GINTER Opublikowano 4 Marca 2018 #1 Opublikowano 4 Marca 2018 Witam. Wprowadziłem się do kupionego domu w październiku akurat na zimę który był użytkowany 3lata. Ogrzewany był "śmieciuchem" firmy defro. Instalator tego pieca bez jakiegokolwiek doświadczenia a przede wszystkim wiedzy zrobił to tak jak potrafił. Nie mogę powiedzieć że nie grzało domu ale roboty że prawie etat palacza można by stworzyć... Po zimie nie chcąc inwestować w nowy piec, zakupiłem nowy podajnik i go wspawałem gdyż jakieś zdolności mam.. zamówiłem hydraulika który zbudował mi nową instalację i podłączył na nowo piec z podajnikiem.Całym sterowaniem zajmują się sterowniki firmy tech które sam podłączałemst480 przyzwoity w czarnej obudowie intuicyjne menu..st431n nie wiedzieć czemu nie ma czarnej obudowy... dużo gorsze posługiwanie się po menu ale musi być gdyż są 2 zawory mieszające.podłączenie nie było proste jak by się wydawało ale ogarnąłem pajęczynę W pierwszej kolejności uruchomiłem st480, rozpaliłem piec. pierwsze odczucia dobre, a po czasie..PROBLEMY-alarm.. "temperatura powrotu za mała"-hydraulik powiedział, że trzeba zamontować pompę podmieszania krótkiego obiegu.Po zauważeniu że na powrocie temp. rośnie gdy CWU pracuje postanowiłem wykorzystać funkcję ogrzewania podłogowego w st480 (nie wiem czy ktokolwiek korzysta z tej funkcji do grzania podłogi ale moim zdaniem i nie tylko moim, "KONSTRUKTOR" (tzn imbecyl) w techu to wymyślił) podłączyłem czujnik do powrotu na piecu a wyjścia w sterowniku st480 pompy CWU i pompy podłogowej zespoliłem, na sterowniku uruchomiłem funkcję ogrz. pod. i ustawiłem temp załączania pompy podłogowej. Teraz podmieszanie mam przez bojler (temperatura CWU czasem wzrasta powyżej zadanej) ale problem ze zbyt małą temp. powrotu ogarnięty.Dziwie się z pomysłu KONSTRUKTORA zamykania zaworów przy zbyt niskiej temp powrotu bez wykorzystania dodatkowej pompy a już nie wspomnę o braku wyjścia podłączenia w sterowniku.Teraz podziwiał bym funkcję w sterowniku ochrony powrotu by uruchomił pompę CWU gdyż ciepło w bojlerze z czasem będzie zużyte i nie wzrośnie znacząco w czAsie gdy ciepła woda jest potrzebna na powrocie!St431n połączyłem kablem RS. Sparowanie trochę czasu zajęło.. ale bez problemów się nie obyło, gdyż wybrałem funkcję "korzystaj z czujników z głównego sterownika" to i tak--alarm.. "czujnik temp. CO uszkodzony"- więc musiałem podłączyć fizycznie czujnik nawet przy włączonej funkcji czujniki z głównego. Sorki ale "KONSTRUKTOR" to wymyślił. (dalej czytaj zamiast konstruktor IMBECYL)następnie...-alarm .. czujnik temp. powrotu uszkodzony........ więc znów musiałem podłączyć kolejny czujnik nie potrzebnie bo KONSTRUKTOR nie pomyślał..Mam też uwagę do samego zasilania st431 gdyż wyłączyć go można tylko wyciągając wtyczkę z gniazda 220v a st480 ma wbudowany wyłącznik. Dlaczego KONSTRUKTOR nie zastosował zasilania sterowników do rozbudowy z głównego sterownika który ma wyłącznik?W rozmowie z DZIAŁEM SERWISOWYM tech odniosłem wrażenie jak bym rozmawiał z DOZORCĄ. Gdzieś na forum przeczytałem "oni są głupsi od papy na dachu" --- nie zaprzeczę! Kalibracja siłownika zaworu- to jakaś paranoja-. Dlaczego w trakcie kalibracji siłownika KONSTRUKTOR wymyślił pracę pompy która nie powinna pracować! ST-281c Po podłączeniu regulatora pokojowego wyświetlacz pokazywał 3 kaloryfery i pisał "brak komunikacji"..po dłuższym czsie kombinowania jest połączenie... ale znowu konstruktor miał swoją wizję.. (imbecyl) Na wyświetlaczu wyświetla jedną pompę z pieca na kaloryfer i podłogówkę (przy obu możliwość regulacji temp na zaworach 4D). Może nie jest to mankament ale jak wyłączyłem pompę CWU to było to graficznie widać ... to samo z obiegową wody użytkowej, ale regulator pokojowy nie widzi, że są 2 pompy do kaloryferów i podłogówki osobne. Jak włączam funkcję "priorytet bojlera" to pompa na wyświetlaczu się zatrzymuje a bojlera pracuję.... W kotłowni pompa podłogowa pracuje! Nie wiem czemu KONSTRUKTOR tak to przedstawił! Upierdliwe też jest gdy włączy się alarm i trzeba zejść do kotłowni aby go wyłączyć, najczęściej piszczy "temperatura nie rośnie".... w moim przypadku jest to problem małego kotła gdy nadchodzą mrozy i muszę zwiększyć ilość podawanego węgla lub czas zwłoki alarmu ale dobrze było by gdyby konstruktor wprowadził funkcję w REG. POK. "przypomnij później" to po powrocie z roboty mógłbym zajrzeć do kotłowni.........WIFI RS przyszedł czas na podłączenie..... i znów problem gdyż skończyły się gniazda RS..... .............. Ale w pudełku był rozgałęźnik dodany przez producenta.. niestety po podłączeniu nie można zakręcić oryginalnej osłonki na szereg podłączeń gdyż KONSTRUKTOR nie wziął pod uwagę, że rozgałęźnik pod obudową się nie zmieści! Dziwne jest też że nadajnik RS do reg.pok. korzysta z zasilania z podłączeń RS a WIFI RS potrzebuje dodatkowy zasilacz.Następny problem pojawił się ze zbyt wysoką temp. samego sterownika st480 (w specyfikacji technicznej piszą temp. otoczenia 5-50*C)...... no ja rozumiem, że mam bardzo małą kotłownię- zaledwie 6m2 z czego magazyn na węgiel ponad 1,5m2. takrze nie całe 4,5 m2 na 2,1m wysokości szału nie ma. 30* lub więcej w kotłowni panuje i sterownikowi za ciepło... Ale główka pracuje to i się "grzeje" więc problem jest gdy sterownik reguluje obrotami wentylatora to ma problem z temp w ciepłej kotłowni. A że w mojej kotłowni wentylator jest podłączony do zasysania powietrza rurami pcv z zewnątrz budynku to zrobiłem odwiert do kanału doprowadzającego powietrze palnikowi i wężykiem fi8 poprowadziłem malutki strumień powietrza do obudowy ST480 i po problemie!Kolejnym wstydem dla techa to strona internetowa w której się loguje i wyświetla mi bardzo ubogi schemat graficzny jakiegoś ogrzewania gdzie pompę podłogową z ST480 którą wykorzystałem do podmieszania przedstawiono z zaworem 4D (ciekawe dlaczego regulator pokojowy jako podłogówkę pokazuje rzeczywiście rozbudowany zawór 4D) podgląd do strony...http://zdalnie.techsterowniki.pl/ Login: demoTech Hasło: userSłyszałem że w techu jest z 30-tu programistów. Myślę że nie sparowali tyle swoich produktów bo chyba ktoś by zauważył tyle niedociągnięć. Teraz prosił bym o poradę jakiegoś Speca .. Jak sterować zaworem elektrycznym (zamknij/otwórz) pod pompkami, zamontowanymi sterownikami i najlepiej abym mógł otwierać zamykać z telefonu. Zawór odpowiedzialny jest za ogrzewanie piwnicy z garażem.Nie chcę dokładać kolejnego sterownika.
julo23 Opublikowano 5 Marca 2018 #2 Opublikowano 5 Marca 2018 Kolego nie mam teraz czasu wgryźć sie w twój post. Ale tak na szybko, musisz mieć siłowniki elektryczne zeby to działało fajnie ze sterownikiem pokojowym i zebys mogl sterowac tym z pokoju. A jesli chodzi o sterowanie przez neta to musisz miec moduł internetowy do pieca. Mam taki sterownik pokojowy jak ty. Mam też te siłowniki u siebie. Nie mam jeszcze moduł internetowego. Bo tam się oprogramowanie zmieniło w steroniku pieca a ja go nie zaktualizowałem jeszcze, więc odpuściłem zakup bo nie miałbym wszystkich opcji. Możemy później porozmawiać bo teraz nie mam czasu.
