Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Modyfikacje Palnika Mała Ekoenergia 10Kw Defro Pz

marvin83

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak czytam i zastanawiam się czy rozumiesz zasadę działanie halotronu w trybie PID?

Turbinka mierzy przepływ powietrza przez palenisko i chocbys tymi nastawami nadmuchu mieszały to sterownik będzie tak podawał opał zeby nadążyć za tym przepływem który wynika z pomiaru.

Tak jak pisałem wyżej parametr „wentylator roboczy” nie odgrywa żadnej roli przy włączonym halotronie wiec możesz go zostawić w spokoju. Przy halotronie brane są pod uwagę obroty wentylatora.

Teraz. W zależności jaki opał i jaka jego frakcja to przeplyw będzie tez rożny. Sterownik tego nie wie i cała idea sterowania za pomocą halotronu bierze w łeb. Choć muszę powiedzieć ze idea zamiar producenta był jak najbardziej słuszny .

Moim zdaniem użytkownik kotła powinien mieć możliwość ustalania parametru „ impuls obrotu went” tak żeby dla danego opału ustawić optymalny przepływ powietrza i wtedy sterownik zrobi cała robotę za nas. Da tyle paliwa ile będzie potrzeba.

Gdzieś w którymś z wątków pisałem jak wpłynąć na turbinkę żeby mniej więcej ustawić pomiar przepływy odsuwając ja od wentylatora ale to wymaga długich obserwacji paleniska przy zamkniętych drzwiczkach.

Nie jestvto proste.

Opublikowano

wiadomo ze tylko obroty turbinki sa brane pod uwage, a wentylator roboczy moze byc brany pod uwage jako wartosc poczatkowa, czyli gdy wentylator ma osiagnac max to poczatkowe parametry moga byc sztywne, pozniej sam sie koryguje i dostraja, zmieniajac nadmuch za kazdym razem dmuchawa najpierw rozpedza sie za bardzo, pozniej zwalnia za bardzo i dopiero podjezdza do zadanych obr, taki malo precyzyjny algorytm regulacji obrotow, panowie z techa mogli by to poprawic.. w duzo bardziej skomplikowanych sterownikach ustawia sie poczatkowe punkty pracy i tu wlasnie wentylator roboczy moze tym byc, dla 4 jest 40obr, dla 9 100obr, u kogos to moze byc inaczej i to moze byc wskazowka do dalszej walki dlatego podaje nastawy wentylatora roboczego, sam kiedys sie pytalem ile macie dla 80 i 230obr wysterowania ale nikt nie powiedzial bo malo kto patrzy na ekran producenta a to on jest najwazniejszy, ja najpierw 230obr mialem przy 27%, po uszczelnieniu pieca spadlo do 23% i spieki znikly

tak mysle ze faktycznie mnoznik obrotow halotronu moze byc inny w nowym sofcie, trzeba by wgrac stary soft i porownac, u was tez na nowej dyszy ponad 300obr lekko lapie halotron? na statej do 285obr dobijal i pomimo zwieksznia nadmuchu powietrza nic wiecej nie szlo

Opublikowano

A Ty dalej się upierasz przy swoim.

Wytłumaczę ci inaczej.

Wartości początkowe i końcowe w przypadku halotronu ustawiasz jako min obroty went. Przy 1 % mocy I max. Obroty went. Przy 100% mocy

Sterowanie dmuchawa przy użyciu halotronu jest najbardziej precyzyjne bo dmuchawa może modulować nadmuch nawet o 1 obrót.

W przypadku kiedy nie korzystamy z halotronu sterownik korzysta z parametru min. Went. roboczy dla 1% mocy i max. went. roboczy dla 100% mocy. I tutaj nadmuch jest mniej precyzyjny a to dlatego ze każdy bieg ma przyporządkowana ilość obrotów. Np.

Jeżeli dmuchawa może kręcić się z prędkością 2600 obrotów to każdy bieg to 26 obrotów.

Informacje które opisuje możesz potwierdzić w Techu.

Teraz żeby spalać najlepiej jak trzeba z użyciem halotronu trzeba mieć przepływ powietrza taki jaki założył producent na stanowisku badawczym. Jak jest w rzeczywistości? Ano tak ze rzadko kiedy się tak zdarza. A to dlatego ze opał jest rożny ( granulacja ) a dodatkowo często po jakimś czasie dysze się zapychają co tez zaburza przepływ. Jak by było tego mało to często trafia nam się węgiel który szlakuje i takie spieki tez ograniczają przepływ.

