pawlop Opublikowano 25 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Muszę wyfrezować komin i włożyć wkład więc stwierdziłem, że zainteresuję się ewentualną dopłatą do kotła i się dowiedziałem B) i teraz mam zgryz. Mam bardzoooo stary piec kopciuch który i tak zgodnie z uchwałą woj. Śląskiego będę musiał wymienić najdalej w 2021r ale i tak nie wiem czy dożyje (oczywiście piec). Dom jest częściowo przedwojenny i ma ściany 45 i 40cm (średnia 42,5cm) instalacja grawitacyjna na grubych rurkach i grzejnikach żeliwnych a w dwóch pomieszczeniach zamontowane stalowe płytowe i jedna drabinka. Dom z pełnej cegły. Mam docieplone dwie ściany styropianem 10cm a strop nad piwnicą pomiędzy drewnianymi legarami na 7-10cm żużlu. Na poddaszu jest położone 5cm starej wełny szklanej w płytach. Obrys domu to 10X11m ale w to wchodzi jeszcze nieogrzewana klatka schodowa która zimą służy jako spiżarnia, bo żonie nie chce się iść do piwnicy <_< . Powierzchnia ogrzewana to 75m na parterze i jakieś 20 na piętrze. Pozostałe pokoje nie są użytkowane i nie wiem kiedy będą. Oczywiście w tych niezamieszkałych też grzeję ale zawsze na niższych temperaturach tak żeby nie wychładzać zbytnio zamieszkałej części. Obecnie kupuję węgiel bezpośrednio w kopalni bo mam blisko i mam zaufanego człowieka który wozi węgiel i nie ma żadnego składu. W moim kopciuchu na chwilę obecną spalam około 4,5-5 ton węgla. Zrobiłem sobie symulację w Ciepło właściwe a właściwie kilka symulacji w kilku wariantach: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3dqa ten jest dla obecnej sytuacji http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3dtr ten dla sytuacji gdybym docieplił strop w piwnicy i strop poddasza. Mój UM daje dopłaty do kotłów na ekogroszek w wysokości 3000zł i na pellet w wysokości 5000zł. Nie wiem w co warto byłoby zainwestować biorąc pod uwagę to, że mam możliwość pobrania z kopalni Wieczorek lub Mysłowice-Wesoła ekogroszku na talony. Trochę boję się ekogroszku z uwagi na sporo informacji na temat problemów ze spalaniem. Dodam, że na chwilę obecną nie będę ogrzewał wody piecem ale może kiedyś kto wie.
ded Opublikowano 25 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Ogólnie to pellet jest czysty i ma znacznie mniej popiołu ale wychodzi trochę drożej. Jak Ci czarny pył nie przeszkadza a ekogroszek masz taniej to bym właśnie jego wybrał. Z jakością pelletu też jest różnie, zawsze kilka worków na sprobowanie.
pawlop Opublikowano 25 Stycznia 2018 Autor #3 Opublikowano 25 Stycznia 2018 A możesz napisać ile ty spalasz pelletu bo dom niewielki instalacja podobna tylko ocieplenie lepsze
ded Opublikowano 25 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Pierwszy sezon grzeje, instalacje mam bez zaworu 3d, ale widzę że będzie trochę drożej niż węglem w smieciuchu. Spalalem 2.5t drogiego węgla kostki. Teraz pewnie wyjdzie 3-3,5t pelletu noname, który się ładnie spala. Komfort termiczny bez porównania lepszy i nie żałuję, ale ja nie miałem wyjścia, bo kotłów na ekogroszek nie dotowali.
pawlop Opublikowano 9 Lutego 2018 Autor #5 Opublikowano 9 Lutego 2018 A możesz napisać jak ci się sprawuje ten kocioł, bo są różne opinie a nie jest jakiś bardzo drogi.
ded Opublikowano 10 Lutego 2018 #6 Opublikowano 10 Lutego 2018 Trochę miłości wymaga ale już go opanowalem. Często się sam wygasza ale podobno pomaga aktualizacja softu w srerowniku, bo ja mam model 2016 jeszcze. Nowe już były trochę poprawione.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.