Michał Dean Opublikowano 5 Marca 2018 #1 Opublikowano 5 Marca 2018 Witam. Posiadam taką instalację (pracuje od 5 lat, raczej bezawaryjnie, ew. drobne usterki): piec gazowy 50 kW (ma własną pompę obiegową) ---> zasilający kolektor zbiorczy -----> 5 pętli (odpowiednio: 2 grzejniki, 4 grzejniki, 18 grzejników, 5 grzejników i 3 grzejniki płytowe, pętle ze względu na to, że każda mieszkanie jest osobno mierzone za pomocą liczników ciepła) ----> powrót do kolektora zbiorczego ----- > trzy dodatkowe pompy 25/60 (nie elektroniczne - 3 biegowe, połączone są one równolegle) ----> powrót do pieca gazowego. Instalacja z lat 90 po modernizacji z 2013, czyli jest PEX16-PEX25+rury ocynk 1/2-3/4 ( w sumie około 600 mb rur i odległość do najdalszego grzejnika ok. 50 mb.) Generalnie całość chodzi dobrze. Na grzejnikach są termostaty. W miarę wyregulowane. Problem w tym, że przy włączonych dodatkowych pompach szt.3 na 3 biegu w dzień jak ustawione są na termostacie "3-4" instalacja pracuje poprawnie, zaś w nocy gdy ludzi zmieszają termostaty na "1-2", zaczyna instalacja głośniej chodzić, ze względu na ograniczony przepływ. Gdy zmniejszę pompy na 1 bieg to na najdalej oddalone grzejniki jest za słaby przepływ przez nie i pracuje one z połową mocy (jest zimny do połowy). Wiem, że prawidłowo powinno być sprzęgło, a na każdej linii osobna pompa sterująca (jednak teraz brak możliwości położenia kabla - chyba, że radiowo).Narazie taka opcja nie wchodzi w grę. Chyba, że później...... Przy pompach pracujących na 24h zużycie 3 pomp na 3 biegu to dodatkowy koszt ok. 150 zł, zaś przy 1 biegu to 70 zł. I teraz pytanie do doświadczonych instalatorów praktyków: Czy dodatkowe pompy nie powinny być szeregowo? Czy ktoś wstawiał dodatkowe pompy CO w różnych konfiguracjach. Generalnie planuję latem przerobić na pompy w połączeniu szeregowym (jeszcze nie wiem czy zrobić 3 w szeregu czy dokupić jedną i zrobić 2 równoległe linie po 2 w szeregu).
sambor Opublikowano 5 Marca 2018 #2 Opublikowano 5 Marca 2018 Weź to narysuj, będzie łatwiejsza dyskusja.
Michał Dean Opublikowano 5 Marca 2018 Autor #3 Opublikowano 5 Marca 2018 Narysował poglądowy. Oczywiście w instalacji są zawory odcinające, filtry, zawory bezpieczeństwa itp......Dorysowałem zawory regulacyjne. Posiadam na każdym obwodzie licznik ciepła z funkcją pomiaru przepływu.
sambor Opublikowano 5 Marca 2018 #4 Opublikowano 5 Marca 2018 Wg mnie ten układ jest źle wykonany, ale jak działa to niech działa. Nie ruszać, może się sam rozpadnie i będzie wreszcie podstawa aby to porządnie wykonać. Oczywiście z uwzględnieniem zasad prawidłowego projektu instalacji grzewczej.
Michał Dean Opublikowano 6 Marca 2018 Autor #5 Opublikowano 6 Marca 2018 To jak byś Ty kolego to podłączył.....
sambor Opublikowano 6 Marca 2018 #6 Opublikowano 6 Marca 2018 W pierwszym poście sam sobie podpowiedziałeś jak to ma być: kocioł- sprzęgło za sprzęgłem kolektory rozdzielające z nich zasilamy 3 pompy podające wodę na mieszkania. Obecnie posiadane pompy są spore, więc każda z nich bez problemu zasili 2 mniejsze mieszkania a to największe na osobnej pompie. Powrót - tak jak jest narysowany, ale bez pomp, oczywiście sprzęgło , kocioł. Zostanie jeszcze 1 pompa na półce. Masz tam pewnie gdzieś naczynie przeponowe, powinno być wpięte na powrocie przed samym kotłem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.