kosina Opublikowano 7 Marca 2018 #1 Opublikowano 7 Marca 2018 Witam serdecznie, proszę o pomoc w doborze kotła. Z moich i cieplowlasciwe.pl wyliczeń moc grzewcza kotła to w sumie ok 11-12 kW (ogrzewanie 7-8 kW, CWU 3-4 kW). Interesują mnie kotły zarówno na ekogroszek jak i dedykowane do pelletu. Jeszcze nie zdecydowałem w którą stronę pójść. Proszę o poradę jakie kotły (producent, model) warto brać pod uwagę. Mój budżet to maksymalnie ok 9-10 kPLN. Chciałbym aby kocioł był wyposażony w jakiś rozbudowany sterownik bo lubię takie zabawki ;). Wiem, że w tym budżecie nie poszaleję z kotłami na pellet ale a nóż coś ciekawego się trafi. Pozdrawiam, Michał
pellastex2 Opublikowano 7 Marca 2018 #2 Opublikowano 7 Marca 2018 Ja mogę Ci tylko polecić by zobaczyć sobie kocioł seko Maxx le. U mnie działa znakomicie. Życzę udanego wyboru.
Pieklorz Opublikowano 8 Marca 2018 #3 Opublikowano 8 Marca 2018 Do rozważań dorzucam Skamp-PV 13ka w V-ej kl., półautomatyczne czyszczenie kanałów, kompaktowe wymiary, pionowe kanały w formie grilla spalinowego z czyszczakami jednocześnie pełniącymi role zawirowaczy spalin (tzw turbolizatory) jest na ekogroszek, badana na anmag gold i groszku z konzbi (ekoret), sprawdzana także na groszko-miale. Palnik może też przy odbiorze ciepła (mrozy) spalać pellet. Zasada jego pracy i spalania jest bowiem podobna do rurowych palników pelletowych (tyle,że dedykowany jest do węgla) Może być ster na 5pomp, sił.zaworu,. cz.wew,zew,spalin,internet, dwa sposoby automatycznego algorytmu pracy liniowy i czasowy (oba korygują dawkowanie i powietrze do potrzeb), aktualizacja kartą sd, dostępna apka na androida.... Do zamówienia w Toruniu Inni dodadzą kolejne propozycje
kosina Opublikowano 8 Marca 2018 Autor #4 Opublikowano 8 Marca 2018 Bardzo dziękuję za odpowiedzi. A czy jest szansa na kotły poza klasą 5? Niestety w moim rejonie często występują awarie zasilania (przestarzałe sieci elektryczne) i chyba jestem zmuszony na instalację kotła z dodatkowym paleniskiem. Oczywiście będę miał agregat ale tak czy inaczej chciałbym mieć możliwość palenia tradycyjnego. Pozdrawiam
Pieklorz Opublikowano 8 Marca 2018 #5 Opublikowano 8 Marca 2018 Napiszę na priva, nie będę śmiecił po wątku
Virus750 Opublikowano 8 Marca 2018 #6 Opublikowano 8 Marca 2018 http://www.sklep-witkowski.pl/pl/48-biovert-pellet
radik81 Opublikowano 8 Marca 2018 #7 Opublikowano 8 Marca 2018 W 5-ej klasie masz jeszcze: RBR-K 12 kw z eColem Sztoker +12 W 4-ej klasie: Skam Premium 12 kw RBR Uniwersal 12kw
Gość Visitor1230 Opublikowano 8 Marca 2018 #8 Opublikowano 8 Marca 2018 Jezeli pellet to biawar compact 12 kW albo sas bio compakt 10 kW
kosina Opublikowano 8 Marca 2018 Autor #9 Opublikowano 8 Marca 2018 Bardzo dziękuję za porady :). Ciężki orzech do zgryzienia ;). A czy są wśród nad osoby palące w kotle na ekogroszek zamiennie innymi paliwami takimi jak pellet? Interesuje mnie jak przedstawia się sprawność kotła przy takim zamiennym paleniu różnymi paliwami.
Jozefg1 Opublikowano 9 Marca 2018 #10 Opublikowano 9 Marca 2018 Niestety w moim rejonie często występują awarie zasilania (przestarzałe sieci elektryczne) i chyba jestem zmuszony na instalację kotła z dodatkowym paleniskiem. Oczywiście będę miał agregat ale tak czy inaczej chciałbym mieć możliwość palenia tradycyjnego. Nie musisz stawiać agregatu, wystarczy zasilanie awaryjne z przetwornicą i akumulatorem odpowiedniej pojemności. Ja mam tak zrobione, obliczone na zasilanie min 16 gidzin
kosina Opublikowano 9 Marca 2018 Autor #11 Opublikowano 9 Marca 2018 Dziękuję za odpowiedzi. Pytanie: czy spotkaliście się może z kotłami produkcji firmy Malina? Coś takiego jak z poniższego linka. Palnik pewnie jakiś standardowy ale cena bardzo zachęcająca. https://kotly-malina.pl/kociol-o-mocy-12-kw-z-podajnikiem-slimakowym-i-sterownikiem-rm-82-timel.html
Pieklorz Opublikowano 10 Marca 2018 #12 Opublikowano 10 Marca 2018 To coś nie powinno być już produkowane. Ktoś probuje z ludzi głupków robić pisząc, że nie jest to kocioł tylko urządzenie służące do podgrzewania ciepłej wody (bojlera) z podajnikiem. Zatem to nie kocioł tylko podgrzewacz bojlera...
sambor Opublikowano 10 Marca 2018 #13 Opublikowano 10 Marca 2018 A co wg ciebie ludzie mają się w zimnej wodzie myć?
kosina Opublikowano 11 Marca 2018 Autor #14 Opublikowano 11 Marca 2018 Szanowni dziękuję za te głosy w dyskusji. Wszyscy doskonale wiemy dlaczego na stronie znajduje się taki zapis i z całą pewnością nie chodzi o mydlenie oczu potencjalnym kupcom. Jednak to był off topic więc czy ktoś może coś powiedzieć o samej firmie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.