Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Tymczasowy Do Ogrzewania Podłogowego - Help

matip

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Koledzy zwracam się z prośbą o pomoc o doradzenie. Buduję mały dom - parter + poddasze ok 109 m2 powierzchni użytkowej 119m2 całkowitej, tutaj przedstawiam charakterystykę  http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2o5q.

Zapotrzebowanie budynku wychodzi 5,7 kwh. Mam wydzieloną kotłownie ok. 9m2, i w całości będzie ogrzewanie podłogowe 100 %, z uwagi że docelowo będzie pompa ciepła gruntowej będę potrzebował kotła zastępczego na okres podejrzewam kilku lat.

Myślałem że wstawię mały kocioł który pozwoli na palenie bez wygaszania - mpm ds 8-10 kw + bojler 300-500 l + zawór 3d z którego woda pójdzie na ogrzewanie podłogowe. Bojler będzie robił za sprzęgło. Co o tym myślicie o takiej instalacji? A może macie inne pomysły? Mam gaz w działce ale obawiam się o koszty.... Pomóżcie :-)

Opublikowano

Ja się obawiam, że brniesz w las - masz gaz to grzej gazem a nie szukaj jakiś głupich rozwiązań - przy ocieplonym domu i podłogówce gaz drogo nie wychodzi a inwestycja w kocioł jest rzędu 3-4tys, reszty ci nie potrzeba.

Opublikowano

Przy moich zarobkach byłoby ciężko z opłatą za gaz :-)

Opublikowano

A ile wg ciebie inne ogrzewanie będzie kosztować - jak wprowadzą certyfikowane węgle po 800-1200zł/t ?

Paląc takim węglem i tak wypuszczasz ponad połowę  każdej  tony w komin.

A bufor musi być buforem a nie bojlerem, co nie znaczy że bojlera ma nie być.

Opublikowano

Jeżeli węgla czy drewna nie masz za całkowicie za darmo to przy Twoim ociepleniu domu, podłogówce i gazie w działce kocioł na paliwo stałe jest pomysłem bardzo głupim.

Opublikowano

Montuj kocioł na gaz.

Przy obecnych cenach węgla i Twoim zapotrzebowaniu na ciepło kocioł na paliwa stałe nie ma sensu.

A obawiam się, że węgiel nie stanieje.

Opublikowano

A kocioł na gaz + kocioł na węgiel ?

Opublikowano

ewentualnie w grę może wejść jeszcze ekogroszek?

Opublikowano

No widzisz da się bo nie wszystko zależy ode mnie , a dom już wybudowany i bez kredytu :-)

Opublikowano

Daruj sobie :-)

Opublikowano

No,ale tak jest.

Chłopaki Ci dobrze radzą, a Ty dalej brniesz w swoje

1 kocioł na paliwo stałe nie sprawdzi się przy tak małym zapotrzebowaniu energetycznym domu (albo ukrop w domu ,albo kiszenie pieca)

2 zakup teraz kotła,a później pompy to 2x wydatek na piec, pompe i przeróbke instalacji

3 węgiel jest drogi i będzie znikoma różnią w kosztach opału

Podsumowałem powyższe argumenty kolegów. Decyzja należy do Ciebie. Chcesz to montuj mpm 10kw i bufor 300l do 100m2 nowego domu.

Powodzenia

Opublikowano

Dzięki za wiadomość. A jeśli chodzi o pompę to w mojej miejscowości są dopłaty do pomp ciepła gruntowych w wysokości 95% i dlatego się nad tym zastanawiam.

Opublikowano

Jestem niemalże pewien, że węgiel wyjdzie najdrożej, ze względu na znikomą sprawność jego spalania przy takim zapotrzebowaniu. Albo gaz (duży koszt przyłącza i pieca) albo kocioł elektryczny np Kospel 6kW za 2700zł ze sprawnością bliską 100%. Na węglu będziesz miał pewnie sprawność rzędu 30%...

Opublikowano

Dzięki za wiadomość. A jeśli chodzi o pompę to w mojej miejscowości są dopłaty do pomp ciepła gruntowych w wysokości 95% i dlatego się nad tym zastanawiam.

To bierz pompe :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.