Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Modyfikacja Istniejącej Instalacji, Poprawność, Kwestie Bezpieczeństwa.

gastek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych forumowiczów.

Generalnie szykuje się na delikatną przeróbkę instalacji, ponieważ obecna nie do końca dobrze pracuje, między innymi wiecznie zbierające się powietrze w wężownicy CWU. No i boli mnie że nie mam termometru na powrocie, oraz brak filtrów wody przed pompkami!

Poniżej przedstawię schemat istniejącej instalacji wraz z zdjęciami kotłowni.

post-65242-0-22351000-1521453127_thumb.jpgpost-65242-0-36932700-1521453259_thumb.jpgpost-65242-0-33664900-1521453244_thumb.jpgpost-65242-0-54978900-1521453246_thumb.jpgpost-65242-0-09899500-1521453249_thumb.jpgpost-65242-0-70106300-1521453252_thumb.jpgpost-65242-0-93477100-1521453255_thumb.jpg

Początkowo myślałem że zbierające się powietrze w CWU wynikało z zbyt nisko zamontowanego zbiornika wyrównawczego, dla tego podniosłem go około 2 metry wyżej, niestety nie było możliwości aby on był w pionie nad piecem, więc musiałem puścić delikatnie rury w bok zachowując spadki. Generalnie sytuacja się delikatnie poprawiła, jednak dalej po pewnym czasie palenia w piecu jak załącza się pompka CWU słychać przelewającą się wodę w wężownicy, po krótkim czasie już nic nie słychać, aż do ponownego włączenia się pompki CWU. Też zaobserwowałem że gdy odkręcę na maxa zawór 3d od podłogówki po czym od razu go ustawię na pozycję poprzednią słychać powietrze przepływające przez pompkę. Cała instalacja w kotłowni jest zrobiona na rurach miedzianych 1".

Generalnie chcę przerobić instalację według poniższego schematu dodając, termometr, filtry przed pompkami oraz zawór różnicowy aby piec gdy wygaśnie nie wychładzał mi wody w CWU. Jeszcze będę wymieniał pompę od CWU, ponieważ już piszczy IBO OHI po 2 latach eksploatacji.... więc chcę już wymienić na porządną pompkę Experia i dodać filtry bo podejrzewam że przez to pompka dostała tarć na obudowę. Generalnie pompkę rozebrałem i gruntownie wyczyściłem, bez rezultatu.....
post-65242-0-73372000-1521453257_thumb.jpg

Proszę kolegów o wypowiedź czy mój zamysł jest prawidłowy i spełnia normy bezpieczeństwa i czy waszym zdaniem powinno takie połączenie instalacji rozwiązać problem z CWU. 

Ps. wszystkie odpowietrzniki automatyczne zakręcone, tylko odkręcony przy zbiorniku CWU, słychać że się odpowietrzy, po tym go zakręcam by czasem nie zassał powietrza, jednak po kilku paleniach znów problem powraca. Zbiornik CWU przywieszony z delikatnym spadem, tak aby powietrze mogło swobodnie dojść do odpowietrznika automatycznego.

Dziękuję i zachęcam do rozmowy.

Opublikowano

Źle wpięta podłogówka.Nie montuje się pomp skrzynką w dół.Temperatura powrotu do kotła jest właściwa?>50st?Bo w przeciwnym razie nie nacieszysz się swoim kociołkiem długo,zje go korozja niskotemperaturowa

Są w ogóle zamontowane jakieś zawory zwrotne w tej instalacji? bo nie mogę się dopatrzeć

post-32948-0-61936400-1521458193_thumb.jpg

Opublikowano

Dziękuję za zainteresowanie, generalnie tak mi zrobili instalację fachowcy z branży kotlarskiej. Co do pompy tak jak kolega mówi to jest podstawowy błąd ponieważ jak woda poleje się to wiadomo co się stanie, dla tego ta pompka idzie do wymiany mimo wszystko bo piszczy.

Zawory zwrotne, nigdzie ich nie widziałem na całej instalacji, po co je się stosuje i gdzie powinny być umieszczone?

Czemu źle wpięta podłogówka ? Dzięki takiemu wpięciu mam możliwość albo uruchomienie grzejników albo samej podłogi, choć nigdy tak nie robiłem :)

Co do powrotu do pieca wody, nie mam tam termometru i po przeróbce będzie bo nie mam nigdy pewności co do tej wody powrotnej, generalnie rura gorąca jak już kocioł się rozpali.

A co do samego pomysłu przeróbki, uważasz że jest ok ? Powinno to rozwiązać problem wychładzania się wody w CWU oraz powietrza ? Czy normy bezpieczeństwa coś mówią że zamysł mój jest zły ?

