Konradjanusz Opublikowano 8 Marca 2018 #1 Opublikowano 8 Marca 2018 Proszę o radę, bojler 80-100 litrow poziomy , starego typu, czujnik od cwu wsadzony pod izolację bojlera z uwagi na brak miejsca na czujkę, pokazuje np temp 33 na cwu a woda ma ok 45 stopni. Temp załączania pompy to 55 stopni na piecu temp pieca na 65 stopni.czujnik aktualnie mam go w połowie wysokości bojlera sprawa wygląda tak że gdy dwie osoby wezmą prysznic temp bojlera spada o 10-15 stopni mimo że woda jest nadal gorąca tj ma te 45 stopni , powoduje to ładowanie zasobnika które trwa ok 30 minut. Dość długo też łapie temp na bojlerze. Histereza 3 stopnie. Nie mam możliwości zamontowac czujnika na wyjściu ciepłej wody. Pompa cwu na pierwszym biegu. Proszę o poradę co zrobić czy ustawić po prostu temp zamiast 45 to 35 ? A może zmniejszyc histerezę na 1 stopień? Aby nie było takiego spadku i bojler tak często nie ladowal bo długo ładuje? Zastanawiam się też że może pompa cwu pracując z na zasilaniu na 1 biegu tj 21W pracuje zbyt szybko i nie oddaje tak ciepła do bojlera, ajakby tak przykręcić zawory na zasilaniu i powrocie? Żeby woda wolniej przepływała przez bojler? Obawiam się że w moim przypadku czujnik cwu pokazuje temp bardziej obudowy bojlera niż samej wody. Na nowy bojler niestety nie mam na razie funduszy. Zastanawiam się też czy częste ładowanie nie powoduje tego że piec spala przy obecnej temp dużych ilości węgla tj ok 25 kg piecyk 15 kw podawanie 5/30 groszek ładnie się dopala z taką mocą dmuchawa na 30%. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
hajtaler428 Opublikowano 8 Marca 2018 #2 Opublikowano 8 Marca 2018 Ustaw po prostu niższą temperaturę tak jak piszesz te 33-35 st. Też tak mam u siebie w pionowym zasobniku - gniazdo czujnika jest nisko i pokazuje 35st a na wyjściu mam 45. Możesz też przekalibrować czujnik jeżeli sterownik ma taką opcję
Konradjanusz Opublikowano 8 Marca 2018 Autor #3 Opublikowano 8 Marca 2018 Ustaw po prostu niższą temperaturę tak jak piszesz te 33-35 st. Też tak mam u siebie w pionowym zasobniku - gniazdo czujnika jest nisko i pokazuje 35st a na wyjściu mam 45. Możesz też przekalibrować czujnik jeżeli sterownik ma taką opcjęCześć nie mam opcji kalibracji, a ile u ciebie trwa ładowanie cwu? Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Konradjanusz Opublikowano 8 Marca 2018 Autor #5 Opublikowano 8 Marca 2018 Ok 10 min przy histerezie 2 stHm to u mnie coś długo ładuje, muszę zobaczyć jak będzie się sprawdzac obniżona temperatura oraz zmierzyć czas ile na ładowanie zejdzie Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
hajtaler428 Opublikowano 8 Marca 2018 #6 Opublikowano 8 Marca 2018 Ale to nie ma co porównywać bo wiele czynników ma wpływ na czas ładowania- pojemność zasobnika, moc(powierzchnia) wężownicy, pobór wody, temp zasilania. Inny czas ładowania będzie jak pobierzesz trochę wody że temp spadnie tylko o histerezę np 10 min a inny czas jak ktoś będzie brał prysznic pół godziny albo napełni wannę i woda w zasobniku będzie miała 15st to wtedy np 30 czy 45 min
kazimip Opublikowano 9 Marca 2018 #7 Opublikowano 9 Marca 2018 ciepło zawsze unosi się do góry. Czujnik temperatury proponuję umieścić w miejscu poboru wody ciepłej (na górze wymiennika).(rurę na wyjściu i czujnik dobrze zaizolować aby nie było " przekłamania" z faktu schłodzenia wody wyjściowej z wymiennika. Woda powinna mieć temperaturę wyższą niż 45 st ze względu na tzw. legionellozę czyli bakterię znajdującą się w wodzie surowej które są odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe.(choroba legionistów). W zależności od rodzaju wymiennika (dwu płaszczowy, wewnątrz z wężownicą). należy dobrać moc pompy. Zależy to również od odległości od kotła, średnicy rur.(przy zbyt dużym przepływie proponuje minimalnie przydławić wyjście wody powracającej do pieca w układzie grzania wymiennika-tylko powrót. Histerezę proponuję ustawić na 2 st. Pompa będzie częściej pracować uzupełniając ubytki ciepła im większa histereza tym większe "wahania" temperatury. Przy takiej masie wody powoduje to trudność w jej dogrzaniu. Posiadam wymiennik poziomy dwu płaszczowy o pojemności 120l. Regulator jest ustawiony na 50 st. histereza 2 st. wymiennik wisi 2 metry koło pieca na sąsiedniej ścianie pompa pracuje na 2 biegu, zawór powrotowy jest przydławiony o ok 20% (zawór kulowy). rura ma średnicę 20mm.Przekłamanie może wynikać z faktu że czujnik temperatury styka się z farbą wymiennika a nie "gołą" blachą co jest również izolacją wymiennika. W moim wypadku farbę usunąłem w miejscu montażu czujnika. spróbuj może to coś pomoże z poważaniem kazimip.
kazimip Opublikowano 9 Marca 2018 #8 Opublikowano 9 Marca 2018 Woda posiada tzw. bezwładność cieplną raz ogrzana posiada w sobie ciepła a następnie piec ma za zadanie uzupełnić " braki" Tak dziala centralne ogrzewanie. Po pierwszym zalaniu wodą układu i jego pierwszym ogrzaniu usuwają się sole w niej zawarte i pozostaje czysta woda do ogrzania. W przypadku wymiennika problem jest z napływem wody bieżącej którą trzeba "mocniej" grzać. Stąd histereza grzania winna być minimalna by " podtrzymywać" temperaturę . Pompa w podtrzymaniu będzie pracować częściej ale krótko przy grzaniu będzie pracować w sposób ciągły do osiągnięcia temperatury zadanej .Bardzo ważne jest umiejscowienie czujnika temperatury wody.Proponuję dobrać trochę eksperymentalnie położenie czujnika by "wahania" temperatury przy maksymalnym wykorzystaniu były jak najmniejsze. kazimip
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.