Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Pomoc W Wyborze Kotła

s4yan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie. Muszę kupić kocioł gazowy 1f do domu i chciałbym zasięgnąć trochę wiedzy od doświadczonych kolegów.

Dom 200m2, średnio ocieplony (3 warstwowe ściany), podłogówka ok 120m2+ 7 grzejników i będzie jeszcze zasobnik 250L. Zastanawiam się nad Baxi duo-tec compact + 1.24 ale hmmm no nie wiem czy to jest dobry wybór. Budżet jaki chce na to przeznaczyć to  ok 5000 ale też mogę trochę zwiększyć ten limit jeżeli będzie warto. Zależy mi na bezproblemowym działaniu, łatwą eksploatacją oraz dobrym serwisem. Pomożecie ?

Opublikowano

Witaj.

Dobierając kocioł kondensacyjny warto sprawdzić dostępność serwisu w okolicy. Są na rynku świetne kotły, ale najbliższy serwis jest np. 70 km dalej. To już problem.

Ja mieszkam na Śląsku i od kilkunastu lat montuję głównie kotły niemieckie, najczęściej Broetje, czasem Vaillant, ale już włoskie są tu rzadkością, które są dość popularne na wschodzie Polski. Potrzebny ci kocioł o mocy ok. 20kW. Unikam montażu kotłów z przebajerowanym sterowaniem za pomocą setek kliknięć w ekran i wchodzenia w dziesiątki pod menu. dlaczego? Bo potem mam urwanie głowy z dzwoniącymi klientami, kiedy chcą zmienić jakiś prosty parametr. Broetje WHBS/WHBC ma dwa pokrętełka i wyświetlacz temperatury, i to wszystko, co jest potrzebne. Nawet dziadki po 80 dają radę. Sam mam taki u siebie. Te super nowoczesne wyświetlacze z setkami możliwości to nieporozumienie i mam nadzieję, że znikną wkrótce z rynku.

W te 5000 wliczasz tylko kocioł, czy też i ewentualną przebudowę instalacji w kotłowni? Czasem to jest konieczne przy zmianie kotła.

Nie piszesz czy masz kocioł gazowy, i jaki to jest typ kotła. Chodzi mi o komin. Często klienci chcą zmienić stary kocioł z otwartą komorą spalania na kondensacyjny i nie są świadomi konieczności wymiany komina stalowego na taki z uszczelkami silikonowymi.

Opublikowano

Obecnie mam kocioł na paliwo stałe. Z kominem nie będzie problemu. Te 5000 jest tylko na kocioł. Broetje sporo kosztuje - jest tego wart ?

Opublikowano

Tu dużo zależy od instalacji

Kocioł musi miec możliwość sterowania całą instalacja

Jak są 2 lub więcej obiegów grzewczych kocioł musi je obsłużyć

Przy jednym obiegu np tylko grzejniki ta kwota za kocioł jest spora i raczej nie warta wydania

Opublikowano

Obecnie mam kocioł na paliwo stałe. Z kominem nie będzie problemu. Te 5000 jest tylko na kocioł. Broetje sporo kosztuje - jest tego wart ?

Wg. mnie Broetje WHBS/WHBC łączy w sobie jakość i prostotę obsługi. Z ponad 30 zamontowanych przeze mnie w ciągu kilkunastu lat, ani jeden się jak dotąd nie zepsuł.. Dlatego mam go też i u siebie. Nie chcę się tu o nich rozpisywać, bo mogę być posądzonym o reklamę. Piszę o swoich doświadczeniach, bo z tymi kotłami mam najczęściej do czynienia.

Szukając kotła pytaj o jednofunkcyjny z możliwością podgrzewania zasobnika c.w.u. To ważne, bo bywają modele bez takiej funkcji. I takie można wykorzystać do podgrzewania zasobnika c.w.u, ale po co komplikować sobie życie.

Opublikowano

Ok tak więc komin będzie poziomy ( system spaliny-powietrze poziome) - kocioł musiałby być do 21 kw. Jakaś alternatywa na tego Broetje ?  - Termet? Junkers? Immergas? 7500 za broetje to trochę sporo.

Opublikowano

Junkers cerapur comfort wersja 5c. Palnik ma szeroki zakres modulacji wersja 24kW zejdzie do 3 kW. Do tego dwa moduły mm100 i sterownik cw 400. Jesli masz obieg grzejnikowy i podłogowy musisz je rozdzielić. Grzejnikowy osobno, podłogowy osobno z mieszaczem i do tego sprzegło hydrauliczne. Kocioł musi miec mozliwosc sterowania dwoch obiegow grzewczych w tym jeden z siłownikem i mieszaczem. Przede wszystkim przed kupnem kotła narysuj schemat jak masz wykonana instalacje. Co do komina to i przez scianę da radę 24 kW choc przepisu mowią inaczej :) baxi nie wysteruje ci dwoch obiegow grzewczych

Opublikowano

Junkers cerapur comfort wersja 5c. Palnik ma szeroki zakres modulacji wersja 24kW zejdzie do 3 kW. Do tego dwa moduły mm100 i sterownik cw 400. Jesli masz obieg grzejnikowy i podłogowy musisz je rozdzielić. Grzejnikowy osobno, podłogowy osobno z mieszaczem i do tego sprzegło hydrauliczne. Kocioł musi miec mozliwosc sterowania dwoch obiegow grzewczych w tym jeden z siłownikem i mieszaczem. Przede wszystkim przed kupnem kotła narysuj schemat jak masz wykonana instalacje. Co do komina to i przez scianę da radę 24 kW choc przepisu mowią inaczej :) baxi nie wysteruje ci dwoch obiegow grzewczych

Mam grzejniki na osobnym rozdzielaczu i podłogówkę również na osobnym - każdy oczywiście ma swoją pompę. Teraz to wszystko jest podpięte pod kocioł na ekogroszek który ma zawór 4D i 3D na podłogówkę. Hydraulik dobrze wiedział że będzie jeszcze kocioł gazowy i nie wiedzieć czemu nie dał od razu sprzęgła...

Opublikowano

No to prosta sprawa wpinasz wszystko tak jak na schemacie który kiedyś narysowałem. Z tym że tu akurat jest troszkę inny kocioł junkersa i kominek z płaszczem wodnym ale chodzi o to samo. Czterodróg z kotła wywalasz. Pompę przy kotle na ekogroch dajesz mocną 60 bieg na 3 i masz ochronę powrotu (zostanę za to zlinczowany przez forumowiczów oraz lobby producentów armatury że nie dałem na schemacie zaworu temperaturowego :) ale jak ktoś kiedyś tak zrobił jak ja ci radzę to wie że powrót jest wygrzany a jak chcesz i masz parę złotych to i możesz i takowy zawór założyć  :) aha zapomniałem dodać na schemacie zaworów zwrotnych przed kotłem gazowym i zaworu DBV-1 w kominku który też powinieneś założyć w ekogroszkowcu

post-42382-0-64267600-1519674961_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.