esdopedoen Opublikowano 24 Lutego 2018 #1 Opublikowano 24 Lutego 2018 Witajcie, Od jakiegoś czasu moj piec spala znacznie więcej groszku. Dziś chyba doszedłem dlaczego. Macie jakieś pomysły dlaczego przy -7c i pochmurnej pogodzie na dworze grzeje mi kolektory? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
mac65 Opublikowano 24 Lutego 2018 #2 Opublikowano 24 Lutego 2018 Prawdopodobnie włączyło się zabezpieczenie kolektora przed zamrażaniem albo odszranianie . Poczytaj instrukcję sterownika tam to jest opisane .
esdopedoen Opublikowano 25 Lutego 2018 Autor #3 Opublikowano 25 Lutego 2018 Tez tak myślałem, ale wyciska ciepła wodę do góry nawet przy wyłączonych kolektorach ( z prądu) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
mac65 Opublikowano 25 Lutego 2018 #4 Opublikowano 25 Lutego 2018 W takim razie kolektory stały się niezamierzenie radiatorem dla zasobnika . Wynika z tego że masz błąd w instalacji . Zawór kierunkowy na wejściu do wężownicy zasobnika CWU (oczywiście wężownica z solarów ) powinien załatwić sprawę obiegu grawitacyjnego do którego nieopatrznie doszło . Niestety wymaga to rozszczelnienia obiegu grzewczego solarów chyba że masz tam gdzieś jakieś zawory dołożone w tym obiegu . Ale jeśli byś miał zawory to jeden przynajmniej trzeba zamknąć a otworzyć dopiero przed uruchomieniem sterownika ale to rozwiązanie raczej awaryjne . Sterownik powinieneś mieć uruchomiony cały czas nawet gdy odbioru ciepła z kolektorów nie ma dla spełnienia funkcji ochronnych które realizuje sterownik .
esdopedoen Opublikowano 25 Lutego 2018 Autor #5 Opublikowano 25 Lutego 2018 Wyglada na to ze jest tak jak piszesz. Niestety nie mam nigdzie zaworu który by zatrzymał ciepły glikol przed wędrówka do kolektorów. Wizytę serwisu będę miał raczej pod koniec tygodnia i wyglada na to ze do tego czasu będę grzał atmosferę. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.