rajderski Opublikowano 30 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Tak jak w temacie, staram się sam obliczyć w programie testowym podłogówkę na parterze i grzejniki na piętrze w systemie rozdzielaczowym. Kocioł na pelet. Problem w tym, że mimo rozdzielacza z zaworami termostatycznymi i zestawem 3D mieszającym przed rozdzielaczem, obliczenia wskazują za wysokie temperatury w podłogówce. Zmieniam temperaturę zasilania w "obliczeniach wstępnych" i nic nie pomaga. Proszę o pomoc
odpowietrznik Opublikowano 30 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Pisze w diagnostyce co trzeba zrobić) Obniżyć temp.zasilania źródła ciepła(tzn na zaworze 3D na OP(załącznik) Konstrukcja grzejników podłogowych domyślna?powinna być określona czy płytki czy panele czy jeszcze coś innego A gdzie jest w projekcie kocioł i zawór 3D z pompą?To pomieszczenie kuchnia o powierzchni 19,3m2 ma tylko jedną pętlę w dodatku ze zintegrowaną strefą brzegową?to jaka długość tej pętli jest?(z pewnoscią przekracza 100m a nie powinno) i jakiś niestandardowy rozstaw rur 12,5cm?(oczywiscie można taki narzucić ręcznie tylko w praktyce się go nie stosuje) I chyba nadużywasz strefy brzegowej,robi się ją przy ścianach zewnętrznych z dużym przeszkleniem a nie przy każdej ścianie zewn.wokół domu)Co to są "obliczenia wstępne"? można dokonywać zmian jedynie przed obliczeniami które są tylko jedne) Coś chyba namieszałeś)
rajderski Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor #3 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Bardzo dziękuję za szybką i fachową pomoc :) Ok, mam już zestawy z mieszaczami na kotle, ustawiłem 70 stopni bo muszę zasilić grzejniki na poddaszu i grzejnik w łazience z jednego pionu. Drugim pionem zasilam podłogówkę i tam ustawiłem 40 stopni co pomogło. Warstwy podłogi ustawione zgodnie z projektem, rozstaw rur automatyczny. "Obliczenia wstępne" Miałem na myśli zakładkę w ustawieniach grzejników ( załącznik) teraz problem z ciśnieniem w obiegu pompy co z tym zrobić?
odpowietrznik Opublikowano 30 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 30 Stycznia 2018 A rzeczywiście jest taka zakładka)ale nigdy z niej nie korzystałem bo nie widzę takiej potrzeby. Co do ciśnienia to sam nie wiem jak z tego wybrnąć,póki co bagatelizuje ten komunikat) Nie za wysoka temp.na grzejniki 70st?niby pellet ale 60 no może 65 enough?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.