nevo Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor #51 Opublikowano 4 Lutego 2018 Ok, to postaram się coś pozmieniać. Czyli jak ty to pisałeś? Rura bezpieczeństwa z krućca głównego pionowo a od tego trójnik na instalację czy na odwrót? (tzn. Rura z krućca głównego pionowo na instalację a od tego trójnik na RB i do NW? P. S. Mam tak podłączyć aby ewentualna para szła do NW a nie na instalacje? Przecież niezależnie jak to podłączę to część pary zawsze może iść na instalację a nie do NW. No i czy ta ewentualna para co pójdzie na instalację nie skropli się pod wpływem- no jednak chłodniejszej wody- wyżej na instalacji, zanim wyprze ona wodę do NW a dalej do kanalizacji? Poprawiłem schemat (sugerowałem się postem #47), oto coś takiego ci chodziło?
henryk1953 Opublikowano 4 Lutego 2018 #52 Opublikowano 4 Lutego 2018 Przeciez to nic nie zmienia .Sugerowałem aby z kotła wykożystać tylko jedno wyjscie, A ty masz dwa, Odcinek od kotła do pompki CO odlacz i podepnij do rury odchodzącej w lewo od RB.Wtedy wyjscie na całą instalacje będzie jedno.i z prawej strony .Wtedy powrót podepniesz po lewej stronie,Chyba że nie będzie takiej możliwośći to zostawisz tak jak jest na schemacie(po prawej stronie) Dlaczego tak się powinno podpinac (na krzyż) , tu chodzi o równomierny przepływ wody przez kocioł ,jak podepniesz tylko po jednej stronie to po drugiej stronie kotla moze (nie musi) występować zjawisko podgotowywania wody. A jeszcze takie pytanie - w jakiej odleglosci poziomej będzie naczynie wzb. od kotła
nevo Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor #53 Opublikowano 4 Lutego 2018 Poziomo od NW do kotła ok 1,5m. Narysowałem od nowa. Załączam też rysunek z wersją kotła. Teraz chyba już jest ok?
henryk1953 Opublikowano 4 Lutego 2018 #54 Opublikowano 4 Lutego 2018 'Przy takiej odległości zbiornika wyrównawczego (1,5m) Odległość RB od kotła do pierwszego (łuku,kolanka) nie mniejsza niż 15cm. Powroty nie wpinaj na tej samej wysokości , oryginalnie masz chyba nie na takim samym poziomie, Na schemacie powroty masz nie podłączone do rury powrotnej masz tam takie obejscie.
nevo Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor #55 Opublikowano 4 Lutego 2018 'Przy takiej odległości zbiornika wyrównawczego (1,5m) Odległość RB od kotła do pierwszego (łuku,kolanka) nie mniejsza niż 15cm.. Zaznaczyłem na schemacie tą odległość- czy dobrze to zrozumiałem?
shogunzlasa Opublikowano 4 Lutego 2018 #56 Opublikowano 4 Lutego 2018 To nie zadna teoria -to prawa fizyki .Dodam ze z 1 litra wody powstaje parę tysięcy litrów pary. Z 1 litra wody jest 1700 litrów pary z tego co pamiętam. Kolega zauważył, że może to wypierdzieć z kotła przez pompkę i zajechać ją na suchobiegu :)
henryk1953 Opublikowano 4 Lutego 2018 #57 Opublikowano 4 Lutego 2018 Zaznaczyłem na schemacie tą odległość- czy dobrze to zrozumiałem?Nie do trójnika -do pierwszego kolanka na RB Tu masz normę ,tam wszystko jest narysowane i opisane. document (35).pdf schemat masz poprawny tylko powroty nie powinny na siebie wpadać bezpośrednio , ale tak też ujdzie.
nevo Opublikowano 5 Lutego 2018 Autor #58 Opublikowano 5 Lutego 2018 Czy ta norma jest obowiązująca bo pamiętam, że był czas kiedy zmieniały się normy na Europejskie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.