Tak wiec podsumowując idea jest zacna a rzeczywistość jest jaka jest.

Opublikowano

wszystko sie zgadza, mogl bys czytajac moj dlugi tekst odniesc sie do niego bo wiele jeszcze nie wiem a nie mam mozliwosci praktycznie sprawdzic wszystko, czy ustawie obroty halotronu 40/50 czy 80/230 jest podobnie, u mnie po otwarciu zbiornika na ekogroszek bardzo sie dymi na poczatku bo wentylator jeszcze chwile sie kreci

Opublikowano

Nie rozumiem. Jak ustawiasz obroty halotronu?

To ze się dymi to normalne.

Opublikowano

w ustawieniach serwisowych, fabryczne nastawy nim 80, a max 230, na nastawach min/max 40/40 piec mial problem z osiagnieciem zadanej temp.:-) na 40/50 juz jest ok, trzeb duzo sprawdzic by miec z czego wyciagac wnioski, jako ciekawoste powiem ze jak oczyszcze palenisko to zapada sie i wystarczy na minute podawanie min zwiekszyc na np. 15s by w szybki sposob wyrownac ubytek opalu, a zeby nie dymilo sie z zasobnika wystarczy przed otwarciem zjechac temp. CO co najmniej 5C by piec w nadzor wszedl, odczekac az dmuchawa stanie i mozna dosypywać ekogroszel bez dymu, panowie z techa mogi by dolozyc taka ikonkę wylacz dmuchawe bo wchodzenie w reczny tryb na chwile jest bez sensu bo zawor 4D potem musi bez sensu sie otworzyc, podobie po wylaczeniu sterownika, co za problem by sterownik pamietal ustawienia zaworu a nie go sie uczyl od nowa, godzine sterownik potrafi zapamietac to i ustawienie silownika powinien

Opublikowano

Nastawy fabryczne są odpowiednie dla danej mocy kotła. Do tych nastawow przypisane tez jest podawanie paliwa.

Czyli paląc pełną mocą dmuchawa będzie kręciła się z prędkością 230 obrotów podając max dawkę paliwa w najkrótszym czasie Jak masz odpowiedni przepływ przez palnik to będzie spalać idealnie nic nie trzeba zmieniać.

W sterowniku masz opcje czujnika otwarcia klapy ktora wyłączy dmuchawe po otwarciu wieka. Ważne tylko żeby nie otwierać go na maksa przed jej wyhamowaniem. Dym się cofa bo ma lżej przejść przez rurę podajnika niż palnik.

Jak byś zasypał podajnik miałem węglowym to dymu nie zobaczysz.

Opublikowano

no wlasnie ja zmieniam na dmuch na np. 40/50 i wegiel przy 100% mocy podaje 5s przerwa 45s czyli max moc piec daje a nadmuch 50 i spala sie wszystko lepiej niz przy 230 takze te nastawy fabryczne sa o kant d... potluc, w zwyklym komfort eko 12kW pewnie sa idealne a w tym nie koniecznie, na tym najnowszym sofcie z dysza z dziurami manipulacja nadmuchem nie wiele zmienia, w kominie mam dwie dziury, mozna powiedziec ze dwie klapki wycierowe sa zawsze otwarte i mimo to nigdy z pieca sie nie dymi, jak klapke w czopuchu zamkne to tylko smierdzi gazami spalanymi i bucha cieplem na zewnatrz po otwarciu drzwiczek ale o dymieniu nie ma mowy, wydaje mi sie ze wtedy mniej pali piec i temp. spalin o 10C jest wyzsza, nikt mi nie moze odpisac jaki ciag jest najleprzy, o wiele sie spytalem w tym watku i przyro mi ze niewiele uzyskalem pomocy;-)

Opublikowano

40/40, 40/50 co to za nastawy? Prawie brak reakcji wentylatora na zadane obroty. Ciekawe jak palnik wygląda po kilku godzinach takiej pracy a o wymienniku już nie wspomnę.

