Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Załączanie Się Pompy W Rozdzielaczu Podłogowym

swiety7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem do rozwiązania i nie wiem jak go rozwiązać. 

Mam piec gazowy który do tej pory podgrzewał wodę i grzał grzejniki.

Postanowiłem zrobić remont i w kilku pomieszczeniach zamontować ogrzewanie podłogowe (na 2 piętrze. Na parterze i pierwszym piętrze są grzejniki)

Instalator zamontował rozdzielacz z pompką i wszystkim innym. 

I teraz moje pytanie brzmi. Czy pompka która znajduje się w rozdzielaczu sama się będzie załączać?. Na razie nie moge włączyć podłogówki bo mam świeżą wylewkę. 

Bo instalator gdy robił próbę to włączył go kontaktu pompkę i tyle. 

Ale przecież ona musi się jakoś załączać. 

Czy trzeba ją podpiąć do jakiegoś sterownika? Może od tego sterownika który wisi na ścianie i steruje piecem gazowym?

Czy nie trzeba?

poniżej załącze zdjęcia rozdzielacza. z niego fachowcy powinni wywnioskować co i jak. 

Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowania

Paweł

post-77520-0-79978400-1516808018_thumb.jpg

post-77520-0-83651700-1516808034_thumb.jpg

Opublikowano

Jaki to kocioł gazowy?

Ten rozdzielacz jest raczej nie tak złożony jak powinien, z resztą on nie wpółpracuje z kotłem gazowym, więc możesz go podłączyć wprost do gniazdka.

Opublikowano

Kocioł gazowy to BAXI, taki jak na zdjęciach.

Rozdzielacz jest złożony fabrycznie, takiego go kupiłem, co może być źle złożone?

A czy jak go podłącze do gniazdka to pompka będzie cały czas pracować czy będzie się wyłączać jak np spadnie temperatura?

Powiedz mi jeszcze do czego służy ten krótki przewód biegnący od zasilania ? czy to jest jakiś czujnik?

post-77520-0-77483900-1516811378_thumb.jpg

post-77520-0-78824500-1516811396_thumb.jpg

post-77520-0-81063200-1516811413_thumb.jpg

post-77520-0-58141800-1516811432_thumb.jpg

Opublikowano

Nie wim, co @sambor miał na mysli, pisząc o tym rozdzielaczu. Ale jeśli zasilanie z kotła jest podłączone do dolnej belki, a powrót do górnej to jest OK. Nie widze jednak czujnika kapilary od głowicy. Powinien być na górnej belce. Chociaż w tym rozdzielaczu czujnik może być zanurzeniowy w korpusie wkładki głowicy.

Jesli pytasz o ten krótki przewód od wtyczki pompy biegnacy do trójnika, to jest termostat wyłaczający pompę w razie gdyby na zasilaniu pojawiła sie temperatura powyżej 50 C. Bardziej zaawansowana wersja zwykłego przylgowego :)

Opublikowano

dziękuje chłopaki za odpowiedzi. 

Nadal jednak nie wiem jak będzie pracować ta pompa. Czy po włączeniu do kontaktu sama się będzie załączać i wyłączać? czy trzeba zamontować dodatkowo jakiś sterownik?

Opublikowano

Pompa od podłogówki ma pracować cały czas. Włącz ją teraz i wyłącz jak się sezon grzewczy skończy. Pamiętaj że jak masz świeżą wylewkę to zaczynaj z minimalną temperatura podłogi.

Opublikowano

To jest mieszacz pompowy i temperaturę zasilania podłogi ustawiasz głowicą termostatyczną. Skoro chcesz pełny wypas, to siłowniki na belkę powrotu i termostaty pokojowe. Obejście pompy w razie czego jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.