Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Gazowy W Kotłowni/garażu

kontoserwis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mam szybkie pytanie: istnieje obecnie możliwość zainstalowania pieca gazowego w otoczeniu "brudnym", pylącym się? Mam tu na myśli garaż i bezpośrednią bliskość kotłowni, w której działa piec zasypowy -> wiadomo o co chodzi - brud, syf i pyły... Słyszałem, że brudy, pyły negatywnie wpływają na działanie pieca, skracają jego żywotność, ale z drugiej strony czytam, że teraz są takie piece gazowe, że pył im nie straszny. Co o tym sądzicie?
P.S. Jestem na etapie projektowania instalacji gazowej i ten problem jest da mnie dużej wagi.

Opublikowano

myślę właśnie nad opcją pozbycia się zasypowca, ale... boję się trochę rachunków za gaz przy niskich temperaturach zimą. jednak dodatkowy kocioł jest jakąś alternatywą.
palę obecnie bukiem i grabem, na przyszły rok przygotowany mam tylko grab.
w sezonie grzewczym spalam 11mp buku i grabu, powiedzmy wartość opałowa to 2200 kwh/mp.

w takim rozrachunku 11mp * 2200 kwh/mp = 24200 kwh.

wg takiego zużycia taryfa PGNiG kwalifikuje mnie do grupy W-3.6. (rozliczałbym się wg W-3.12T), więc 24200kwh * 9,754gr/kwh = 2361zł + (9,86zł abonament * 12 m-cy) = 2479zł.
Dobrze kombinuję?

Opublikowano

Plus stała opłata abonamentowa co miesiac 55zl...

EDIT:

netto   vat   brutto

Dystrybucyjna stała (OSD W-3.6) 1 mc 34,6700 34,67  7,97   42,64

Opłata abonamentowa                  1 mc 9,8600   9,86    2,27   12,13

a opłata dystrybucyjna zmienna??

u mnie to wygląda tak:

Paliwo gazowe kwh 0,09392zł netto
Dystrybucyjna zmienna (OSD W-3.6) kwh 0,03626zł netto

Czyli nie 9,86, a tak jak pisałem brutto razem co miesiąc 55zł... samych opłat stałych + jeszcze zmienna - matematykę zostawiam tobie

EDIT2:

ja ani trochę nie wierzę w wartość opałową gazu jaką podaje oficjalnie gazownia...

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

1 kWh z gazu licz 0,22 zł będzie bliżej prawdy.

Ale też tak jak pisałem wcześniej, sprawność kotła na drewno będzie w przedziale 30-60(70)%.

Opublikowano

sprawność kotła na drewno będzie w przedziale 30-60(70)%

też prawda!

ok! dziękuję Wam za pomoc w temacie. dostarczyliście mi wielu cennych informacji. teraz wszystko przeanalizuję i... zobaczy się :)

Opublikowano

Z tego co wiem, nie wolno instalować kotła gazowego w garażu. Przynajmniej tak było jeszcze kilka lat temu.

Dlaczego? Cóż...., logika i zdrowy rozsądek nie jest mocną stroną naszych prawodawców. Wymyślili sobie, że uruchamiane auto może wytworzyć strasznie groźne iskry, które spowodują zapłon mieszanki gazowej, która może ewentualnie wydostać się z nieszczelnego kotła. Instalacja gazowa idąca przez garaż może być wykonana TYLKO  z rur stalowych spawanych. Kolejna głupota. Ręce opadają....

Właśnie ponad miesiąc temu zrezygnowałem z palenia ekogroszkiem i przeszedłem na gaz. :) Zużycie po m-cu miałem na poziomie 250m3. Gdyby tak zostało byłbym mega zadowolony. Toż to taniej niż pół tony dobrego groszku, bo tyle szło mi średnio na m-c. :rolleyes:

W pięknie odmalowanej byłej kotłowni zrobiłem pralnię i półki na różne rzeczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.