Michals Opublikowano 26 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Pytanie jak w temacie, ale nieco rozwinę wątek: jestem na etapie budowy domu, wkrótce będę montował ogrzewanie i w okresie, gdy planowałem budowę to podjąłem decyzję, że ogrzewanie będzie za pomocą kotła z podajnikiem na paliwo stałe oraz rusztem awaryjnym, w którym planowałem dogrzewać suchym drewnem. Kilka tygodni temu w jednej z gazet natrafiłem na zapis, iż na terenie Wielkopolski od początku stycznia 2018r. wchodzi w życie ustawa antysmogowa/ lub coś w ten deseń, która nakłada obowiązek w nowobudowanych budynkach montaż kotłów 5tej klasy. Doszukałem się informacji, że kotły tej klasy pozbawione są owego rusztu awaryjnego, co bardzo zmienia mi koncepcję ogrzewania. Pytanie moje jest takie, czy ktoś z tu obecnych mógłby potwierdzić te wiadomości, bo przeszukałem nieco internet, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi! Michals
Pieklorz Opublikowano 26 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Jeżeli chodzi o produkcję, to od 1października 2017r powinny byc produkowane kotły w klasie V-ej bez rusztu awaryjnego Tak mówi ustawa, link do dziennika ustaw z ta informacja niżej http://sekom-pleszew.com.pl/wp-content/uploads/2016/02/Dziennik-ustaw-kot%C5%82y.pdf dodatkowo pewne sprawy mogą doprecyzować dane województwa wg siebie, np. małopolska chce ecodesignu, co ewentualnie ma byc obowiązujące po 2020r., śląsk podchodzi normalnie do sprawy i V-ta klasa zgodnie z obowiązującym prawem itd. Resztę podam na priva Jak jest to budowa i jest zapis o V-ej klasie, to nie ryzykowałbym kotła w IV lub III-ej klasie, bo możesz miec problem z odbiorem budowy
Sadownik12 Opublikowano 26 Stycznia 2018 #3 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Czytajcie. Jest zapis o 5klasie emisji. Nic nie piszą o efektywności. To,że nie ma rusztu aweryjnego nie oznacza,że do kotła nie da się wepchać śmiecia.
orzech1976 Opublikowano 26 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 26 Stycznia 2018 A czym chcesz palić węgiel czy pellet
Michals Opublikowano 26 Stycznia 2018 Autor #5 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Ekogroszek - w sezonie grzewczym, a poza sezonem to drewnem żeby "przepalić".
SUSPENSER Opublikowano 26 Stycznia 2018 #6 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Przepalanie pewnie szybko się znudzi gdy zauważysz, że w podtrzymaniu kocioł spala około 1kg na dobę i masz spokój z rozpalaniem a ciepłą wodę ile i kiedy chcesz, a jak trzeba to i ogrzewanie się włączy. Polecam Skam-PV bo w nim na upartego możesz przepalać drewnem na stalowych rusztodeflektorach, a ma 5 klasę i palnik rurowy spalający bardzo dobrze i wydajnie ekogroszek, groszkomiał, pellety do wyboru.
Sadownik12 Opublikowano 26 Stycznia 2018 #7 Opublikowano 26 Stycznia 2018 A ja bym napchał drewna do palnika. Kopcenie w takim kotle drewnem jest ekonomicznie bez sensu. To 5klasa to tylko w laboratorium.
856218 Opublikowano 26 Stycznia 2018 #8 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Jak bardzo trzeba nie lubić swojego kotła z podajnikiem żeby karmić go drewnem które zasyfi wymiennik ? :-):-)
audilhr Opublikowano 26 Stycznia 2018 #9 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Paliłem jednego lata derewnem z budowy altanki na ciepłą wodę wiecej tego nie będę czynił walczyłem się
shogunzlasa Opublikowano 26 Stycznia 2018 #10 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Jak zobaczysz zasmolony kocioł w środku to się szybko wyleczysz z przepalania :DJak chcesz palić drzewem w lecie ostro - osobny komin i piec typu wicek czy inne badziewie - ale jak masz podajnik to po co...
SONY23 Opublikowano 26 Stycznia 2018 #11 Opublikowano 26 Stycznia 2018 W lesie bez pisuaru też pewnie już płynu z układu spuścić nie potraficie...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.