kontoserwis Opublikowano 19 Lutego 2018 #1 Opublikowano 19 Lutego 2018 Cześć, mam szybkie pytanie: istnieje obecnie możliwość zainstalowania pieca gazowego w otoczeniu "brudnym", pylącym się? Mam tu na myśli garaż i bezpośrednią bliskość kotłowni, w której działa piec zasypowy -> wiadomo o co chodzi - brud, syf i pyły... Słyszałem, że brudy, pyły negatywnie wpływają na działanie pieca, skracają jego żywotność, ale z drugiej strony czytam, że teraz są takie piece gazowe, że pył im nie straszny. Co o tym sądzicie?P.S. Jestem na etapie projektowania instalacji gazowej i ten problem jest da mnie dużej wagi.
Mancio Opublikowano 20 Lutego 2018 #2 Opublikowano 20 Lutego 2018 Wyrzuć śmieciucha. Zagospodaruj kotłownię. Kocioł gazowy pobiera powietrze z zewnątrz ale jak mu nadymisz z zasypowca to będzie kicha.
kontoserwis Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor #3 Opublikowano 20 Lutego 2018 myślę właśnie nad opcją pozbycia się zasypowca, ale... boję się trochę rachunków za gaz przy niskich temperaturach zimą. jednak dodatkowy kocioł jest jakąś alternatywą.palę obecnie bukiem i grabem, na przyszły rok przygotowany mam tylko grab.w sezonie grzewczym spalam 11mp buku i grabu, powiedzmy wartość opałowa to 2200 kwh/mp. w takim rozrachunku 11mp * 2200 kwh/mp = 24200 kwh. wg takiego zużycia taryfa PGNiG kwalifikuje mnie do grupy W-3.6. (rozliczałbym się wg W-3.12T), więc 24200kwh * 9,754gr/kwh = 2361zł + (9,86zł abonament * 12 m-cy) = 2479zł.Dobrze kombinuję?
teres Opublikowano 20 Lutego 2018 #4 Opublikowano 20 Lutego 2018 Wydaje mi się, że powinieneś jeszcze uwzględnić sprawność kotła. Więc na gaz jednak spaliłbyŚ mniej.
switchos Opublikowano 20 Lutego 2018 #5 Opublikowano 20 Lutego 2018 Plus stała opłata abonamentowa co miesiac 55zl... EDIT: netto vat brutto Dystrybucyjna stała (OSD W-3.6) 1 mc 34,6700 34,67 7,97 42,64 Opłata abonamentowa 1 mc 9,8600 9,86 2,27 12,13 a opłata dystrybucyjna zmienna?? u mnie to wygląda tak: Paliwo gazowe kwh 0,09392zł nettoDystrybucyjna zmienna (OSD W-3.6) kwh 0,03626zł netto Czyli nie 9,86, a tak jak pisałem brutto razem co miesiąc 55zł... samych opłat stałych + jeszcze zmienna - matematykę zostawiam tobie EDIT2: ja ani trochę nie wierzę w wartość opałową gazu jaką podaje oficjalnie gazownia... Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka
teres Opublikowano 20 Lutego 2018 #6 Opublikowano 20 Lutego 2018 1 kWh z gazu licz 0,22 zł będzie bliżej prawdy. Ale też tak jak pisałem wcześniej, sprawność kotła na drewno będzie w przedziale 30-60(70)%.
kontoserwis Opublikowano 21 Lutego 2018 Autor #7 Opublikowano 21 Lutego 2018 sprawność kotła na drewno będzie w przedziale 30-60(70)% też prawda! ok! dziękuję Wam za pomoc w temacie. dostarczyliście mi wielu cennych informacji. teraz wszystko przeanalizuję i... zobaczy się :)
adam Opublikowano 24 Lutego 2018 #8 Opublikowano 24 Lutego 2018 Z tego co wiem, nie wolno instalować kotła gazowego w garażu. Przynajmniej tak było jeszcze kilka lat temu. Dlaczego? Cóż...., logika i zdrowy rozsądek nie jest mocną stroną naszych prawodawców. Wymyślili sobie, że uruchamiane auto może wytworzyć strasznie groźne iskry, które spowodują zapłon mieszanki gazowej, która może ewentualnie wydostać się z nieszczelnego kotła. Instalacja gazowa idąca przez garaż może być wykonana TYLKO z rur stalowych spawanych. Kolejna głupota. Ręce opadają.... Właśnie ponad miesiąc temu zrezygnowałem z palenia ekogroszkiem i przeszedłem na gaz. :) Zużycie po m-cu miałem na poziomie 250m3. Gdyby tak zostało byłbym mega zadowolony. Toż to taniej niż pół tony dobrego groszku, bo tyle szło mi średnio na m-c. :rolleyes: W pięknie odmalowanej byłej kotłowni zrobiłem pralnię i półki na różne rzeczy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.