matip Opublikowano 6 Lutego 2018 #1 Opublikowano 6 Lutego 2018 Witam serdecznie, Koledzy zwracam się z prośbą o pomoc o doradzenie. Buduję mały dom - parter + poddasze ok 109 m2 powierzchni użytkowej 119m2 całkowitej, tutaj przedstawiam charakterystykę http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2o5q. Zapotrzebowanie budynku wychodzi 5,7 kwh. Mam wydzieloną kotłownie ok. 9m2, i w całości będzie ogrzewanie podłogowe 100 %, z uwagi że docelowo będzie pompa ciepła gruntowej będę potrzebował kotła zastępczego na okres podejrzewam kilku lat. Myślałem że wstawię mały kocioł który pozwoli na palenie bez wygaszania - mpm ds 8-10 kw + bojler 300-500 l + zawór 3d z którego woda pójdzie na ogrzewanie podłogowe. Bojler będzie robił za sprzęgło. Co o tym myślicie o takiej instalacji? A może macie inne pomysły? Mam gaz w działce ale obawiam się o koszty.... Pomóżcie :-)
sambor Opublikowano 6 Lutego 2018 #2 Opublikowano 6 Lutego 2018 Ja się obawiam, że brniesz w las - masz gaz to grzej gazem a nie szukaj jakiś głupich rozwiązań - przy ocieplonym domu i podłogówce gaz drogo nie wychodzi a inwestycja w kocioł jest rzędu 3-4tys, reszty ci nie potrzeba.
matip Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor #3 Opublikowano 6 Lutego 2018 Przy moich zarobkach byłoby ciężko z opłatą za gaz :-)
sambor Opublikowano 6 Lutego 2018 #4 Opublikowano 6 Lutego 2018 A ile wg ciebie inne ogrzewanie będzie kosztować - jak wprowadzą certyfikowane węgle po 800-1200zł/t ? Paląc takim węglem i tak wypuszczasz ponad połowę każdej tony w komin. A bufor musi być buforem a nie bojlerem, co nie znaczy że bojlera ma nie być.
form Opublikowano 6 Lutego 2018 #5 Opublikowano 6 Lutego 2018 Jeżeli węgla czy drewna nie masz za całkowicie za darmo to przy Twoim ociepleniu domu, podłogówce i gazie w działce kocioł na paliwo stałe jest pomysłem bardzo głupim.
colover Opublikowano 6 Lutego 2018 #6 Opublikowano 6 Lutego 2018 Montuj kocioł na gaz. Przy obecnych cenach węgla i Twoim zapotrzebowaniu na ciepło kocioł na paliwa stałe nie ma sensu. A obawiam się, że węgiel nie stanieje.
matip Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor #7 Opublikowano 6 Lutego 2018 A kocioł na gaz + kocioł na węgiel ?
sambor Opublikowano 6 Lutego 2018 #8 Opublikowano 6 Lutego 2018 cena inwestycji x 2, a eksploatacja bardzo podobna, kto wie czy gaz nie będzie tańszy.
matip Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor #9 Opublikowano 6 Lutego 2018 ewentualnie w grę może wejść jeszcze ekogroszek?
marwol Opublikowano 6 Lutego 2018 #10 Opublikowano 6 Lutego 2018 Przy moich zarobkach byłoby ciężko z opłatą za gaz :-)To jak chcesz dom wybudować i utrzymać?
matip Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor #11 Opublikowano 6 Lutego 2018 No widzisz da się bo nie wszystko zależy ode mnie , a dom już wybudowany i bez kredytu :-)
marwol Opublikowano 6 Lutego 2018 #12 Opublikowano 6 Lutego 2018 Co z tego , że bez kredytu jak na ogrzewanie Cię nie stać :)
marwol Opublikowano 6 Lutego 2018 #14 Opublikowano 6 Lutego 2018 No,ale tak jest. Chłopaki Ci dobrze radzą, a Ty dalej brniesz w swoje 1 kocioł na paliwo stałe nie sprawdzi się przy tak małym zapotrzebowaniu energetycznym domu (albo ukrop w domu ,albo kiszenie pieca) 2 zakup teraz kotła,a później pompy to 2x wydatek na piec, pompe i przeróbke instalacji 3 węgiel jest drogi i będzie znikoma różnią w kosztach opału Podsumowałem powyższe argumenty kolegów. Decyzja należy do Ciebie. Chcesz to montuj mpm 10kw i bufor 300l do 100m2 nowego domu. Powodzenia
matip Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor #15 Opublikowano 6 Lutego 2018 Dzięki za wiadomość. A jeśli chodzi o pompę to w mojej miejscowości są dopłaty do pomp ciepła gruntowych w wysokości 95% i dlatego się nad tym zastanawiam.
hamis Opublikowano 6 Lutego 2018 #16 Opublikowano 6 Lutego 2018 Jestem niemalże pewien, że węgiel wyjdzie najdrożej, ze względu na znikomą sprawność jego spalania przy takim zapotrzebowaniu. Albo gaz (duży koszt przyłącza i pieca) albo kocioł elektryczny np Kospel 6kW za 2700zł ze sprawnością bliską 100%. Na węglu będziesz miał pewnie sprawność rzędu 30%...
marwol Opublikowano 6 Lutego 2018 #17 Opublikowano 6 Lutego 2018 Dzięki za wiadomość. A jeśli chodzi o pompę to w mojej miejscowości są dopłaty do pomp ciepła gruntowych w wysokości 95% i dlatego się nad tym zastanawiam.To bierz pompe :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.