Opublikowano

no wlasnie ja zmieniam na dmuch na np. 40/50 i wegiel przy 100% mocy podaje 5s przerwa 45s czyli max moc piec daje a nadmuch 50 i spala sie wszystko lepiej niz przy 230 takze te nastawy fabryczne sa o kant d... potluc, w zwyklym komfort eko 12kW pewnie sa idealne a w tym nie koniecznie, na tym najnowszym sofcie z dysza z dziurami manipulacja nadmuchem nie wiele zmienia, w kominie mam dwie dziury, mozna powiedziec ze dwie klapki wycierowe sa zawsze otwarte i mimo to nigdy z pieca sie nie dymi, jak klapke w czopuchu zamkne to tylko smierdzi gazami spalanymi i bucha cieplem na zewnatrz po otwarciu drzwiczek ale o dymieniu nie ma mowy, wydaje mi sie ze wtedy mniej pali piec i temp. spalin o 10C jest wyzsza, nikt mi nie moze odpisac jaki ciag jest najleprzy, o wiele sie spytalem w tym watku i przyro mi ze niewiele uzyskalem pomocy;-)

Widzisz kolego. Nastawy fabryczne pewnie były dobierane do korony z nacięciami. Jaką masz pewność że przez tą z nawiertami przechodzi taka sama ilość?

`ja już się gubię co Ty zmieniasz.. Te 40/50 to są obroty wentylatora czy biegi? Palisz z halotronem czy bez?

Co do ciągu to producenta podaje wymagany ciąg na swojej stronie i dla 12 KW powinien wynosić 22 Pa, fakt jest taki że jak miałem wizytę serwisanta to ten zmienił ciąg na 10 Pa i było dobrze ja jednak podniosłem do 15 i tak zostało.

Tak z ciekawości jak kolega wyżej napisał. Pokaż zdjęcia palnika z popiołem i zdjęcia wymiennika. Jak możesz to i wykres pracy kotła.

Opublikowano

caly czas mowie o obrotach turbinki, pale z halotronem, jeszcze nigdy nie wylaczylem go, nie wszystko na raz, za duzo jeszcze jest do sprawdzenia, 40/50 no wlasnie prawie brak reakcji wenrylatora a spala sie podobnie jak na 80/230, palnik i wymiennik wyglada podobie, ciut bardziej czarny moze, jedynie deflektor na 80/230 jest bialy a tu w jednym miejscu jest czarny, ale juz na 40/80 byl by bialy lub bezowy, moze jak bym tydzień jechał na danych nastawach to na wymienniku zauważył bym wieksze roznice, na 80/230 bardziej robia sie mikro spieki ktore spadajac do popielnika rozpadaja sie, na malym nadmuchu bardziej sie dopalaja, na 230 plomien jest jak z palnika

zgadza sie pod korone z nacieciami mozna bylo wiecej dmuchnac powietrza bo w sumie wiecej bylo dziur w koronie, u mnie po zmianie korony zaczely sie robic spieki, za bardzo wialo ze slimaka, trzeba bylo ujac powietrza, wiecej jak 40/160 nie mozna bylo dawac, po zmianie softu juz tak nie trzeba ujmowac powietrza, na nominalnych 80/230 jest w miare

powinno byc 22 Pa? czy minimum 22 Pa bo to roznica, skoro wymagaja 22 to czemu ustawiles 15? korzystasz z regulatora ciagu i halotronu, nie wystarczy sam regulator ciagu?

eko bartex gold, zdjecia po 19h pracy na nastawach praca 2/5s, przerwa 45/60s, wentylator roboczy 0/0, obr halotron 40/50, piec na szybko skrobakiem byl przeczyszczony moze 5 dni temu, o 11:23 byla kompiel i mocno szarpnelo, a ciut wcześniej widac ze piec jechal mniej i potem podjechal i byla kompiel, tam bylo 40/40 przez kilka godzin i piec nie podjezdzal z temp. wiec nastąpiła zmiana na 40/50, podjechal i byla kompiel, potem takie skoki bo dzisiaj bylo cieplo i 4C ujolem na zaworze 4D, prawa polowa wykresu praca pieca na nominalnych 80/230, zdjecie chyba juz wklejalem po 8 czy 9h pracy, na starej koronie juz udalo mi sie dojsc ze wykres byl rowny skoki tylko 1C, na tej z tym jeszcze sie nie bawilem

zapomnialem dodac zdjec

post-77285-0-09739900-1520556097_thumb.jpg

post-77285-0-59857300-1520556324_thumb.jpg

post-77285-0-96437600-1520556411_thumb.jpg

post-77285-0-22597200-1520556510_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.