fwa Opublikowano 15 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Witam serdecznie!Zwracam sie o pomoc i wszelakie sugestie dotyczące sposobu ogrzewania domu jednorodzinnego. Pokrótce postaram się napisać co już jest a co bym chciał. Do dzieła.Już jest:- dom jednorodzinny, piwnica ok. 70m2 - grzana w połowie grzejnikami naściennymi (3 sztuki - po jednym w trzech pomieszczeniach), parter - ok 70 m2 w całości podłogówka i jedna drabinka w łazience oraz poddasze - tyle samo metrów i 100% podłogówka i jedna drabinka w łazience. Piwnica ocieplona 10 cm styroduru (piwnica w połowie w ziemi), na ścianach 20 cm styropianu oraz skosy i poddasze 35 cm wełny;- rozprowadzona instalacja co i cwu z obiegiem (tutaj mała uwaga - panowie instalatorzy przewidzieli dwa rozdzielacze. Do obu rozdzielaczy dochodzą rury pex-alu-pex 26x3.0 lecz oba zasilania łączą się w jedno zasilanie w kotłowni i oba powroty łączą się też w jeden powrót w kotłowni).Teraz co bym chciał:- ogrzewanie strefowe tzn. poddasze i parter sterowane osobno dodtakowo po jednej drabince w 2 łazienkach i 3 grzejniki na ścianie w piwnicy.Jak rozumiem do sterowania strefowego potrzebne będą dwa obiegi ( tak na marginesie wydaje się mi że te pojedyncze zasilanie i powrót trzeba zmienić aby każdy obwód miał swoje) i jescze jeden dodatkowy do grzejników. Całość sprzęgnięta ze sterowaniem pogodowym.Czyli sprzęgło, dwie grupy pompowe z zaworami 3d, dwa serowniki, termometr zewn. i dodatkowy obieg włączony między kotłem a sprzęgłem na przykład.Jako serce kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny z zamkniętą komorą spalania oraz zasobnik na 120 litrów.Ze strony ciepłowłaściwe.pl maksymalna moc grzewcza 9,1 kW oraz 4 kW dodtakowa moc potrzebna do grzania CWU. Jeśli chodzi o "gotowe" i dedykowane rozwiązania to skłaniam się ku Vaillantowi ecotec vc206 + vrc700 (razy dwa?) i vr70. Mam nadzieję że z tego grochu z kapustą da się coś wywnioskować... Pozdrawiam i liczę na Państwa sugestie i pomysły.
odpowietrznik Opublikowano 15 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Jeden VRC700+VR71(steruje 3ma obiegami).Grzejniki muszą być za sprzęgłem podobnie jak podłogówka.Zawory 3D z siłownikami
fwa Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor #3 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Dzięki za odpowiedź. Czy z jednego VRC700 można ustawić temperaturę na trzy strefy? W jaki sposób dokonuje się pomiar temperatury na strefach i w takim razie według jakich wskazań będę ustawiał temperature - według tego czy mi ciepło bądź zimno?
odpowietrznik Opublikowano 16 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Na VCR700 ustawiasz 3krzywe grzewcze indywidualnie dla każdego z obiegów.W zależności od temp.zewn.(czujnik zewnętrzny-lokalizacja płónoc lub północny wschód aby nie oddziaływało na niego słońce) każdy z obiegów jest zasilany odpowiednią temp.wg.krzywej
fwa Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor #5 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Vaillant widzi to tak: Tego się trzymać?
odpowietrznik Opublikowano 16 Stycznia 2018 #6 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Tak tylko zamiast trzeciego obiegu z mieszaczem obieg grzejnikowy.Na grzejnikach zawory termostatyczne,do obiegu grzejnikowego najlepiej pompa z Autoadapt np.Grundfos Alpha 2 wystarczy 40ka Pozostałe pompy bez Auto.Pozostaje dobrać odpowiednie zawory 3D na podłogę czyli o odpowiednim Kvs(ostrzegam przed dobieraniem zaworów o zbyt dużym Kvsie bo może być tak że siłownik bardzo szybko się zużyje a i sama regulacja będzie nieprecyzyjna)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.