Ksieciunio Opublikowano 22 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Witam, na wiosnę planuję zrobić spory remont i ocieplić sufity. Mieszkanie jest na piętrze, pode mną mieszka sąsiad a na górze jest tylko nie uzywany strych. Jako że strych jest wspólny nie zamierzam go ruszać. Dla tego będę zrywał obecne podwieszenie sufitów (15cm) i w to miejsce dam wełnę mineralną + folie. Do sedna Obecnie mam wentylację grawitacyjną która nie działa w związku z w/w planami chcę zamontować wentylację mechaniczną. Co wybrać, jakiej firmy, na co zwrócić uwagę, w cenie do 3 - 4 tyś. zmieszczę się jak będe robił sam ? W mieszkaniu 2 osoby dorosłe + jedno dziecko (na razie). Mieszkanie 75m2, na strychu mam dodatkowy pokój 9 m2 w którym mogę zamontować centralkę. Moje mieszkanie w kolorze czerwonym. Żólte linie pokazują jak są poprowadzone obecnie przewody wentylacyjne do komina w luce między sufitem a sufitem podwieszanym. Jakaś centralka z allegro z 200m3/h za 2 tyś.zł może być ?
szakallo Opublikowano 23 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Wszystko zależy jak czujesz temat i jakie masz zdolności manualne. Wydaje się całkiem prawdopodobne że wyrobisz się w 4tyś.
Ksieciunio Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor #3 Opublikowano 23 Stycznia 2018 W cenie około 2 tyś.za rekuperator mogę liczyć na śladowe ilości odzysku ciepła ? Co do jego siły, lepiej kupić 200m3/h czy 300m3/h i dać wentylatory na minimum ? Ktoś próbował podłączyć taki rekuperator do " Inteligentnego domu " ? By włączał się przy zadanej wilgotności czy lepiej by sam pracował non stop np.na minimum ? http://allegro.pl/wlacznik-sonoff-th16-termostat-higrostat-wifi-i7034978078.html Co do skompletowania i podłączenia to myślę, że dam sobie radę.
szakallo Opublikowano 23 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 23 Stycznia 2018 W jakim celu miałby się włączać przy zadanej wilgotności? Rozumiem jeszcze zmianę obrotów w zależności od ilości osób w domu o danej porze dnia. Wilgotność przy wymienniku krzyżowym i tak będzie niska więc po co to jeszcze regulować? Odzysk ciepła zależy praktycznie tylko od rodzaju wymiennika i powierzchni w stosunku do przepływającego powietrza. Wiadomo że lepiej będzie przy wymienniku 300m3/h i małej prędkości niż 200m3/h i większa prędkość ale to dwie zmienne i wyniki nie muszą od siebie odbiegać.
Ksieciunio Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor #5 Opublikowano 23 Stycznia 2018 W jakim celu miałby się włączać przy zadanej wilgotności? Tak myślałem ze przy danej wilgotoności (by nie było za sucho) ma się włączać lub wyłączać a od danej godziny jak już wszyscy są w domu ma chodzić cały czas. Tak myślałem że będzie ok. Centralka / rekuperator jakiej firmy polecacie w kwocie koło 2 tyś.zł ? Lub na co zwrócić uwagę ?
szakallo Opublikowano 23 Stycznia 2018 #6 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Osobiście uważam że bardziej pasowałoby aby np w dzień gdy nikogo niema w domu centrala pracowała na najmniejszej mocy a gdy ludzie są w domu np na 50%, przed spaniem np o 21 włączała się na godzinę na 100% żeby dobrze się spało itp. Takie nastawy dodatkowo możliwość tygodniowej regulacji i dla mnie byłby to idealny sterownik. Co do central to niestety za 2tyś niema dużego wyboru.
Ksieciunio Opublikowano 24 Stycznia 2018 Autor #7 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Dzięki za informacje, teraz muszę doczytać, przejrzeć parę projektów i na wiosnę ruszam z remontem.
Andrzej_M_ Opublikowano 24 Stycznia 2018 #8 Opublikowano 24 Stycznia 2018 ,,,, teraz muszę doczytać, przejrzeć parę projektów ,,,, Dorzucę byś się zanadto nie nudził do do wiosny. źródło: http://www.domowyprototyp.pl/ Rekuperacja od podszewki w blogu kolegi Grzegorza, który jako programista udziela się także w niszowym projekcie HAPCAN Home Automation Project, to projekt Open Source automatyki domowej.
Ksieciunio Opublikowano 24 Stycznia 2018 Autor #9 Opublikowano 24 Stycznia 2018 O ten blog na pewno się przyda. Dzięki
dawidodrowski Opublikowano 21 Lutego 2018 #10 Opublikowano 21 Lutego 2018 W kwestii wyboru rekuperatora warto zanim wybierzemy dokładnie jakieś firmy, warto zlecić jakieś firmie badanie jaki tak na prawdę rekuperator się nam sprawdzi. To pozwoli nie tylko na uniknięcia wyrzucenia pieniędzy w tzw. "błoto", ale również na to, że będziemy mieli dobrany odpowiedni sprzęt do odpowiedniego pomieszczenia lub budynku.
Ksieciunio Opublikowano 21 Lutego 2018 Autor #11 Opublikowano 21 Lutego 2018 Zgadzam się z Tobą, tylko brał bym to pod uwagę przy skomplikowanej rekuperacji, duzej ilości pomieszczeń, piętra, nowym budynku. Ja będe montował rekuperator z tańszej półki cenowej. U mnie nie ma wentylacji a przy okazji remontu wolę zrobić wentylację mechaniczną niż grawitacyjną i montować nawietrzniki w oknach.
Ksieciunio Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Autor #12 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Co będzie lepsze do mojego mieszkania, warto iść w rekuperator używany ? 1) Starszy używany https://www.olx.pl/oferta/rekuperator-zehnder-whr-90r-CID628-IDtqqgT.html#078919495c 2) Nowy na gwarancji https://www.olx.pl/oferta/centrala-wentylacyjna-z-rekuperacja-i-jonizatorem-300m3-h-jakosc-smog-CID628-IDqG00l.html#d7cfb598c6
RedEd Opublikowano 11 Kwietnia 2018 #13 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Witam Ja swoją Lunę znalazłem na OLX nie było daleko to pojechałem. Na muratorze ktoś opisuje jak kupił używany i na co zwracać uwagę (od tej samej osoby tylko inny) poczytaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?342712-Wszystko-o-Itho-HRU-SV-H-009 sam nie wiem czy będę szukał jakiegoś bardziej wypasionego rekuperatora używanego czy nowego, zobaczę jak to będzie działać i ewentualnie co trzeba zmienić/poprawić. RedEd
Ksieciunio Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Autor #14 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Kiedy planujesz montaż wentylacji ? Może ja poczekam aż Ty to zrobisz :)
RedEd Opublikowano 11 Kwietnia 2018 #15 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Czekam jeszcze na wycenę z regionalnej hurtowni bo miałbym w razie czego drobiazgi pod ręką ale jak cena w internetowych będzie korzystniejsza to zamawiam gdzie taniej. Jak to wszystko co zaplanowane uzbieram to zacznę demolkę :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.