Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybierac Odpowiedni Kocioł (Eko-Groszek)

RedRat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przede wszystkim, przepraszam za złą gramatykę, właściwie nie jestem polakiem, ale się uczę :)

Potrzebuję waszej pomocy przy wyborze kotła, który powinienem kupić

Niektóre parametry:

- Dom, bez izolacij (sciana z pustaka) - Izolacja pozniej

- Teraz okolo 80m2 powierzchni uzytkowej - planowane rozszerzenie przestrzeni życiowej o poddasze (okolo 40-50 m2)

- Chciałbym przerobić cały system, grzejniki i rury (również dla wody, zbiornik woda ciepla +/- 150L)

- Kotlownia ( jak na zdjęciach )

- Chciałbym kupić kocioł klasy 5 i dotąd znalazłem dwie możliwe opcje:

- Defro Sigma 16KW - https://www.defro.pl/p,156,sigma.html - Do 12000 PLN

- Thermo-Tech KRS TECH DUO 18KW - http://www.kotlyco.pl/produkt/_prod:d34Do 7000 PLN

Czy moglibyscie mi powiedzieć o plusach i minusach tych kotłów? A może alternatywy?

Ważny jest również rozmiar kotłowni

Dziekuje!

post-77496-0-30148500-1516718180_thumb.png

post-77496-0-82258400-1516718392_thumb.png

Opublikowano

Może najpierw napisz, co to za pomieszczenie obok i czy muszą być dwa wejścia do kotłowni? I kiedy masz zamiar ocieplać i adaptować poddasze? 

Opublikowano

Jak szukasz małego kotła 5tej klasy to możliwości są 2:

Skam PV 20kW

Sztoker 18+

​Weź któryś z tych i będziesz zadowolony.

Dziękuję za sugestie.

Może najpierw napisz, co to za pomieszczenie obok i czy muszą być dwa wejścia do kotłowni? I kiedy masz zamiar ocieplać i adaptować poddasze? 

Następny pokój to przedpokój. Nie chcę zmieniać układu budynku.

Planowane rozszerzenie przestrzeni życiowej o poddasze - za 2-3 lata

post-77496-0-13576900-1516725185_thumb.png

Opublikowano

Polecam Skam-PV 20 bo ma nowoczesny palnik na miarę 5 klasy i można w nim spalać czysto ekogroszek kamienny, brunatny, pellety, groszkomiał.

Przy tej kotłowni zasobnik z prawej, wylot spalin w tył bliżej prawej krawędzi tylnej ściany kotła i będzie stał podobnie jak obecny na rysunku tylko dosunie się go do lewej ściany.

Można też go ustawić inaczej - to zależy ile cm od których ścian jest wlot do komina i na jakiej wysokości.

Opublikowano

Skoro obydwa wyjscia muszą zostac,to w tej kotłowni widzę małego Sztokera. On ma zasobnik z tyłu. Wszelkie kotły na szerkosc kotłowni,nawet z zasobnikiem z prawej strony bedą staly w swietle drzwi,pol metra od wejscia. Nie bedzie to wygodne.

Pytanie do autora? A moze pellet?

Opublikowano

nie myślałem o tym. wiem, że jest czystszy. łatwiej jest zainstalować? jest droższe?

Opublikowano

W niedużym domu, dobrze zaizolowanym, moim zdaniem kocioł pelletowy lepiej się sprawdzi. Jest wątek na ten temat. Od niespełna 7 tys. zł netto masz już fajny kociołek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.