Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Modernizacja C.o.-Sprawdzenie Schematu

nevo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok, to postaram się coś pozmieniać. Czyli jak ty to pisałeś? Rura bezpieczeństwa z krućca głównego pionowo a od tego trójnik na instalację czy na odwrót? (tzn. Rura z krućca głównego pionowo na instalację a od tego trójnik na RB i do NW?

P. S. Mam tak podłączyć aby ewentualna para szła do NW a nie na instalacje? Przecież niezależnie jak to podłączę to część pary zawsze może iść na instalację a nie do NW.

No i czy ta ewentualna para co pójdzie na instalację nie skropli się pod wpływem- no jednak chłodniejszej wody- wyżej na instalacji, zanim wyprze ona wodę do NW a dalej do kanalizacji?

Poprawiłem schemat (sugerowałem się postem #47), oto coś takiego ci chodziło?

post-37113-0-08230500-1517768697_thumb.png

Opublikowano

Przeciez to nic nie zmienia .Sugerowałem aby z kotła wykożystać tylko jedno wyjscie, A ty masz dwa,

Odcinek od kotła do pompki CO odlacz i podepnij do rury odchodzącej w lewo od RB.Wtedy wyjscie na całą instalacje będzie jedno.i z prawej strony .Wtedy powrót podepniesz po lewej stronie,Chyba że nie będzie takiej możliwośći to zostawisz tak jak jest na schemacie(po prawej stronie) Dlaczego tak się powinno podpinac (na krzyż) , tu chodzi o równomierny przepływ wody przez kocioł ,jak podepniesz tylko po jednej stronie to po drugiej stronie kotla  moze (nie musi) występować zjawisko podgotowywania wody. 

A  jeszcze takie pytanie - w jakiej odleglosci poziomej będzie naczynie wzb. od kotła

Opublikowano

'Przy takiej odległości zbiornika  wyrównawczego (1,5m) Odległość RB od kotła do pierwszego (łuku,kolanka) nie mniejsza niż 15cm.

Powroty nie wpinaj na tej samej wysokości , oryginalnie masz chyba nie na takim samym poziomie, Na schemacie powroty masz nie podłączone do rury powrotnej

masz tam takie obejscie.

Opublikowano

'Przy takiej odległości zbiornika  wyrównawczego (1,5m) Odległość RB od kotła do pierwszego (łuku,kolanka) nie mniejsza niż 15cm.

.

Zaznaczyłem na schemacie tą odległość- czy dobrze to zrozumiałem?

post-37113-0-22409400-1517777895_thumb.png

Opublikowano

To nie zadna teoria -to prawa fizyki .Dodam ze z 1 litra wody powstaje parę tysięcy litrów pary.

Z 1 litra wody jest 1700 litrów pary z tego co pamiętam. Kolega zauważył, że może to wypierdzieć z kotła przez pompkę i zajechać ją na suchobiegu :)

Opublikowano

Zaznaczyłem na schemacie tą odległość- czy dobrze to zrozumiałem?

Nie do trójnika -do pierwszego kolanka na RB

Tu masz normę ,tam wszystko jest narysowane i opisane.

document (35).pdf

schemat masz poprawny tylko powroty nie powinny na siebie wpadać bezpośrednio , ale tak też ujdzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.