Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ładowanie Zasobnika Wychładza Grzejniki W Domu.

Konradjanusz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam takie pytanie czemu pompka ładująca cwu wychładza mi mieszkanie zasobnik ładuje się ok 15-20 minut. Histereza na 5 stopni zadana w cwu 43 st.c i tak leci bardzo gorąca woda. Gdy ładuje mi zasobnik temperatura powrotu oraz temp c.o. spada mi do 35 stopni.

Piec zadana 75 stopni

Grzejniki aktualnie 55 stopni -15 na dworze.

Powrót ustawiony na 40 stopni.

Problem pojawia się wtedy bo przez 20 minut ładuje a potem dom dochodzi do siebie jeszcze z godzinę momentalnie odczuwalny jest chlod. W pomieszczeniach. Stare budownictwo nieocieplone ściany z cegły ok 50 cm grube. Dodatkowo piec musi pracować potem dwa cykle żeby wyrównać temp na grzejnikach do tej zadanej. Pompy wtedy pracują równolegle.

W instalacji zawór 4d z siłownikiem.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Możesz ustawić  spróbować ustawić priorytet na C.O-wtedy C.W.U będzie się grzało tylko wtedy gdy pompa C.O się wyłączy.Jakiej mocy masz kocioł i ile m2 powierzchni grzewczej?

Opublikowano

Pompa od co pracuje cały czas załączenie 50 wyłączenie 45 dom parterowy z poddaszem mieszkalnym razem coś ok 126 M2 . Kocioł mocy 15 kw klimosz. Ustawiłem teraz załączanie pompy cwu na 70 st. C histereza 5 stopni z 45 żądanych spadnie mi do tych 40 i doładuje ale już woda o temp 70 trwa to może z 5 -10 min. Muszę zmierzy jutro, zauważyłem poprawę. W moim sterowniku nie mam funkcji priorytet co mam tylko priorytet cwu

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Musisz mieć jakiegoś babola w instalacji.

Wrzuć zdjęcia z opisem albo schemat

Od zawsze to się dzieje czy od pewnego czasu? Po jakiejś przeróbce?

Opublikowano

Mialem to samo gdy obieg kotlowy i zawor 4d byly zbyt malego przekroju. Sprawe zalatwil dodatkowo silownik zaworu bo normalnym jest ze pompy pracujace rownolegle beda podbieraly sobie wode i wtedy tez ten zawor mieszajacy musi byc bardziej otwarty. normalnie trzeba bylo recznie a teraz robi to silownik. Obieg kotlowy i zawor 4d przekroju wyjscia z kotla.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.