makak Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor #26 Opublikowano 14 Lutego 2018 Kocioł już jest kupiony - jest to Orligno 200 18kW. W instrukcji jest przewidziane do układu zamkniętego jak i otwartego.
sambor Opublikowano 14 Lutego 2018 #27 Opublikowano 14 Lutego 2018 To teraz dobierz układ współpracy kotła z buforem , gdyż to co pokazałeś jest śmieszne.
wróbel75 Opublikowano 19 Lutego 2018 #28 Opublikowano 19 Lutego 2018 Witam! Żeby nie zaśmiecać forum a kolega makak też poruszył ten temat to zapytam tutaj. Ciągle czytam: "mam pompę GRUNDFOS", "wstaw pompę WILO" itd. Czasami odnoszę wrażenie że tylko te dwie pompy są na rynku. Powiedzcie proszę czym one się różnią od np. tej: http://allegro.pl/pompa-energooszczedna-obiegowa-ibo-psi-25-40-180-i7149869835.html Mam taką zamontowaną i jeśli pompa ma pompować wodę i być energooszczędna no to spełnia te dwa warunki. A przy tym jest o połowę tańsza od często polecanych GRUNDFOS-ów. No chyba że jest coś o czym nie mam zielonego pojęcia. Hogan, to co pokazałeś na fotce to może być sprzęgło, tyle że powinno być wpięte zasilanie i powrót zarówno od strony kotła jak i grzejników (coś jak bufor) a u Ciebie rozdziela tylko zasilanie na kilka sekcjo więc pełni rolę "rozdzielacza"
darek69 Opublikowano 22 Lutego 2018 #29 Opublikowano 22 Lutego 2018 kolego @wróbel75, oczywiście masz rację że ta pompa jest tańsza i jest energooszczędna i pompuje wodę, ale to że jest tańsza wcale nie musi oznaczać że mniej Cię będzie to kosztowało. Pompy Grundfos czy Wilo są to pompy markowe, a co za tym idzie są trwałe i jakość wykonania też powinna być lepsza. Skoro nie ma to dla Ciebie znaczenia to oczywiście możesz kupić tańszą i za kilka lat znowu kupisz sobie tańszą bo ta przestanie działać tak jak powinna. Zacytuję tutaj mojego kolegę: "jestem za biedny żeby kupować tanie rzeczy, nie stać mnie na to". Kupując tanie produkty przeważnie będziesz musiał kupić je kilka razy, a produkt markowy, solidnej firmy będzie Ci służył kilka razy dłużej. Ja w mojej instalacji mam zamontowaną pompę LFP, jedną z pierwszych na licencji Grundfosa, pracuje 25 rok, przeżyła kilka zagotowań wody, no i pracuje do tej pory, życzę Ci żeby twoja pompa tez służyła Ci taki okres czasu. Mamy wolny rynek i każdy może sobie kupić to co mu pasuje, jeden kupuje Matiza, a drugi Toyotę, oba auta jeżdżą i mają podobne spalanie, więc dlaczego ktoś wydaje kilka razy drożej na Toyotę???
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.