Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ocieplenie Stropu Czy Poddasza ?

wojtas85

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest sobie dom :

* piwnica wysoka ok. 2,7 m

* parter 2,88 m

* piętro 2,88 m

* poddasze nieużytkowe - właściwie tylko jako konstrukcja dachu

Dach z blachodachówki , położony na deskowanie i pape od wewnątrz.

Dom typu duży klocek - prostokąt beż żadnych balkonów i tarasów - wybudowany około 2000 r. Okna pcv już też nie takie szczelne. Ogólnie jeszcze jest trochę rzeczy do wykończenia, między innymi do otynkowania i wylania podłoga korytarza w części zamieszkanej (parter) - będzie na wiosnę.

Ogrzewany tylko parter - około 140 m2 Nad parterem piętro nieogrzewanie niezamieszkane  i tak samo poddasze. Pomiędzy piętrami styropian chyba 2 albo 5 cm w posadzce, zalane betonem.

Chciałbym docieplić sukcesywnie, aby zmniejszyć koszty ogrzewania.

Czy zastosować:

1. wełnę najtańsza 15 cm , położoną luźno na podłodze piętra ?

2. jw. położonę na podłodze poddasza ?

3.styropian luźno na podłogach jak wyżej ?

Ściany grube z pustką powietrzną i styropianem 2 cm w środku, oraz 10 cm na zewnątrz  - łącznie około 48-50 cm.

Palone było do tego sezonu dolniakiem 20 kw   - około 6 - 6,5 t węgla / sezon

Instalacja co została zmodernizowana jesienią   - dostawiony bufor 1000 l , oraz palnik na pellet. W grudniu spalone niecałe 1,1 t pelletu tańszego.

Opublikowano

Jeżeli poddasze nieużytkowe i w ogóle tam nie zaglądasz,magazynujesz,to wełna 2x15cm położona luźno na przemian.

Na ostatnim stropie są największe straty ciepła i położona tam wełna w zupełności wystarczy.

Opublikowano

Tak jak kolega wyżej radzi: przez strop parteru masz straty około 3 razy mniejsze niż przez strop nad pietrem. 

Opublikowano

Koledzy mają rację ale chyba im umknęło że autor ma nieużytkowane i nie ogrzewane piętro.  i tu pytanie jaka temperatura się utrzymuje na piętrze bez ogrzewania?

Można położyć wełnę na piętrze ale ze względów wilgotnościowych wskazane by było zapewnienie wentylacji czyli np nieco uchylone i oczywiście jakoś zabezpieczone okno. Dobrze było by wykonać z wełny "opaskę" wzdłuż ścian na wysokość rolki, ponieważ ściany będą tutaj robić za mostek termiczny i wychładzać stop w miejscu styku.

"Okna pcv już też nie takie szczelne" można wyregulować i ew. wymienić uszczelki, sprawdzić montaż.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Minęło trochę czasu, a tematu docieplenia nie zrealizowałem. Chcę teraz się za to zabrać. Tak jak kolega @piop pisał - mam nieogrzewane i nieużywane piętro nad zamieszkałą częścią. Dodam jeszcze, że na piętrze brak jest drzwi do pokoi, więc jest to otwarta przestrzeń - stoi tylko trochę "przydasi" sukcesywnie likwidowanych : ) . Czy w takim wypadku lepszy sens  jest poprzez odcięcie się parteru od piętra  , czy jednak ułożenie wełny  na strychu

Może ktoś ma w tym doświadczenie ?

Opublikowano

Ja nie mam doświadczenia jeszcze, ale wg.mnie ociepl pietro na podłodze, bo jeśli ocieplisz poddasze (strych) to pietro bedzie ogrzewane przez nie ocieplony strop.

Opublikowano

W lecie zapewne tez masz ogrzewany przez sufit  parter, przez ciepło przenikajace na pietro z dachu przez nieocieplony strop nad pietrem.U mnie ocieplenie stropu nad pietrem spowodowalo jakby efekt zamontowania klimy, temp. w upały na pietrze obnizyla sie o 5 *C..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.