Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Proszę O Pomoc W Doborze Kotła

kosina

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

proszę o pomoc w doborze kotła. Z moich i cieplowlasciwe.pl wyliczeń moc grzewcza kotła to w sumie ok 11-12 kW (ogrzewanie 7-8 kW, CWU 3-4 kW). 

Interesują mnie kotły zarówno na ekogroszek jak i dedykowane do pelletu. Jeszcze nie zdecydowałem w którą stronę pójść.

Proszę o poradę jakie kotły (producent, model) warto brać pod uwagę. Mój budżet to maksymalnie ok 9-10 kPLN. Chciałbym aby kocioł był wyposażony w jakiś rozbudowany sterownik bo lubię takie zabawki  ;). Wiem, że w tym budżecie nie poszaleję z kotłami na pellet ale a nóż coś ciekawego się trafi. 

Pozdrawiam,

Michał

Opublikowano

Do rozważań dorzucam

Skamp-PV 13ka w V-ej kl., półautomatyczne czyszczenie kanałów, kompaktowe wymiary, pionowe kanały w formie grilla spalinowego z czyszczakami jednocześnie pełniącymi role zawirowaczy spalin (tzw turbolizatory)

jest na ekogroszek, badana na anmag gold i groszku z konzbi (ekoret), sprawdzana także na groszko-miale.

Palnik może też przy odbiorze ciepła (mrozy) spalać pellet. Zasada jego pracy i spalania jest bowiem podobna do rurowych palników pelletowych (tyle,że dedykowany jest do węgla)

Może być ster na 5pomp, sił.zaworu,. cz.wew,zew,spalin,internet, dwa sposoby automatycznego algorytmu pracy liniowy i czasowy (oba korygują dawkowanie i powietrze do potrzeb), aktualizacja kartą sd, dostępna apka na androida....

Do zamówienia w Toruniu

Inni dodadzą kolejne propozycje

Opublikowano

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. A czy jest szansa na kotły poza klasą 5? Niestety w moim rejonie często występują awarie zasilania (przestarzałe sieci elektryczne) i chyba jestem zmuszony na instalację kotła z dodatkowym paleniskiem. Oczywiście będę miał agregat ale tak czy inaczej chciałbym mieć możliwość palenia tradycyjnego.

Pozdrawiam

Opublikowano

W 5-ej klasie masz jeszcze:

RBR-K 12 kw z eColem

Sztoker +12

W 4-ej klasie:

Skam Premium 12 kw

RBR Uniwersal 12kw

Gość Visitor1230
Opublikowano

Jezeli pellet to biawar compact 12 kW albo sas bio compakt 10 kW

Opublikowano

Bardzo dziękuję za porady :). Ciężki orzech do zgryzienia ;). 

A czy są wśród nad osoby palące w kotle na ekogroszek zamiennie innymi paliwami takimi jak pellet? Interesuje mnie jak przedstawia się sprawność kotła przy takim zamiennym paleniu różnymi paliwami.

Opublikowano

Niestety w moim rejonie często występują awarie zasilania (przestarzałe sieci elektryczne) i chyba jestem zmuszony na instalację kotła z dodatkowym paleniskiem. Oczywiście będę miał agregat ale tak czy inaczej chciałbym mieć możliwość palenia tradycyjnego.

Nie musisz stawiać agregatu, wystarczy zasilanie awaryjne z przetwornicą i akumulatorem odpowiedniej pojemności.

Ja mam tak zrobione, obliczone na zasilanie min 16 gidzin

Opublikowano

To coś nie powinno być już produkowane. Ktoś probuje z ludzi głupków robić pisząc, że nie jest to kocioł tylko urządzenie służące do podgrzewania ciepłej wody (bojlera) z podajnikiem.

Zatem to nie kocioł tylko podgrzewacz bojlera...

Opublikowano

Szanowni dziękuję za te głosy w dyskusji. Wszyscy doskonale wiemy dlaczego na stronie znajduje się taki zapis i z całą pewnością nie chodzi o mydlenie oczu potencjalnym kupcom. Jednak to był off topic więc czy ktoś może coś powiedzieć o samej firmie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.