkie grzejniki dopuściłem wody i w każdym grzejniku woda jest pozamykałem niepotrzebne następnie ustawiłem priorytet bojler CO na 60 st. po godzinie z temperatury 45 stopni temperatura podniosła się do 48 st. aktualnie potrzebowałem 40l wody ciepłej więc pobrałem wode jeden baniak woda w miarę gorąca drugi już letnia temperatura cwu spadła do 30 st nie wiem co się z tym dzieje a wiele lat był spokój
krisgie Opublikowano 25 Marca 2018 #22 Opublikowano 25 Marca 2018 Czyl jeśli: - ster i czujnik są OK - instalacja odpowietrzona - w pompie zmieniałeś kondensator to zostaje: - walnięta lub zakamieniona lub zanieczyszczona pompa - zakamieniona wężownica bojlera - ew jeszcze coś :P Spróbuj odkamienic pompę na początek albo jak masz jakaś inną to podmień.
Gość Oldek Opublikowano 25 Marca 2018 #23 Opublikowano 25 Marca 2018 Spróbuj odkamienic pompę na początek albo jak masz jakaś inną to podmień. Ja na jesieni wg. tego filmu na youtube przekonserwowałem 2 pompki. Żadnej nie uszkodziłem i żadna nie skrzypi :) Czujnika do cieczy raczej bym nie wkładał, to tylko elektronika. Włóż jakiś rtv do wody też będzie grało. Tak daleko masz do rury zasilającej CO że musisz termos z termometrem do kotłowni nosić?
talgo Opublikowano 25 Marca 2018 Autor #24 Opublikowano 25 Marca 2018 wirnik w pompie chodzi dość gładko ze tak powiem bez oporów pompa na 3 biegu chodzi tak szybko że szłyszalny jest szum wody w rurach między piecem a bojlerem
Gość Oldek Opublikowano 25 Marca 2018 #25 Opublikowano 25 Marca 2018 Koleżeństwo forumowe radzi jak potrafi, zrobisz jak chcesz. Ale widzę że tu pomoże tylko hydraulik za 500 zł. i pompa za 450 zł.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.