Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Komfort Eko Duo 20Kw

tommix

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zakupiłem piec defro komfort eko duo 20 kw , teoretycznie teoretycznie wszystko jest ok. Praca na pid sterownik k1pv4

tak wyglądają temperatury
temp kotła 65
temp zaworu 50
temp. powrotu 55
temp cwu 45

tak wyglądają parametry w menu serwisowym
min. praca podajnika = 1
max. praca podajnika = 3
min. przerwa podajnika = 40s.
max. praca podajnika = 70s.
min. wentylator roboczy = 13
max. wentylator roboczy = 25
min. obroty = 80
max. obroty = 310

Problem polega na tym że zjada mi gigantyczne ilości groszku, powierzchnia grzewcza 200m dom ocieplony. Na dobę pochłania około 45kg groszku. Po rozmowie z serwisem defro uzyskałem informację że powinien spalać około 3/4 worka 25kg na dobę. powiedzieli że muszę zmniejszyć powietrze w normalnym menu i to pomoże niestety nic nie pomaga. Oczywiście o menu serwisowym nawet nie wspominają

Może ma ktoś z was taki piec i podzieli się Ustawieniami
Lub ktoś napisze jak ten piec prawidłowo ustawić?

Opublikowano

temperatura w domu około 21 stopni

tak opał suchy

kaloryczność 28MJ

Kocioł jest czysty

Dom styropian 10cm grubość siany 40cm z pianką w środku

Naprawdę nie wiem o co chodzi sąsiad ma taki sam groszek dom 300metrów kocioł 30Kw i jemu spala nie cały worek na dobę

Opublikowano

Dom nowy czy stary ? Grzejesz pierwszy sezon?

Opublikowano

Ja mam Defro Sigma E 16 kW i ogrzewam nim 220m i spala mi około 35-37 kg na dobe. Też się dziwie dlaczego tak dużo ale ja nie mam ocieplenia i grzeje dopiero od miesiąca bo to nowy dom. Użytkownicy forum przekonują mnie że powodem tak duzego spalania jest brak ocieplenia i wigoć w nowym domu. Ja mam takie same ustawienia PID jak twoje, powiem CI że próbowałem  na recznych ustawieniach ale spalanie było takie same. Ustawienia wydają mi sie już minimalne bo czasy podawania są naprawdę krótkie. Może ktos bardziej doświadczony nam pomoże ?

Opublikowano

Dom nowy czy stary ? Grzejesz pierwszy sezon?

Dom około 10 lat, tym piecem grzeje pierwszy sezon, ale tak jak wspomniałem  palę już od 10 lat wcześniej miałem piec na zwykły węgiel.

Opublikowano

Ja mam Defro Sigma E 16 kW i ogrzewam nim 220m i spala mi około 35-37 kg na dobe. Też się dziwie dlaczego tak dużo ale ja nie mam ocieplenia i grzeje dopiero od miesiąca bo to nowy dom. Użytkownicy forum przekonują mnie że powodem tak duzego spalania jest brak ocieplenia i wigoć w nowym domu. Ja mam takie same ustawienia PID jak twoje, powiem CI że próbowałem  na recznych ustawieniach ale spalanie było takie same. Ustawienia wydają mi sie już minimalne bo czasy podawania są naprawdę krótkie. Może ktos bardziej doświadczony nam pomoże ?

No, ok Ty masz nowy dom, a ja już palę 10 lat. Co prawda w tym roku pierwszy raz w defro.  Mój poziom irytacji jest naprawdę duży, tym bardziej że tak jak pisałem sąsiad ma jakiś piec firmy krzak i jemu pali się super, ma większą chatę - podłączenia mamy podobne bo robił to ten sam hydraulik.

Troszkę pokusiłem się o zmianę tego pieca sugerując się tym jak to u niego wygląda. Spala około 3/4 worka czyli około 20kg a ja pale około 40kg na dobę - masakra jakaś

Może ktoś znajdzie się z jakąś złotą radą

Opublikowano

Jak wygląda wykres?

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Występują spieki lub niedopalony węgiel? Popiołu jest dużo?

Jeśli to nie Twój film, to można zobaczyć:

Jeśli u tego gościa po tygodniu było tylko tyle popiołu to naprawdę fajnie mu się Pali u mnie na lekko wychodzą 2 szuflady czyli popiołu dużo.

A Tobie ile spala piec groszku i czy dużo popiołu masz w tygodniu?

Opublikowano

Jeśli u tego gościa po tygodniu było tylko tyle popiołu to naprawdę fajnie mu się Pali u mnie na lekko wychodzą 2 szuflady czyli popiołu dużo.

A Tobie ile spala piec groszku i czy dużo popiołu masz w tygodniu?

Ja jestem niedoszłym właścicielem Defro Komfort Eko Duo 20 KW - nie wziąłem go ze względu na syfiący ruszt wodny.

A spalam w ostanie mrozy 30 kg ruskiego ekogroszku w kotle 25 KW górno-dolnym przerobionym na dolnym. Dom 220 m2 symbolicznie ocieplony. Tylko, że ten rusek jest suchy jak przysłowiowy pieprz.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

Na podobnym kotle w trybie bez PID, w ocieplonym domu 170 m2 mam dzienne zużycie ok. 18 kg groszku Gold CN2701 MJ.

Nastawy:

• temp. kotła - 50*C
  • temp. bojlera - 45*C (2 osoby)
  • temp. podłogówki - 34*C
  • czas podawania - 4 s. (5*C, jeśli na zewn. poniżej 0*C)
  • przerwa podawania - 123 s.
  • nadmuch - 25%
  • przerwa podtrzymania - 40 min.
  • praca podajnika w podtrzymaniu - 12 s.
  • praca went. w podtrzymaniu - 28 s.
  • przerwa wentylatora w podtrzymaniu - 8 min.
  • histereza c.o. - 2*C

post-77792-0-84567700-1518020073_thumb.jpg

Opublikowano

Kolego RobertEPA odstawia się wogóle przy tych ustawieniach, czy pracuje cały czas ? Przesłonę na wentylatorze jak masz ustawioną ?

Opublikowano

@szymm2

Dzięki! Słuszna uwaga. Wychodzi mój brak wiedzy w temacie.

@mafik

Nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie o odstawianie. Kocioł jest trybie pracy i podtrzymania średnio w cyklu 20+20/30 min. Przesłona otwarta.

W świetle uwag kol. szymm2 wszystkie parametry będę musiał zrewidować.

Opublikowano

No właśnie o to mi chodziło, czy przechodzi w podtrzymanie, jednak mamy sporą różnicę w odbiorze, bo u mnie 15 min.pracy/15min.podtrzymania przy dawce 4s co 42s oczywiście przy bieżących temp. tzn. u mnie okolice 0st. w dzień

Opublikowano

60st. na piecu, 50st. na CWU, na układ idzie jakieś 47-48st., histeza 2st, spalanie w tej chwili 30kg/dobę Wesołej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.