Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Sas. Jaki Podajnik? Pomoc W Wyborzę.

tooommm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Na początku pragnę dodać iż jeśli chodzi o kotły to jestem lalikiem. Przymierzam się do wymiany kotła na tzw. podajnikowy. Wybór padł na markę SAS. Czy ktoś z Państwa byłby tak miły i wytłumaczył mi jaka jest róznica pomiedzy palnikiem stały a "kręcącym się"? Co wedug Was jest lepsze w eksploatacji, zawodności, spalaniu, ewentualnie jaka żywotność i  koszty naprawy. Może ktoś z Was się orientuję w tym temacie gdyż tak jak wspomniałem ja całkowicie się na tym nie znam.

Pozdawiam

Opublikowano

Jeśli myślisz o ekogroszku to niezależnie od marki kotła, wybrałbym obrotówkę.

Trochę mniejszy problem z trudniejszym i spiekającym paliwem niż na zwykłej fajce bez obrotu.

Ale jeśli trafisz na jakiś mocno spiekający opał to nawet obrót nie pomoże :).

Przy obrotówce problem z nierównomiernym paleniem na całym palniku jest też mniejszy właśnie z uwagi na obrót.

W modelach Solid są palniki Pancerpol, w modelu Efekt chyba też - możesz looknąć na ceny części zamiennych w sklepie Pancerpola.

Jeśli myślisz o innym modelu kotła to musisz podpytać SAS-a jakie palniki tam montuje.   

Opublikowano

Ja mam ze stałą fajką i ten sam opał (trudny do spalenia), u mnie spalał się gorzej niż krisgie, który ma obrotówkę.

Jak bym jeszcze raz miał wybrać kocioł - to wykonanie SAS-a jak najbardziej stawia go w czołówce (oglądałem też Ogniwa, Defra i różne inne przed zakupem)

Sterownik - multifun nie jest zły, ale z opini na forum lepszym może być SKZP lub SPP.

Podajnik - teraz ponoć najlepszy jest rurowy SV200.

Rzuć okiem na stronę ciepło właściwe i najważniejsze, lepszy dobrze dobrany wielkościowo niż przewymiarowany z nawet nie wiem jakim cudownym podajnikiem.

Przy nowym dobrze docieplonym domu o pow.120 m2 kocioł 10kW to maks.

Opublikowano

Jeśli myślisz o ekogroszku to niezależnie od marki kotła, wybrałbym obrotówkę.
Trochę mniejszy problem z trudniejszym i spiekającym paliwem niż na zwykłej fajce bez obrotu.
Ale jeśli trafisz na jakiś mocno spiekający opał to nawet obrót nie pomoże :).

Przy obrotówce problem z nierównomiernym paleniem na całym palniku jest też mniejszy właśnie z uwagi na obrót.
W modelach Solid są palniki Pancerpol, w modelu Efekt chyba też - możesz looknąć na ceny części zamiennych w sklepie Pancerpola.
Jeśli myślisz o innym modelu kotła to musisz podpytać SAS-a jakie palniki tam montuje.

A jak z żywotnością takiego obrotowego podajnika bo z tego co słyszałem to naprawa takiego podajnika jest dość kosztowna?

Opublikowano

Zależy. Jak palisz suchym opałem o granulacji 5-25 to parę sezonów powinien wytrzymać (5-6 nie wiem) chyba ze palisz 10t/rok to odpowiednio krócej . Jak palisz grochem 40mm to ślimak musi go pokruszyć wiec się szybciej zużyje tak samo jak kolano. Zerknij na sklep Pancerpola, masz tam ceny.

Opublikowano

No ale w zwykłej fajce to samo może się zużyć. W obrotówce zużyciu dodatkowo podlega zabierak, ale on kosztuje grosze.

Opublikowano

Dokładnie, dlatego jednak proponuję koledze obrotówkę jak już zdecydowany na SAS-a i retortę ;) .

Opublikowano

Ja dziś po dwóch sezonach na zwykłej fajce i dwóch na obrotówce, bez wahania wziąłbym obrotówkę.

Opublikowano

Dziekuje ślicznie za poradę.

A czy ktoś może jeszcze mi wytłumaczyć o co chodzi w kotle firmy Galmet, w którym rura która podaje opał idzie pod kątem? Czy to czemuś służy, pomaga czy to tylko taki wymysł producenta kotła?

Opublikowano

Tego typu konstrukcja chyba miała na celu zmniejszenie oporów podawania paliwa po przez bardziej rozwarty kąt kolana .Zbiornik zasypowy może być niżej dla wygodniejszego  załadunku  opału  :D

Opublikowano

Zbiornik raczej zostaje taki jak był, przynajmniej u mnie tak jest. Natomiast dzięki temu, że jest wyższy, jest zarazem węższy, dzięki czemu cały kocioł zajmuje dość mało miejsca w kotłowni. :)

Opublikowano

Tego typu konstrukcja chyba miała na celu zmniejszenie oporów podawania paliwa po przez bardziej rozwarty kąt kolana .Zbiornik zasypowy może być niżej dla wygodniejszego  załadunku  opału  :D

A czy ktoś posiada taki podawacz? Faktycznie jest lepszy niż standard-prosty?

Opublikowano

Ja mam, ale czy lepszy ? Nie mam porównania bo nigdy nie miałem podajnika prostego.

Ogólnie ze względu na łagodniejszy kąt niż w prostym niektóre elementy mogą więcej wytrzymać, bo tarcie jest mniejsze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.