student078 Opublikowano 16 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Witam, jestem studentem i poszukuję pomocy w pewnym zagadnieniu dotyczącym kotła na ekogroszek z podajnikiem, rozpatrywanego w pracy, którą piszę. Od razu zaznaczam, że moja wiedza jest mocno teoretyczna, dlatego proszę o brak złośliwości w moją stronę jeśli palnę głupotę. Do budynku 160m2 dobrany został kocioł Defro SIGMA E 12kW, obliczone zostało zużycie paliwa na c.o. i cwu. Cwu mam rozpatrzone na 200l dla 4 osób (to są obliczenia teoretyczne z akurat tak założonymi danymi, proszę nie korygować jeśli wydają się np. zbyt oszczędne:). Jeśli sezon grzewczy trwa 220 dni, a ilość dni z podgrzewem cwu to 350, to czy da się obliczyć ile +/- paliwa będzie potrzebował kocioł na podtrzymanie pracy w sezonie poza grzewczym, czyli te 130 dni? Dla budynku mam odpowiednio 4 258,5 kWh na CWU i 21 074,4 kWh na C.O, ale nie wiem, czy to ma w tym wypadku znaczenie. Czy z tym podtrzymaniem jestem jakoś w stanie to wyznaczyć obliczeniowo? Sprawność systemu na poziomie 76,6%. Będę wdzięczny za każdą radę. Pozdrawiam
krisgie Opublikowano 16 Stycznia 2018 #3 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Jeśli się gdzieś nie machnąłem, to przy założeniu że: - sprawność 76.6% - kaloryczność 28Mj - podobnego zużycia CWU w całym okresie Całkowite zużycie opału/rok [CO+CWU] = ~4250kg, w tym 714.8kg na CWU. W rozbiciu: Zużycie CWU (220 dni) = ~449.3 kg Zużycie CWU (130 dni) = ~265.5 kg Czyli zużycie na CWU = ~2kg/dzień nie licząc ciepła potrzebnego na utrzymanie kotła i instalacji przy życiu. Ogólnie czysta teoria raczej nie mająca wiele wspólnego z rzeczywistością :).
student078 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor #4 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Dziękuję bardzo za odpowiedzi, pokrywają się one mniej więcej z moimi obliczeniami. Czy oprócz zużycia groszku na stricte podgrzew CWU jestem w stanie jakoś wyznaczyć ile tego węgla będzie mi potrzebne, żeby kocioł nie wygasł w międzyczasie? Bazując na wszystkich danych katalogowych.
krisgie Opublikowano 16 Stycznia 2018 #5 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Ciężka sprawa, bo za dużo czynników ma na to wpływ które w obliczeniach należałoby uwzględnić. Za leniwy już jestem na taką matematykę/fizykę :).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.