tooommm Opublikowano 16 Lutego 2018 #1 Opublikowano 16 Lutego 2018 Witam Na początku pragnę dodać iż jeśli chodzi o kotły to jestem lalikiem. Przymierzam się do wymiany kotła na tzw. podajnikowy. Wybór padł na markę SAS. Czy ktoś z Państwa byłby tak miły i wytłumaczył mi jaka jest róznica pomiedzy palnikiem stały a "kręcącym się"? Co wedug Was jest lepsze w eksploatacji, zawodności, spalaniu, ewentualnie jaka żywotność i koszty naprawy. Może ktoś z Was się orientuję w tym temacie gdyż tak jak wspomniałem ja całkowicie się na tym nie znam. Pozdawiam
krisgie Opublikowano 16 Lutego 2018 #2 Opublikowano 16 Lutego 2018 Jeśli myślisz o ekogroszku to niezależnie od marki kotła, wybrałbym obrotówkę. Trochę mniejszy problem z trudniejszym i spiekającym paliwem niż na zwykłej fajce bez obrotu. Ale jeśli trafisz na jakiś mocno spiekający opał to nawet obrót nie pomoże :). Przy obrotówce problem z nierównomiernym paleniem na całym palniku jest też mniejszy właśnie z uwagi na obrót. W modelach Solid są palniki Pancerpol, w modelu Efekt chyba też - możesz looknąć na ceny części zamiennych w sklepie Pancerpola. Jeśli myślisz o innym modelu kotła to musisz podpytać SAS-a jakie palniki tam montuje.
jarrek Opublikowano 16 Lutego 2018 #3 Opublikowano 16 Lutego 2018 Ja mam ze stałą fajką i ten sam opał (trudny do spalenia), u mnie spalał się gorzej niż krisgie, który ma obrotówkę. Jak bym jeszcze raz miał wybrać kocioł - to wykonanie SAS-a jak najbardziej stawia go w czołówce (oglądałem też Ogniwa, Defra i różne inne przed zakupem) Sterownik - multifun nie jest zły, ale z opini na forum lepszym może być SKZP lub SPP. Podajnik - teraz ponoć najlepszy jest rurowy SV200. Rzuć okiem na stronę ciepło właściwe i najważniejsze, lepszy dobrze dobrany wielkościowo niż przewymiarowany z nawet nie wiem jakim cudownym podajnikiem. Przy nowym dobrze docieplonym domu o pow.120 m2 kocioł 10kW to maks.
tooommm Opublikowano 23 Lutego 2018 Autor #4 Opublikowano 23 Lutego 2018 Jeśli myślisz o ekogroszku to niezależnie od marki kotła, wybrałbym obrotówkę.Trochę mniejszy problem z trudniejszym i spiekającym paliwem niż na zwykłej fajce bez obrotu.Ale jeśli trafisz na jakiś mocno spiekający opał to nawet obrót nie pomoże :).Przy obrotówce problem z nierównomiernym paleniem na całym palniku jest też mniejszy właśnie z uwagi na obrót.W modelach Solid są palniki Pancerpol, w modelu Efekt chyba też - możesz looknąć na ceny części zamiennych w sklepie Pancerpola.Jeśli myślisz o innym modelu kotła to musisz podpytać SAS-a jakie palniki tam montuje. A jak z żywotnością takiego obrotowego podajnika bo z tego co słyszałem to naprawa takiego podajnika jest dość kosztowna?
krisgie Opublikowano 23 Lutego 2018 #5 Opublikowano 23 Lutego 2018 Zależy. Jak palisz suchym opałem o granulacji 5-25 to parę sezonów powinien wytrzymać (5-6 nie wiem) chyba ze palisz 10t/rok to odpowiednio krócej . Jak palisz grochem 40mm to ślimak musi go pokruszyć wiec się szybciej zużyje tak samo jak kolano. Zerknij na sklep Pancerpola, masz tam ceny.
Rober528 Opublikowano 23 Lutego 2018 #6 Opublikowano 23 Lutego 2018 No ale w zwykłej fajce to samo może się zużyć. W obrotówce zużyciu dodatkowo podlega zabierak, ale on kosztuje grosze.
krisgie Opublikowano 23 Lutego 2018 #7 Opublikowano 23 Lutego 2018 Dokładnie, dlatego jednak proponuję koledze obrotówkę jak już zdecydowany na SAS-a i retortę ;) .
Rober528 Opublikowano 23 Lutego 2018 #8 Opublikowano 23 Lutego 2018 Ja dziś po dwóch sezonach na zwykłej fajce i dwóch na obrotówce, bez wahania wziąłbym obrotówkę.
tooommm Opublikowano 1 Marca 2018 Autor #9 Opublikowano 1 Marca 2018 Dziekuje ślicznie za poradę. A czy ktoś może jeszcze mi wytłumaczyć o co chodzi w kotle firmy Galmet, w którym rura która podaje opał idzie pod kątem? Czy to czemuś służy, pomaga czy to tylko taki wymysł producenta kotła?
marcus312 Opublikowano 3 Marca 2018 #10 Opublikowano 3 Marca 2018 Tego typu konstrukcja chyba miała na celu zmniejszenie oporów podawania paliwa po przez bardziej rozwarty kąt kolana .Zbiornik zasypowy może być niżej dla wygodniejszego załadunku opału :D
jarrek Opublikowano 7 Marca 2018 #11 Opublikowano 7 Marca 2018 Zbiornik raczej zostaje taki jak był, przynajmniej u mnie tak jest. Natomiast dzięki temu, że jest wyższy, jest zarazem węższy, dzięki czemu cały kocioł zajmuje dość mało miejsca w kotłowni. :)
tooommm Opublikowano 8 Marca 2018 Autor #12 Opublikowano 8 Marca 2018 Tego typu konstrukcja chyba miała na celu zmniejszenie oporów podawania paliwa po przez bardziej rozwarty kąt kolana .Zbiornik zasypowy może być niżej dla wygodniejszego załadunku opału :D A czy ktoś posiada taki podawacz? Faktycznie jest lepszy niż standard-prosty?
jarrek Opublikowano 8 Marca 2018 #13 Opublikowano 8 Marca 2018 Ja mam, ale czy lepszy ? Nie mam porównania bo nigdy nie miałem podajnika prostego. Ogólnie ze względu na łagodniejszy kąt niż w prostym niektóre elementy mogą więcej wytrzymać, bo tarcie jest mniejsze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.