GINTER Opublikowano 5 Marca 2018 Autor #3 Opublikowano 5 Marca 2018 W sterowniku aktualizuje się program???? Jak to zrobić?
julo23 Opublikowano 6 Marca 2018 #4 Opublikowano 6 Marca 2018 Na pewno się da, jednak tego jeszcze nie robiłem. Czytałem że też aktualizują ludzie oprogramowanie w sterowniku pokojowym. Musimy troche poczytać o tym. Chetnie bym to zrobił u siebie. Może się jeszcze ktoś wypowie.
GINTER Opublikowano 22 Lipca 2018 Autor #5 Opublikowano 22 Lipca 2018 w temacie nic nie dokonałem a zima się zbliża i nadal nie wiem jak ogrzewać piwnicę??
Gość berthold61 Opublikowano 23 Lipca 2018 #6 Opublikowano 23 Lipca 2018 Ja tylko w sprawie temp powrotu a temp bojlera , bo z tego co mówisz to po opróżnieniu bojlera pokazuje ci za niską temp tak ? można to oszukać w ten sposób że wyciągasz czujkę bojlera w zakładasz ją na rurze powrotne zasilania bojlera bo tam prawie zawsze jest dobra temp i powinno ci się to trochę uspokoić .
Przemyslaw85 Opublikowano 23 Lipca 2018 #7 Opublikowano 23 Lipca 2018 Korzystam ze sterownika TECH od kilku lat. Problemów brak. Albo masz spierniczoną instalację albo nie rozumiesz działania tych sterowników. Zacznijmy może od początku. Jak masz zrealizowaną ochronę powrotu kotła? Jeśli do kotła jest taki przekrój jak witać na załączonych zdjęciach to ja się nie dziwię że masz problem z niską temp powrotu. Wszystko dlatego że po takich przekrojach bez pompy nic nie zrobisz. W takiej sytuacji albo dodajesz pompę obiegu kotłowego albo włączasz pompę CWU na stałe włączoną. Teraz kwestia siłowników. Jak masz ustawione sterowanie temp w trybie proporcjonalnym w zależności od temp zewnętrznej (krzywa grzewcza) to nie wiele masz opcji sterowania bo to ST wylicza i ustawia siłownik. Chyba że masz sterowania na stałe to możesz sobie regulować temp zadaną za zaworem. Do samych sterowników techa nie mam żadnych zastrzeżeń. Działają jak trzeba. ps. Wiedz tylko że za obrażanie producenta możesz się z firmą spotkać w sądzie.
PioBin Opublikowano 23 Lipca 2018 #8 Opublikowano 23 Lipca 2018 @GINTER ja tylko w sprawie tego elektrozaworu. Jaki dokladnie jest to typ (jakies dtr masz). Co chcialbys osiagniac (jaki masz pomysl) na sterowanie piwnica? Kaloryfery czy podlogowka? Schemat instalacji bylby tez pomocny. Na te chwile najprostszy termostat (regulator dwustanowy) nastawny on/off i bezposrednio zasilanie do zaworu. Temperatura ponizej zadanej - zawor otwarty, powyzej zadanej - zawor zamkniety. Telefon w tej wersji odpada.
Przemyslaw85 Opublikowano 23 Lipca 2018 #9 Opublikowano 23 Lipca 2018 8 minut temu, PioBin napisał: Temperatura ponizej zadanej - zawor otwarty, powyzej zadanej - zawor zamkniety. Telefon w tej wersji odpada. Sterowanie nie działa w taki sposób jak to opisujesz. Zawór nie działa zero-jedynkowo. On ma regulację płynną otwiera się bardziej by podebrać więcej ciepłej wody, lub przymyka gdy jest za gorąca. Zero-jedynkowo można sterowanie pompą.
PioBin Opublikowano 23 Lipca 2018 #10 Opublikowano 23 Lipca 2018 Byc moze masz racje... Wtedy trzeba inaczej. @Przemyslaw85 co to za zawor?
PioBin Opublikowano 23 Lipca 2018 #12 Opublikowano 23 Lipca 2018 Do tego sluza najczesciej wbudowane sterowniki silownikow (czyzby nie bylo tam juz miejsca na jeszcze jeden). Mozna tez dokupic zewnetrzny. Troche przerost formy nad trescia zeby instalowac osobny 3d/4d dla samej piwnicy. Ale byc moze tego wymaga instalacja.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.