Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Vitodens050+Sterownik Salus

Dzikson

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak w temacie mam piec Vitodens050 plus sterownik przewodowy Salus.

Mieszkam  w szeregówce, segment zewnętrzny ok 100m powierzchni użytkowej.

Na dole ogrzewanie podłogowe, na górze w łazience podłogówka w pokojach grzejniki.

Mam problem tego typu że jest duża róznica temperatur miedzy dołem a górą.

Na dole ok 21, 21,5, podłoga dłużej oddaje ciepło na górtze gdzie grzejniki 2 stopnie mniej.

Szczególnie uciazliwe jest to w nocy gdzie jest masakrycznie zimno np. na górze w nocy ok 17,5 stopnia na dole ok 20,5.

Jak można rozwiazac ten problem? można korzystac np. z dwóch sterowników jednoczesnie  - na dole przewodowy na górze bezprzewodowy?

Jakies rady, sugestie? Jestem laikiem w tej materii ,mieszkam w tym domu od kilku dni ale w nocy jest dramat. Dom ocieplony styropianem 20 cm na poddaszu 25 cm wełny między jętkami na to 22mm OSB.

Opublikowano

Jak to masz połączone - ten kocioł obsługuje tylko 1 obieg grzewczy.

Za temp na piętrze powinny odpowiadać termostaty na grzejnikach.i odpowiednie nastawy kotła ew sterownika salus.

Opublikowano

Pewnie ma wpiety mieszacz I pompę mieszacza szeregowo (bez sprzęgła).

Kolego musisz podłączyć sterownik nie pod kocioł tylko pod rozdzielacz ogrzewania podłogowego (Bo wątpię że cały parter masz na RTL).

Opublikowano

Pierwsze dwa zdjęcia skrzynka pod piecem do podłogówki - 2 zawory po prawej stronie salon, 2 po lewej łazienki. Podłoga w korytarzu i łazienkach letnia. W salonie tu gdzie przykręcone chłodna.

post-77463-0-65798600-1516776840_thumb.jpg

post-77463-0-76943300-1516776929_thumb.jpg

Opublikowano

Powiem tak - żeby rozwiązać problem z zimnym piętrem musiałbyś w szafce w kotłowni zamienić zawór nad głowicą (ten zwykły z czerwonym motylkiem) na jakiś 2-drogowy zawór pod siłownik, na to sam siłownik, spiąć ze sterownikiem i podłączyć do prądu.

Natomiast nie rozwiąże to problemu z nierówno grzejącą podłogą w obrębie samego parteru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.