Opublikowano

Ok dziękuję za uwagi do schematu. Generalnie sporo szperałem po internecie, i sporo schematów zawiera wpięcie podłogówki w taki sposób jak przedstawiłeś. Co to ma na celu ? Ochrony powrotu ? Czy w takim połączeniu zawór 3d nie będzie miał kłopotu z regulacją temperatury na podłogówkę ?

Czy kolega mógł by wstawić link do zaworów zwrotnych które proponuje zamontować ? Jakie kupić aby to był dobry zawór.

Uważasz że problem zapowietrzenia się CWU wynika z złego wpięcia podłogówki ?

Opublikowano

Wychładzanie wody w zasobniku jest konsekwencją braku zaworu zwrotnego w obiegu CWU

Tak podłączona podłogówka skutecznie schładza powrót do kotła.Jak będzie podłączona za zaw.4D nic nie stoi na przeszkodzie zeby grzały tylko grzejniki albo tylko podłogówka.

Zawór zwrotny 1" mos.jak w linkuhttp://allegro.pl/zawor-zwrotny-sprezynowy-mosiezny-1-europa-i5591949547.html

Opublikowano

Ok. Dziękuję za rady, ma to wszystko sens. A więc modyfikacja jaką wykonam to założenie 3 zaworów zwrotnych, dwa są za pompkami od CO i CWU, natomiast według schematu zawór ZZ dałeś na powrocie z podłogówki ? Tak ma być czy dać na zasilaniu za pompką? Dodam jeszcze jeden termometr na powrocie, wolę wiedzieć co w instalacji piszczy.

Oczywiście wepnę podłogówkę za zaworem 4d.

Pompkę od CO wymienię na Experie, dawać filtry przed pompkami czy raczej to nie potrzebny wydatek ?

Odpowietrznik mam takie pytanie jeszcze do Zaworu 4D Afrizzo, generalnie zauważyłem coś takiego, jak piec jest rozpalany i chodzi generalnie krótko około 2 godzin a zawór 4D mam ustawiony na 5 to idzie na instalację CO około 40 stopni według termometru, ale jak już instalacja pracuje dłużej i dom jest już dobrze wygrzany to mimo tego że zawór 4D jest skręcony na 5 to już idzie praktycznie temperatura taka jak na kotle jest no trochę mniejsza może o 5 -10st. Czy to normalna praca tego zaworu ?

Bo na zaworze 3D jak ustawię temperaturę 34stopnie to cały czas tak trzyma ten zawór czasami są delikatne odchyły może 2 stopni w górę.

Czy przed i za zaworami ZZ dawać zawory kulowe aby w razie jakiś dziwnych przypadków mógł je zdjąć i na przykład wyczyścić ? Czy to raczej nie wymagane jest ? Bo rozumiem że przed filtrami wody powinno się coś takiego stosować aby można filtr w łatwy sposób wyczyścić bez konieczności spuszczania całej wody z instalacji.

Co sądzisz o takich filtrach ?

http://allegro.pl/filtr-siatkowy-skosny-1-cal-osadnikowy-do-wody-i5541683773.html

Opublikowano

Zawór zwrotny na podłogówkę powinien być tam gdzie namalowałem,to nie pomyłka)czyli "na powrocie do powrotu"

Filtry osadnikowe powinny być montowane przed każdą pompą(chronią ją przed ewentualnymi mogącymi się pojawić zanieczyszczeniami z instalacji)tak że jest to potrzebny wydatek)

Prezentowany filtr osadn.1" jest OK

Nie jestem zwolennikiem zaw.4D on nie pogodzi dwóch funkcji regulacji temp.na grzejniki a zarazem ochrony powrotu

ale już go masz...

Opublikowano

Ok to tak, będę działał. Mam nadzieje tylko że rozwiąże się problem powietrza w CWU. Generalnie panowie instalatorzy jak zrobili instalację to powiedzieli że zaworem 4d ustawię sobie temp. na grzejnikach... Nie powiem już jaką saunę miałem, musiałem zamontować głowice termostatyczne bo wytrzymać się nie dało.

Co do bezpieczeństwa rozumiem że działamy w normach i nikt nie zarzuci że instalacja to bomba ?

Opublikowano

Odpowietrznik mógł byś rzucić okiem na poniższe zestawienie, taki sprzęt chcę kupić do modernizacji instalacji, czy według Ciebie jakość/producent są ok ?

post-65242-0-05859000-1521662822_thumb.png

post-65242-0-05859000-1521662822_thumb.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.